Swedbank klientiem iespēja reģistrēt interesi par valsts atbalsta programmu ģimenēm mājokļa iegādei

Swedbank klientiem iespēja reģistrēt interesi par valsts atbalsta programmu ģimenēm mājokļa iegādei

15. Sep 2014, 14:19 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

No šodienas Swedbank klientiem ir iespēja reģistrēties internetbankā, lai kā pirmie no savas bankas saņemtu informāciju par iespēju saņemt aizdevumu mājokļa iegādei ar valsts atbalstu. Eksperti prognozē nozīmīgu interesi par šo valdības izstrādāto programmu, jo tā paredz atbalstu ģimenēm ar bērniem, palielinot kredītu pieejamību mājokļa iegādei vai būvniecībai. Tomēr programmas ieviešanu var apstādināt atvieglots privātpersonu maksātnespējas regulējums.

"Swedbank pozitīvi vērtē ideju par valsts atbalsta programmu ģimenēm mājokļa iegādei. Joprojām viena no būtiskām barjerām, kas ģimenēm ar bērniem liedz iespēju iegādāties pašiem savu mājokli, ir nepietiekams pirmās iemaksas uzkrājums, un šis ir viens no risinājumiem. Kopš programmas apstiprināšanas valdībā mūsu klienti izrāda interesi par to, tāpēc esam radījuši iespēju savlaicīgi pieteikties internetbankā. Šobrīd turpinām strādāt ar „Altum”, lai sadarbība programmā iesaistītajām pusēm būtu pēc iespējas ērtāka un vienkāršāka, kā arī ceram, ka Saeima pirmsvēlēšanu gaisotnē nepieņems tādus maksātnespējas likuma grozījumus, kuri samazina kredītu pieejamību un padara šo programmu bezjēdzīgu," saka Ainars Balcers, Swedbank Privātpersonu finansēšanas lēmumu centra vadītājs.

Reģistrēt savu interesi par iespēju saņemt ģimenes hipotekāro kredītu ar valsts galvojumu iespējams Swedbank internetbankā.

Tāpat Swedbank klienti ir aicināti pieteikties uz konsultāciju pa tālruni 67 444 444, lai pārrunātu, kāds būtu optimālais hipotekārā kredīta ikmēneša maksājums tieši viņiem, lai arī aizdevuma atmaksas laikā ģimenes ikdiena ritētu kā ierasts. Tas ģimenei atvieglotu arī nekustamā īpašumu atlases procesu, jo būtu aptuveni zināms, par kādu summu ģimene sev varēs atļauties mājokli iegādāties. Valsts atbalsta programma attieksies tikai uz tām ģimenēm, kam komercbankas būs piešķīrušas aizdevumu vai rakstiski apliecinājušas, ka aizdevums tiks piešķirts.

Plānots, ka šī valdības izstrādātā programma sāks darboties gada otrajā pusē pēc komercbanku un Latvijas Attīstības finanšu institūcijas “Altum” savstarpējas vienošanās.

Par valsts atbalsta programmu ģimenēm

Valsts atbalsta programmas ietvaros 2014. gadā plānots piešķirt galvojumus aptuveni 220 personām.Latvijas Attīstības finanšu institūcija “Altum” izsniegs un administrēs galvojumu līdz 10 gadiem personai, ar kuru kopā dzīvo un kuras apgādība ir vismaz viens nepilngadīgs bērns. Galvojuma apmērs būs atkarīgs no bērnu skaita ģimenē. Ja ģimenē ir viens bērns, galvojuma apmērs būs 10% un maksimālais apmērs – 10 tūkstoši eiro. Ja ģimenē ir divi bērni, tad galvojuma apmērs būs 15%, bet ne vairāk kā 15 tūkstoši eiro, savukārt, ja ģimenes apgādībā ir trīs un vairāk nepilngadīgi bērni, maksimālais galvojuma apmērs būs līdz 20 tūkstošiem eiro jeb 20%.