Tiešā pirkšana

Tiešā pirkšana

20. Jun 2018, 12:59 Mamm.mamm Mamm.mamm

Tiešās pirkšanas pulciņā mūsu ģimene darbojas jau aptuveni 3 gadus. Sākām tādēļ, ka tuvumā īsti nav iespējas tikt pie lauku labumiem. Ja tad lauku olas šķita kaut kas ļoti īpašs un reti dabūjams, tad tagad bio sertificētas lauku olas ir ikdiena, „veikala” olas pie mums ir ļoti reti (verbūt reizi gadā). Un tā ar vairākiem produktiem.

Laikam gan vispirms būtu jāpaskaidro kas ir Tiešās pirkšanas (TP) pulciņš. Tiešās pirkšanas kustība vienkārši izsakoties ir dažādu vietējo saimniecību, mājražotāju tieša sadarbība ar saviem klientiem. Tā sevī iekļauj iespēju cilvēku grupai (TP pulciņā) reizi nedēļā pasūtīt un iegādāties produktus no vairākām vietējām saimniecībām, mājražotājiem. Tāpat ir iespēja doties ciemos uz saimniecībām, klātienē apskatīt kā tiek saimniekots, paglaudīt dzīvnieciņus, iepazīt saimniecību ikdienu. Protams, baudām ne tikai augļus, bet arī „pieliekam katrs savu roku” – pulciņa dalībniekiem aptuveni reizi divos mēnešos ir jādežūrē. Dežūras nav grūtas, aizņem aptuveni 2, varbūt 3 stundas laika. Zinu, ka tās stundiņas ir grūti atrast darbu gūzmā, taču dežūrēšanā ir savi plusiņi. Būtiskākais var iepazīt saimniecību pārstāvjus (kas atved produktus vai precizē kādi būs pieejami pasūtīšanai uz nākošo nedēļu) vai pulciņa biedrus brīdī, kad tie ierodas pēc pasūtītajiem produktiem.

Kur tad rodas tas izdevīgums, ja vēl jādežūrē un laicīgi jāpasūta vēlāk saņemamos produktus? Pirmkārt, esmu droša par pārtikas izcelsmi, lielākajai daļai arī ir bio sertifikāts. Otrkārt, cenas ir zemākas, dažkārt pat salīdzinot ar veikala vai tirgus cenām. Treškārt, var saņemt produktus no dažādām saimniecībām vienkopus, ērti, jo gan gaļu, gan pienu, gan olas, gan zaļumus un medu var pasūtīt un saņemt vienlaikus.

Un, kāda ir mūsu nedēļa TP kontekstā: Parasti piektdienās vai sestdienās tiek atvērta pasūtījumu tabula (to veic tebulas dežurants pēc sazināšanās ar saimniecībām). Tad brīvdienās izdomājam un pasūtām, ko vēlamies no tā, kas piedāvāts. Parasti izvēlei ir padsmit saimniecības ar visdažādāko produktu piedāvājumu.     Tad pirmdienās pa dienu tabula tiek slēgta un visi pasūtījumi tiek izsūtīti saimniecībām. Tajā brīdī tās var sākt gatavot pasūtījumus. Trešdienās pa dienu saimniecības ved sagādātos produktus uz pulciņa vietu, kur tos sagaida kārtošanas dežurants, kas paņem produktus no saimniecībām, saliek katram pulciņa biedram un atdot iepriekšējās nedēļas naudu saimniecībām. Tad, kad pāris stundu laikā visi produkti ir savesti un klāt pēcpusdiena, kārtošanas dežurantu nomaina izdales dežurants, kurš turpmākās divas stundas sagaida pulciņa biedrus, kopā pārskata katra pasūtījumu (vai viss atvests, vai ir svara korekcijas), un „iekasē” naudu par produktiem. Kad visi pulciņa biedri savus pasūtījumus saņēmuši, izdales dežurants aploksnītēs saliek naudu, ko nākošnedēļ atdot saimniecībām. Ar to noslēdzas viena TP nedēļa, jo atkal piektdienā tiek atvērta tabula un viss turpinās. Vienkārši, ērti.

Ko mēs šonedēļ pasūtījām? :) Bio zemenes pa 3,50 EUR/kg. Jaunos bio kartupelīšus pa 1,50 EUR/kg. Jaunos, mazos cukruzirnīšus (no bio saimniecības, par sertifikāta esamību konkrētajiem zirnīšiem neesmu 100% pārliecināta) pa 10 EUR/kg. Dillītes, lociņus. Bio sertificētas lauku olas pa 2,50 EUR (10 gab).

Ja kādu iedvesmoju uzināt nedaudz vairāk, varat palasīt: http://www.tiesapirksana.lv/kas.html

 

Titulattēls arī no tiesapirksana.lv