Ar "Iecavnieks" produkciju bijām pazīstami vēl pirms iespējas testēt šīs eļļas Māmiņu Klubā. Kad sākām bērniņam dot piebarojumu, es sākumā pievienoju dārzeņu ēdieniem olīveļļu. Bet pēc aizdomas uz alerģiju, nolēmām atrast labu rapšu eļļu. Ar šo uzdevumu uz veikalu devās vīrs, un atgriezās ar nerafinētas rapšu eļļas pudeli, kas bija auksti spiesta nerafinēta Extra Virgin eļļa.
Mazliet informācijas no šīs firmas mājaslapas "Nerafinētas eļļas iegūst ar auksto spiešanas metodi, tām ir sava garša, smarža un krāsa, un tajās saglabājas vērtīgās bioloģiski aktīvās vielas. Eļļas satāvs ir 100 % tauki, bet katrai eļļai taukskābju sastāvs ir atšķirīgs, līdz ar to arī vērtība un īpašības atšķiras. Eļļa satur piesātinātās, mononepiesātinātās (omega-9) un polinepiesātinātās (omega-3 un omega-9) taukskābes."
Kopš tiem laikiem šī eļļa mūsu virtuvē ir Nr.1. Es ik dienas lietoju to cepšanai un tāpat pievienoju 1/2 - 1 tējkaroti eļļas bērna dārzeņu ēdieniem.
Dabīgi, ka man bija interesanti nogaršot arī citas šīs firmas eļļas, jo pirms tam tādas veikalu plauktos nebiju redzējus. Saņēmu testēšanai 3 pudeles ar eļļām:
1) Mums jau zināmā nerafinētā rapšu eļļa Extra Virgin plastmasas pudelē 0.75 l.
2) Nerafinētā linsēklu eļļa Extra Virgin stikla pudelē 0.25 l.
3) Nerafinētā rapšu eļļa Ideal ar patīkamu garšu plastmasas pudelē 0.75 l .
Salīdzinot pēc garšas un smaržas, man radās favorīts - rapšu eļļa Ideal. Patīkams, neuzbāzīgs aromāts un ceptu riekstiņu piegarša, mm. Izlēmām to lietot salātu gatavošanai. Un tā kā mēs ar vīru esam iecienījuši krējumu, tad gatavošana, izmantojot eļļu, mums bija īsts atklājums. Mazliet garšvielu un eļļas..
un salāti bija ļoti gardi!
Bet linsēklu eļļas garša man nepatika. Atgādina kaut ko no zivīm, iespējams, pat zivju eļļu. Bet, kā izrādās, šī eļļa ir ļoti vērtīga. No uzņēmuma mājaslapas: "ķīmiskā sastāva ziņā šī eļļa pilnībā atšķiras no citiem augu taukiem, jo parasti augu izcelsmes produktos ir tikai viena no šīm taukskābēm – visbiežāk omega 6, bet trūkst omega 3. Dažkārt tās visas kopā sauc par F vitamīnu jeb EFA. Mediķi un zinātnieki uzskata, ka tieši linu eļļa ir vislabākais F vitamīna dabiskais avots." Un tā kā domājam par visu labāko bērniem, un bērns man ir visēdājs, tad rapšu eļļu viņa uzturā nomainīju pret linsēklu eļļu. Paldies par atklājumu!
To, ka eļļa nomainīta pret citu, viņš nemanīja. Un, arī, ja pamanīja, tad neizrādīja, ēda, kā parasti savus iemīļotos ēdienus ar lielu prieku.
Garša un smarža rapšu eļļai Extra Virgin ir klasiska. Smaržo pēc eļļas, garšo kā eļļa. Neuzbāzīga, nav nepatīkama, pavisam vienkārša. Turpmāk to izmantosim tikai cepšanai. Un ēdieniem, kas cepti ar šo eļļu, garša netika sabojāta, kas arī nav mazsvarīgi.
Turpmāk plānoju nogaršot arī kaņepju eļļu no Iecavnieka. Pagaidām neesmu meklējusi to veikalos, bet ceru, ka atradīšu!
Paldies par iespēju izmēģināt un atklāt ko jaunu. Varu teikt ar pārliecību, ka šīs eļļas arī turpmāk mūsu virtuvē būs!
Diāna (maminklub.lv)