Tas nu tiešām nav rīsu pudiņš!

Tas nu tiešām nav rīsu pudiņš!

18. Jan 2016, 22:07 IlvaV IlvaV

Godīgi sakot, nekad klasiskos rīsu pudiņus nebiju iecienījusi, bet, kopš receptes sāku meklēt arī spāņu valodā, manu uzmanību ne vienu reizi vien piesaistīja kāds Meksikā iemīļots saldais ēdiens. Mēs to pazīstam ar nosaukumu rīsu pudiņš bet spāniski to sauc "arroz con leche", tātad rīsi ar pienu. Bet ja Spānijā šo saldo ēdienu tiešām gatavo no rīsiem un piena (nu vēl tipiski ir citrona miziņu pievienot un vaniļu), tad Meksikas vecmāmiņas šo gatavo ar 3 dažādiem! pieniem. Bet par visu pēc kārtas.

Nepieciešams:

900 ml ūdens

300 g rīsu (Izvēlos mazo apaļos rīsus, jo tad pudiņš sanāk tāds pufīgāks, bet der arī gargraudainie). 

3-4 kakao standziņas

2 bundžiņas (320 gx2) kondensētā piena

2 bundžiņas (320 gx2) sterilizētā piena bez cukura

600 ml parastā piena (parasti ņemu 2-2,5%)

1 tējkarotīte vanilīncukura

Kanēlis rotāšanai

20160118215715-99257.jpg

Lej ūdeni katlā  un uz lielas uguns uzvāra. Tad liesmu samazina līdz mazākajam un ber iekšā rīsus un kanēļa standziņas. Sautē, kamēr rīsi uzsūkuši visu ūdeni. Izņem kanēla standziņas un katlā rīsiem klāt lej visu 3 veidu pienus. Liesmu samazina uz tādu karstumu, lai katla saturs nevārītos, bet arī nesautētos, respektīvi, noturēt virumu apmēram uz 90 grādiem. Un kas svarīgi! Šobrīd katlam būsiet piesaistītas apmēram 45-55 minūtes! Nevarēsiet iet skatīties mīļāko seriālu vai spēlēt galda spēli:) Jāstāv klāt un visu laiku jāmaisa, lai nepiedegtu, nesakunkuļotos vai kā citādi nesabojātos jūsu saldais ēdiens. 20160118215942-92863.jpg

Pirmo reizi, kad šo gatavoju, nemaz neticēju, ka tur beigās kas sanāks, jo rīsu tur bija tik maz, bet pienu daudz, taču jo tuvāk vārīšanās laiks nāca uz beigām, jo krēmīgāks saturs palika. 20160118220039-92405.jpg

Dažās receptēs pat iesaka vēl uz šo daudzumu likt 60 g cukura, bet, manuprāt, salduma te ir pilnīgi pietiekoši, tāpēc es nekad nelieku to. Tāpat arī dažviet ieteiktās rozīnes ignorēju tieši tā paša iemesla dēļ.Vienīgais, ko vārīšanās laikā vēl pievienoju, ir vaniļas cukurs.

Gatavo masu pārliek citā traukā. Pasniegt var apmēram pēc pusstundas jau, kad saturs padzisis un  vēl mazliet savilcies. Es parasti šo vāru vakaros, kad vairs neviens netraucē, un tad mēs šo izsmalcināto un patiesībā viegli pagatavojamo ēdienu ēdam gan launagā, gan brokastīs. 20160118220308-61668.jpg

Meksikāņi šo ēd vienkārši-liek trauciņā, pārber ar kanēli un pasniedz. Mēs vairāk šo iecienījuši latviski:)-traukā lej pašspiestu jāņogu sulu (ķīseli gan netaisu), kurai pa vidu tad liek gardo trīs pienu saldo "bumbu".

20160118220457-14969.jpg

P.S. No augstāk uzrādītā produktu daudzuma sanāk nepilni 3 l gatava saldēdiena. Ja ģimene nav tik liela, visus norādītos daudzumus var samazināt uz pusi.