Stutējam dzimstību jeb pārdomas par slimības lapām

14. Jan 2013, 15:58 lauvinja lauvinja

Par to pašu – pārdomas pēc bērna slimošanas, šoreiz par valsts atbalsta sistēmu. Runā par zemo dzimstību, par to, ka ģimenes bieži izšķiras par vienu bērnu un nelemj par labu otrajam, trešajam un pārējiem. Bērniem. Bet kā lai to vieglu sirdi, lai izdara, ja:

Apslimst bērns un valsts parāda – tā ir tava problēma:

1)       jo slimības lapas apmaksai ir griezti! Varētu padomāt, ka tajā brīdī krasi mazinās izdevumi, lielākoties ir tieši otrādi!

2)      Ir slimības, kur būtu vēlams palikt mājās 3 nedēļas (rinda infekciju slimību,  kā skarlatīna, vēdervīrusi un taml.), lai neaplipinātu citus bērnu dārzā vai skolā – valsts apmaksā 2 nedēļas. Protams, slimības lapa ir attaisnojums neierasties darbā, bet nedomāju, ka daudzi šajā valstī var atļauties dzīvot vispār bez ienākumiem! Zinu, zinu, sistēmas ir tāpēc, lai tās apčakarētu un meklētu aplinkus ceļus, bet kāpēc valsts par to nevar padomāt civilizēti?

3)      Ja bērns ir vecumā no 3-14 gadiem un atrodas stacionārā, tad slimības lapu izsniedz tikai tad, ja ārsts speciāli apliecina, ka bērns ir smagi slims. Operācija nebūt nenozīmē, ka bērns uzreiz ierindojas kategorijā smagi slims. Protams, nepieciešamo minimumu paveiks ārsti un dakteri, bet cik medmāsām ir laiks ņemties ar bērnu, lai to pierunātu maksimāli daudz kustēties pēc operācijas, ja vecāki nav blakus ? cik liels ir tāda pusaugu bērneļa apzinīgums, ja neviens nav blakus, bet kustēties ir sāpīgi? Paši zinām, cik svarīgs ir tuvinieku atbalsts atveseļošanās laikā, bet ko lai dara tie vecāki, kuri nestrādā tajā pašā pilsētā, kur bērns ir stacionēts? Vai kuriem nav sava transporta? Cik reāli liels ir ietaupījums valstij uz šī visa?

Nu jā, ar pirmo bērnu topošie vecāki šo neapzinās un neaizdomājās! :D

Patiesībā man ir skumji un kauns valsts vīru un politiķu vietā!

princesemince princesemince 14. Jan 2013, 18:53

Tas, kas man visā šajā sistēmā šķiet vistrakākais, ir tās 2 nedēļas, par ko izmaksā slimības pabalstu. Bet nereti bērns neslimo tikai 2 nedēļas. Piemēram, pēc dzertām antibiotikām vien iesaka 2-3 nedēļas turēt mājās, tātad kopā tās ir 3-4 slimošanas nedēļas.

princesemince princesemince 14. Jan 2013, 18:52 maijbite

Var jau sūtīt pa pastu, tie varētu sanākt mazāki izdevumi.

80% ir no sociālo iemaksu algas. Strādājot alga "uz rokas" sanāk 71% no bruto algas (pieņemot, ka ir nodokļu grāmatiņa, bet nav apgādājamie, ja ir 1 apgādājamais, tad ir ~77%, 2 apgādājamie - 82% utt.).
Samazinājums, salīdzinot ar algu, reāli sākas, ja slimības pabalsta aprēķinā tiek līdz pabalsta griestiem. Bet atkal - algu maksā tikai par darba dienām, bet slimības pabalstu - par visām nedēļas dienām.

maijbite maijbite 14. Jan 2013, 17:08

Sāpīgs jautājums, ko nesen pati izbaudīju. Biju slima gan es, gan meita, bet lapu paņēmu uz meitas. Rezultātā kārtējā alga mazāka, iešana uz VSAA un pabalasta lapas pildīšana, kā arī naudas atmaksa tikai 80% apmērā. ☹

aab aab 14. Jan 2013, 17:01 lauvinja

mūsu draugam ir zilā lapa, nezinu gan par kuru viņš to naudu sāņēma, bet nu vienalga tas jau nav normāli.

lauvinja lauvinja 14. Jan 2013, 16:28 aab

Slimības lapu apmaksā A lapu - tikai darba dienas, B lapu - visas dienas (vismaz pirms brīža vēl tā bija), bet B lapai ir griesti. A ja slimo pats ilgtermiņā un nonāc līdz invaliditātes pabalstam...... tad lielākoties ir graši!

aab aab 14. Jan 2013, 16:15

manuprāt visa pabalstu sistēma ir pilnīgi greiza!
ja runājam tieši par slimības lapām, tad nesen ar draugiem par to diskutējām. vīrietis ir strādājis normāli apmaksātu darbu, maksājis nodokļus, tad pēkšņi nonācis slimnīcā un strādāt nevar jau vairākus mēnešus. saņemot slimības lapas naudu pārsteigums - izrādās, ka mūsu valstī tu slimo tikai darba dienās, brīvdienās arī slimībai ir jāņem brīvdiena. nu murgs!
tāpat ir arī ar māmiņu slimības lapām un citiem pabalstiem. ja valsts ietaupa uz bērnu rēķina, maksājot mazākas Māmiņalgas, tad lai vispirms izpēta kuri vecāki bērnus uztver kā biznesu un dzemdē vienu pēc otra. es nerunāju par māmiņām, kas nav strādājušas, bet gan tieši par tām, kas "apiet sistēmu".

žēl gan, ka valstsvīri paši sev neapcērp naudu, tikai pieliek....