Statistikas negatīvie skaitļi dzimstības ziņā mūsu mazajā Latvijā

Statistikas negatīvie skaitļi dzimstības ziņā mūsu mazajā Latvijā

12. Apr 2017, 11:28 ViKrEm mamma ViKrEm mamma

Ļoti daudz ikdienā sastopamies ar apgalvojumiem, kā arī ar reālajiem iedzīvotāju datiem statistikas pārvaldē. Mūsu mazajā Latvijā iedzīvotāju kļūst arvien mazāk un mazāk, ja vēl, šķiet, pavisam nesen bijām 2,5 miljoni, tad nu pēdējie dati rāda, ka mūsu nav vairs pat 2 miljoni. Dzimstība nenosedz mirstību, kā arī daudzi latvieši dodas ārpus Latvijas, dibinot ģimenes un aizvadot savu ikdienu ne Latvijā, bet Īrijā, Anglijā, Norvēģijā, Zviedrijā, Vācijā, Amerikā, Austrālijā utt.

Kādi novērojumi pēdējos gados? Mēs izmirstam, lai arī kopumā šķiet, ka pēdējos četros gados dzimstība, lai arī nedaudz, bet palielinās.

Pēdējie dati pēc statistikas pārvaldes datiem liecina, ka 2013.gadā dzimušo skaits ir 20596, 2014.gadā 21746, 2015.gadā vēl nedaudz vairāk - 21979, bet 2016.gadā kopējais skaits nedaudz samazinājies salīdzinoši ar 2015.gadu - 21763. Jaunā 2017. gada divos mēnešos - janvārī un februārī jaundzimušo skaits kopā ir 3228, kas ir krietni mazāk, nekā 2015. un 2016.gadā šajā laika periodā.

Aizvadītajā gadā veicām pētījumu, kuri ir ražīgākie gada mēneši un atskārtām, ka tie ir siltie vasaras mēneši, tieši šie mēneši bilances ziņā ir vispozitīvākie, jo tieši šajos mēnešos valstī mirstība ir viszemākā, bet dzimstība - visaugstākā. Gluži pretēja - negatīva plaisa - ir gada nogalē un gada pašā sākumā, kad dzimstības rādītāji ir viszemākie, bet mirstības - visaugstākie. Kas to izskaidro? Grūti atbildēt uz šo jautājumu, jo, ja dzimstību "pa lielam" varam ieplānot un prognozēt, un, iespējams, tieši siltais laiks ir laiks, kad mazulis tiek plānots ierodamies šajā pasaulē, tad to, kad šo pasauli pametīsim, prognozēt ir ļoti grūti. Jau šajā gadā mirušo skaits janvārī-februārī ir 5340, kas ir krietni vairāk, nekā aizvadītajā gadā šajā periodā un dzimušo skaits ir mazāks kā pagājušajā gadā, mīnusiņš iedzīvotāju ziņā ir vēl lielāks, neskaitot tos, kuri izbrauc.

Kurš pie tā vainīgs? Vai valdība, vai neprognozējamā nākotne, vai trūkstošās darba vietas, vai mazais atalgojums darba vietās, vai tas, ka cilveki strādāt vēlas mazāk, bet naudu saņemt vairāk, vai tas, ka latvieši brauc labākas dzīves meklējumos? Vai visur var vainot valdību, finanses?

Statistika šajā ziņā taču ir ļoti pozitīva, vidējās algas rādītāji mūsu valstī katru gadu pieaug, tie pašlaik ir aptuveni 900eiro mēnesī. Ja abi vecāki saņem šādu summu, ir taču iespēja par to nomaksāt maksājumus un pabarot vismaz divus bērnus, vai ne? Nodrošinot ģimenēs vismaz divus mazuļus, kas dabisko pieaugumu nevilks tik ļoti uz leju. Bet varbūt tomēr šī stastika ir pavisam greiza? Ja 10 ministri saņem vidēji 2500eiro mēnesī plus prēmijas ( reāli virs 3000eiro), neskaitot kukuļus, bet 20 lauku skolu skolotāji vidēji saņem 300eiro mēnesī, kopā jau sanāk labi 1200eiro aprēķinot vidējo aritmētisko, ar kuru teorētiski, ja abi vecāki saņem šādu summu, būtu iespēja izdzīvot, dzīvot un pabarot vismaz 2 bērnus ģimenē, taču realitātē 10 ģimenēm ir ok, bet 20 jādzīvo no algas līdz algai, kur nu vēl domājot par ģimenes pieaugumu un, kur nu vēl par daudzbērnu ģimenes statusu, kas spētu valstī šo " -" zīmi izlīdzināt.

Statistiski tiem, kuriem patīk skaitļi:

2013.gadā dzimušo skaits gadā 20596, mirušo skaits 28691, dabiskais pieaugums -8095

2014.gadā dzimušo skaits gada laikā 21746, mirušo skaits 28466, dabiskais pieaugums -6720

2015.gadā dzimušo skaits gada laikā 21979, mirušo skaits 28478, dabiskais pieaugums -6499

2016.gadā dzimušo skaits gada laikā 21763, mirušo skaits 28496, dabiskais pieaugums -6733

2017.gada dzimušo skaits janvāri,februārī kopā 3228, mirušo skaits šajā laikā periodā 5340, dabiskais pieaugums gada pirmajos divos mēnešos ir -2112

Skumji apzināties šos visai bēdīgos skaitļus.

lauvinja lauvinja 12. Apr 2017, 15:50

Jā vēl iemesls (to gan parasti pilnā krāšņumā apjauš tad, kad kāds bērns jau ir un viņam ir veselības problēmas) - veselības aprūpe bērniem bez maksas realitātē bieži vein ir uz papīra tikai - vajag izmeklējumu - gaidi mēnešiem rindā, tas nekas, ka pa to laiku viss būs nokavēts un ārsti sagaidīs ar tekstu - kur jūs bijāt ātrāk?!

ViKrEm mamma ViKrEm mamma 12. Apr 2017, 13:57 lauvinja

Mīļš paldies par viedokli 😀

lauvinja lauvinja 12. Apr 2017, 13:54 mamma88

Nepiekritīšu, bērnu rada divi un abiem (!) ir jāuzņemas dalīta atbildība par bērna audzināšanu. Latvijā tiek dota lieliska iespēja gan bērna kopšanai izmantot līdzvērtīgi 1,5 gadu mammai un 1,5 gadu tēvam. Tāpat slimības lapas bērna slimības gadījumā var ņemt bērna tēvs, tādējādi līdzsvarojot iespējas karjerā.

Bez tam, pirmskolas vecums ir ļoti īss laika sprīdis un idevumi bērna audzināšnai turmākajos periodos būs ne mazāki - jā, slimos mazāk, paši varēs parūpēties, bet citas lietas maksās vairāk.

Vientuļās mammas - konceptuāli būtu jādomā valstī kā šo mazināt, jo kā jau minēju bērnu rada divi, vismaz uzturlīdzekļi no tēva pienākas.

mamma88 mamma88 12. Apr 2017, 13:26

Viens no ir mazais atalgojums un sievietes karjeras neesamība gadījumā ja tev ir bērns. Pēc tam sākas visas tāsproblēmas ar dārziņiem, slimošanām, aukles arī dārgas. Un ko darīt vientuļajām mammām, kurām nav vīrs vai bērnu tēvs pie sāniem, kurš varētu palīdzēt. Patiesībā ar katru nākamo bērnu sieviete tiek pakļauta iespējamai nabadzībai.

lauvinja lauvinja 12. Apr 2017, 13:03

Problēma pastāv. Bet tā ir kompleksa.

Jāņem vērā, ka aizbraucēji pārsvarā ir cilvēki vecumā, kad var radīt un rada bērnus, bet vecākā paaudze izbrauc prom salīdzinoši maz. Bez tam aizbrauc jau ne tikai strādāt, bet gana daudz aizprecas uz ārzemēm un bieži vien bērni kļūst par citas valsts pilsoņiem, Tā teikt dzimst ārzemēs, mirst tēvzemē.

Ir jau sen kā pierādīts, ka lai iedzīvotāju skaits nesamazinātos, katram ir jārada 1,5 bērns t.i. 3 bērni uz 2 pieaugušajiem, tīri objektīvi - ir cilvēki, kuri nekādi netiek pie mazuļiem piemēram, tas ir jākompensē.

Ienākumu līmenis ir zems, 900 eiro vidējā alga ir bruto, neto tas ir ap 600 eiro, ienākumi 1200 eiro mēnesī ar diviem bērniem ļauj puslīdz izkulties, pie nosacījuma, ja nav jāmaksā bankai kredīts vai jāīrē dzīvesvieta par nesamērīgu summu. Trešo bērnu šajos izdevumos ir ļoti grūti ierūmēt. Protams varam diskutēt par to ko bērniem vajag un ko nē, apelēt pie tā, ka var iet pārgājienā, nevis uz teātri, var braukt ar vilcienu uz Jūrmalu, ne uz Eiropu, var izmantot pašvaldības apmaksātus pulciņus un izvēlēties to, ko var dabūt pa velti....

Nu nejūtu es, ka šajā valstī bērni būtu gaidīti - b/d joprojām nav visiem pieejami, pašvaldības pulciņos ir līdzfinansējums, valsts atbalsts - pozitīvi vērtējams vecumā līdz 2 gadiem, pēc tam smieklīgs, nodokļu atvieglujums - labi, ka eksistē, bet atdeve maza (paldies par to pašu, cerams neatņems 😃).....

Bet es bērnus dzemdēju sev, un tāpēc to ir tik cik ir.