Tavu kāju veselība un skaistums šajā pavasarī

22. Mar 2018, 12:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Astronomiskais pavasaris ir klāt, atliek vien sagaidīt, kad arī gaisa temperatūra būs pakāpusies pietiekami augstu, lai pienāktu arī meteoroloģiskais pavasaris. Kas notiek pavasarī? Viss plaukst, mostas no ziemas. Tāpat ir arī ar mums. Ir daudz lielāks prieks no rītiem mosties un doties pretī jaunam sākumam. Bet visā šajā stāstā ir arī viens liels jautājums. Vai mēs esam tam gatavas? Un šoreiz stāsts būs par mūsu kāju veselību. Neatkarīgi no tā vai šobrīd esat gaidībās, vai bērniņi jau paaugušies – mūsu kāju veselība ir ārkārtīgi nozīmīga, runājot par dzīves kvalitāti kopumā un protams, nevaram aizmirst arī par kāju estētisko skaistumu.

Kāpēc nevajag sagaidīt problēmu un tikai tad to risināt un kādos gadījumos noteikti jāvēršas pie speciālista, stāsta Veselības centra 4 Baltijas Vēnu klīnikas asinsvadu ķirurgs, flebologs Dr. Žoržs Žabūrs.

20180322122832-87412.jpg

Dakteris Žabūrs norāda, ka Latvijā vēnu saslimšana ir ļoti izplatīta problēma un nekādā gadījumā nevajadzētu mēģināt mājās noteikt “ir vai nav problēma” un gaidīt mirkli, kad problēma jau ir ļoti izteikta un traucējoša.

 Mūsdienās ir ļoti attīstītas gan diagnosticēšanas metodes, gan ārstēšanas iespējas, tāpēc jebkura pacienta sūdzības vai vēlme profilaktiski parūpēties par savu kāju veselību var tikt ļoti rūpīgi un kvalitatīvi veikta, vienīgi jāņem vērā tas, ka šādas pārbaudes ir jāveic pie sertificētiem speciālistiem, jo ne vienmēr ģimenes ārsts būs kompetents sniegt atbildes un pilnvērtīgi veikt izmeklēšanu.

Vēnu saslimšanas diagnosticēšanu mājās, dakteris salīdzina ar aisbergu, kad tas, ko mēs redzam virs ūdens ir pats mazākais, bet zem ūdens – pats lielākais. Vēnu saslimšana var noritēt bez sāpēm, tie var būt nelieli redzami kapilāri vai vēnu varikozitāte, šķietami nekas nopietns, tomēr patiesībā problēma var būt daudz nopietnāka, bet to var noteikt tikai veicot kvalitatīvu diagnostiku.

Kad jāveic izmeklējums? 

  • Ja cilvēkam rados vērojamas vēnu saslimšanas. Ja ar vēnu varikozi slimo tikai viens no vecākiem, zēniem šī slimība var iedzimt 25%, bet meitenēm 62% gadījumu. Ja abiem vecākiem ir konstatēta vēnu varikoze (apmēram 90 % gadījumu) pastāv risks pārmantot šo pataloģiju. Parasti vēnu varikoze mēdz iedzimt ik pēc vienas paaudzes.
  • Ap 30—35 gadiem, jo šajā periodā sievietēm ļoti bieži parādās vēnu varikoze. (Vīriešiem kāju vēnu problēmas vērojamas salīdzinoši retāk kā sievietēm.) Tomēr, ja slimība ir iedzimta, tā var progresēt meitenēm jau trīspadsmit, četrpadsmit gadu vecumā.
  • Ja lieto hormonālo kontracepciju un paralēli vēl smēķē, pastiprināta uzmanība jāvelta savām vēnām. Šādā gadījumā, ja ir varikozas vēnas, trombozes risks palielinās desmitkārtīgi. Jāatzīst, ka pat pasīvām smēķētājām nav ieteicama hormonālā kontracepcija, lai izvairītos no vēnu varikozes. Ja ir tendence veidoties varikozām vēnām, hormonālie līdzekļi risku palielinās. Tā kā hormonālos preparātos esošā viela progesterons atslābina plāno muskuļu slānīti, kas ir vēnas sieniņā, vēnai ir grūtāk nodrošināt pareizu asins plūsmu no kājas pēdas uz organismu. Sāk darboties gravitācijas spēka izraisīta pretēja virziena plūsma (no augšas uz leju). Pirms hormonālo līdzekļu lietošanas uzsākšanas vēlama vēnu diagnostika, jo ar neapbruņotu aci pirmās varikozes pazīmes manīt nevar.
  • Pēc mazuļa piedzimšanas, jo par riska faktoru kalpo arī grūtniecība. Šajā laikā sievietes organismā notiek hormonālas izmaiņas un asinīs palielinās sievišķo hormonu līmenis kā rezultātā vēnu sieniņas kļūst vājākas. Vēlīnā periodā, auglim nospiežot iegurņa vēnas, rodas papildus spiediens, traucējot normālai asinscirkulācijai un līdz ar to arī pēc bērna piedzimšanas vēnu varikoze var turpināt attīstīties.
  • Ja ir ilgstoši tiek nospiesta paceles vēna. Arī daudzas stundas atrodoties tupus stāvoklī, piemēram, puķu dobē tiek traucēta asins cirkulācija. Arī sportistiem, kad tiek pārslogoti kāju muskuļi, ir lielāka iespējamība iedzīvoties vēnu problēmās.
  • Ja ir liekais svars, pastiprinās slodze uz kājām.
  • Ja ilgstoši un regulāri (vairāk kā 4 stundas) uzturas karstumā vai strādā fiziski smagu darbu, jo tad paplašinās asinsvadi un to funkcionālā spēja samazinās. 
  • Ja valkā augstpapēžu apavus, kas ne tikai veicina plakanās pēdas veidošanos un pastiprinātu pēdas svīšanu (tiek nospiesti sviedru dziedzeri, kas atrodas pēdas spilventiņospie pirkstiem), bet arī vēnu varikozi. Staigājot kurpēs uz augstiem papēžiem, tiek nostiepts ikru muskulis, kurš ir galvenais venozais pumpis, un vēnās veidojas asins sastrēgums, kas ir “labvēlīga augsne” vēnu varikozei. Ne velti ar to 3– 4 reizes biežāk slimo sievietes.
  • Ja nomāc nekonkrēta nepatīkama sajūta kājās, tās pastāvīgi ir nogurušas-pielietas kā ar svinu, veidojas tūska, smeldzošas sāpes kāju ikru rajonā (dažkārt kāju ikru muskuļos mēdz būt arī krampji).

Šobrīd – VC4 speciālistus ir iespēja satikt 21 filiāle visā Latvijā un īpašās akcijas laikā līdz 30. aprīlim var veikt diagnostiku ar duplessonogrāfu, kā arī saņemt konsultāciju par abiem samaksājot vien 27 eiro.

20180322122348-36409.jpg

Kas ir duplekssonogrāfija?

  • Ar šo ierīci tiek izmērīta asins pretplūsma vēnās, kā arī noteikts cik nopietni ir bojātas vēnu vārstules, bojāto vēnu posmi. Tā ļauj precīzi, ātri izvērtēt venozo atvilni dziļajās un virspusējās vēnās, vizuāli tās novērtēt, diagnosticēt trombozi un citas vēnu patoloģijas. Izmeklējot kāju vēnas ar Duplex US metodi, aptuveni 10 – 20 minūšu laikā iegūst precīzu informāciju par dziļo un virspusējo vēnu stāvokli.
  • Dažkārt uz kājām vizuāli ir redzamas zilganas vēnas (kapilāru tīklojums), taču tās ir pilnīgi veselas. Visbiežāk šī kosmētiskā defekta vaininieks ir plānā āda, caur kuru vizuāli labi redzams asinsvadu tīklojums. Šādos gadījumos izskats nereti uzlabojas, ja ādu nedaudz nosauļo.
  • Duplex US metodi pielieto arī, lai noteiktu plānojamās operācijas apjomu,  kā arī veiktu precīzu vēnu pirms operācijas iezīmēšanu. Turklāt vēnu diagnostika precīzu informāciju sniedz tikai tad, ja pacientu izmeklē stāvus vai slīpumā ar kājām uz leju, lai gravitācijas spēks pareizi iedarbotos uz asins plūsmu. Izmeklējuma slēdzienu vislabāk attēlot vizuāli iezīmējot shēmā bojātos vēnu segmentus un norādot gan venozā atvilņa ilgumu, gan vēnu diametru.

Vēnu saslimšana pati par sevi nav tiešā veidā nāvējoša, bet vēnu saslimšanas var nopietni ietekmēt cilvēka dzīves kvalitāti. Visbīstamākā ir trombu veidošanās, sevišķi tad, ja šāda saslimšana ir iedzimta vai pārmantota ģimenē.

Dakteris Žoržs Žabūrs norāda, ka lielu kļūdu reizēm pieļauj gan pacienti, gan ģimenes ārsti, neveicot pilnvērtīgu pārbaudi, izvēloties lietot medikamentus, kuru lietošanu nav nozīmējis sertificēts speciālists – flebologs. Dakteris uzsver to, ka tikai sertificēts speciālists, izmantojot mūsdienīgas un pārbaudītas ierīces, var veikt diagnostiku un nozīmēt ārstēšanu. Jau šobrīd ir iespēja veikt diagnostiku arī mājas apstākļos, izmantojot mobilo ultrasonogrāfijas ierīci un Dakteris Žabūrs ir lepns par tehnoloģijām, kas dod iespēju vēl ērtāk satikties ārstam un pacientam, kas arī nozīmē ātrāku un efektīvāku ārstēšanu. 

Kas jāzina par izmeklējumu gaitu

  • Izmeklējuma laikā būs jāatkailina kājas, tāpēc sievietēm vēlams vilkt svārkus vai kleitu, ko var pacelt augstāk.
  • Pacientu izmeklē stāvus vai slīpumā ar kājām uz leju, lai gravitācijas spēks pareizi iedarbotos uz asins plūsmu.
  • Tiek izmantots speciāls fleboloģijas galds vai paaugstinājums (podests), kur pacients var droši atbalstīties un jūtas stabili.
  • Diagnostika ilgst aptuveni 10–20 minūtes, un rezultātu iespējams saņemt uzreiz pēc izmeklēšanas.
  • Lai izmeklējumi nebūtu jāatkārto un pacients būtu drošs par pareizu rezultātu, pārliecinieties, ka ārstam ir asinsvadu ultrasonodoplerogrāfijas speciālista sertifikāts un atbilstīgs aprīkojums izmeklēšanai.

Būtiski atcerēties, ka ideālu ārstēšanas rezultātu iespējams sasniegt, tikai kompleksi risinot problēmu – sākot ar precīzu diagnostiku, adekvātu un maksimāli mazinvazīvu terapiju un beidzot ar aktīvu rehabilitāciju un pacienta novērošanu ilgtermiņā.

Tāpēc – izvēlieties sertificētu speciālistu un esiet laimīgas un skaistas šajā pavasarī.

20180322124713-88223.jpg