Tava āda saulei jau gatava?

Tava āda saulei jau gatava?

17. Jun 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tiklīdz parādās pirmā saule – nekur bez krēma ar saules aizsargfiltru jeb gudri sauktu – SPF! Kā pareizi izvēlēties dienas krēmu pavasarī un vasarā? Jautājam Estētiskās Dermatoloģijas klīnikas dermatoloģei Līgai Jacēvičai.

Ikdienas krēmi

„Pēc ziemas sausā gaisa ādai ir nepieciešama mitrināšana, tāpēc vajadzētu izvēlēties vieglākus un mitrinošākus kopšanas līdzekļus. Tas ir mīts, ka ziemā jālieto barojošus, bet vasarā – mitrinošus krēmus!

Pavasarī un vasarā tiem vajadzētu būt vieglākiem tādēļ, ka gaiss ir karstāks, mēs vairāk svīstam un spēcīgāk darbojas tauku dziedzerīši.

Protams, krēmiem, kas tiek lietoti ikdienā, jāsatur saules aizsargfiltru! Pavasarī un vasarā jāuzmanās ne tikai no tiem riskiem, par ko daudz tiek runāts, piemēram, ādas pigmentācijas un ādas vēža, bet arī, jāsargā ādu no tās novecošanās. Ja vēlies saglabāt veselu ādu, noteikti jāizvēlas ikdienas krēmu, kura sastāvā ir arī SPF aizsargfaktors. Mūsdienās tādus atrast nav grūti, jo visu, sevi cienošu kosmētikas ražotājfirmu ikdienas ādas kopšanas līdzekļu sastāvā parasti SPF faktors ir 13 līdz 15.

Ar šādu saules aizsargfiltru varētu pietikt tad, ja tev jāpārvietojas no mājām līdz mašīnai, vai no automašīnas līdz veikalam. Tomēr, ja saulē plāno uzturēties ilgāku laiku, tad gan nepieciešama spēcīgāka ādas aizsardzība – sauļošanās krēmi, kas satur tavam ādas tipam atbilstošu aizsargfiltra daudzumu.  

Sauļošanās krēmi

Tā kā visi kvalitatīvie, modernie sauļošanās krēmi ir pietiekami mitrinoši, dodoties sauļoties, papildus nav nepieciešams uzklāt arī vēl dienas krēmu.

Dažkārt uz sauļošanās krēma tūbiņas ir norādīts, ka tas ir ūdens noturīgs. Tomēr šī funkcija tiks nodrošināta tikai tādā gadījumā, ja uzklāsi lielu, lielu daudzumu krēma un nepeldēsies vai nemazgāsies dušā! Parasti gan saules aizsargkrēmu uzklājam plānā kārtiņā, līdz ar to, visas dienas garumā savu funkciju tas nepildīs. Tādēļ pēc peldes vai pēc dušas apmeklējuma, to tomēr vajadzētu atjaunot.

Tātad, krēma tūbiņai vienmēr jābūt līdzi, jo nepietiek tikai ar to, ka sauļošanās krēms uzklāts vienreiz, no rīta pirms došanās uz pludmali!

Ja tu mīli, lutini un cieni savu ādu, tad pēc peldes noteikti vajadzētu ieiet dušā noskalot sāli. Baltijas jūras ūdens gan nav pārmērīgi sāļš, tomēr īpaši svarīgi tas būtu pēc peldes kādā no dienvidu kūrortu jūrām.

Savukārt, tad, ja neesi plānojusi peldēties, bet aizsargkrēms uzziests, dodoties ikdienas gaitās, tādā gadījumā pilnīgi pietiek, ja krēmu esi uzklājusi no rīta. Tad to nav nepieciešams atjaunot. Turklāt, mūsdienās dažiem saules aizsargkrēmiem ir pievienotas tonējošas vielas, kas darbosies arī kā pūderkrēms. Šādi aizsargkrēmi ikdienas lietošanai, dodoties uz darbu, ir ideāls variants!

Kā tu pasargā savu ādu no saules? Esi jau sākusi?