Ziemassvētku ticējumi

Ziemassvētku ticējumi

15. Dec 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sevie latviešu ticējumi, arvien vairāk un vairāk kļūst par īpašu vēstures sastāvdaļu un atmiņām, tomēr ne velti mūsu senči tos kādreiz pierakstīja. Šobrīd pāršķirstot senās pūralādes krājumus, nākas secināt, ka senie ticējumi ne bez pamata patiesi. 

Senie latvieši ticēja dabas zīmēm - vēroja tās un pierakstīja. Dažādas sakarības, atkārtojoties reizi no reizes kļuva par notikumiem, kas paredzami. Ieskaties - kādus ticējumus šogad varam ņemt vērā svinot svētkus savā mājā, lai vairotu prieku, labklājību un pareģotu nākotni. 

Ticējumi par nākotni

Ziemassvētku vakarā ātri jābeidz darbi, tad nākamajā gadā tie veiksies jo īpaši labi. 

Ziemassvētku un Jaungada rītā priekš gaismas iekurina drusku krāsni, lai dūmi ietu caur skursteni. Tas mājās nesot laimi. 

Pirmā Ziemassvētku rītā jāsargā bērni, lai tie neaizskrietu uz kaimiņiem, jo tad darbs vairs neveicoties.

Ziemassvētku vakarā maize, sāls un uguns jātur uz galda, tad nākamais gads būs svētīgs.

Ja Ziemassvētku naktī caur savām kājām ugunī skatās, tad savu izredzēto varot redzēt.

No pirmās ziemassvētku dienas līdz Zvaigznes dienai 6. janvārī ir divpadsmit naktis. Tie sapņi, ko šajā laikā redz, visi jāatceras, jo katra nakts apzīmē veselu mēnesi. 

Ticējumi par ēdienu

Ziemasvētku un Jauna gada naktī deviņas reizes jāēd, lai visu gadu nekā netrūktu. Pēc ēšanas pilni trauki visu nakti jāatstāj uz galda.

Ziemassvētku vakarā ēdot pirkstus nedrīkst laizīt , tad tos bieži pārgriež.

Ziemassvētku vakarā jāuzliek uz grīdas gabaliņš gaļas un maizes, tad jālaiž istabā suns. Ko suns pirmo paķers, tas tai gadā būs dārgāks. 

Ticējumi par laiku

Ja Ziemassvētku naktī spīd zvaigznes un ir skaidra debess, tad nākamo gadu būs laba ābolu raža, būs daudz ogu un sēņu, izdevīgs gads kustoņiem.

Zaļi Ziemassvētki dara baltas Lieldienas.

Ja Ziemassvētkos skaists laiks, skaists laiks būs arī ap Jāņiem. 

Ja ap Ziemassvētkiem slapjš un mīksts laiks, nākamā gadā būs slikta rudzu raža.

Ziemassvētku vakarā basām kājam jāskrien tīsreiz apkārt mājai, lai nesāp zobi. 

Svinot ZiemasSvētkus mēs katrs varam atcerēties, ka  savas svētku tradīcijas un rituāli ir jāciena un jāgodā. Tādā veidā mums var izdoties arī saviem bērniem iemācīt kaut ko no tā, kas mums visiem kopā ir svarīgs, lai Ziemassvētki napaliek tikai par komerciāliem svētkiem, kuros galvenais uzsvars tiek likts tikai uz dāvanu pirkšanu. 

Liene

Māmiņu klubs, 2018