Sporto un uzlabo formu, dzerot sulas

Sporto un uzlabo formu, dzerot sulas

17. Jan 2017, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ikviens ir dzirdējis, ka sportojot organisms patērē krietni vairāk tam pieejamo resursu kā ikdienā, bet kā tos atgūt? Ar glāzi sulas! Šogad LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes veiktais pētījums* pierāda, ka Latvijā ražotās paku sulas ir bagātas ar dažādām minerālvielām un mikroelementiem, tāpēc tām vajadzētu būt fiziski aktīvu cilvēku ikdienas uzturā. Kā uzlabot ne tikai savu pašsajūtu, bet arī treniņu rezultātus ar sulu palīdzību, konsultē individuālā trenere, grupu treniņu un aerobikas instruktore Alīna Silicka.

„Ābolu sula satur daudzveidīgus minerālvielu savienojumus - dzelzi, magniju, kāliju, fosforu, mangānu un daudz ko citu,” stāsta Alīna Silicka. „Fiziski aktīviem cilvēkiem ir jāpievērš pastiprināta uzmanība, vai tiek uzņemts pietiekami daudz uzturvielu, kas satur kālija un magnija savienojumus, jo kālijs, magnijs un vitamīns B6 veicina pareizu nervu sistēmas un muskuļu funkcionēšanu. Krampji muskuļos slodzes laikā ir viens no pirmajiem rādītājiem par kālija un magnija trūkumu organismā, jo tieši šis savienojums kontrolē muskuļu saraušanos. Sportojot organisms patērē daudz vairāk uzturvielu - paaugstinātas svīšanas laikā pastiprinās magnija zaudēšana, tāpēc to nepieciešams regulāri atjaunot.”

Arī ananāsu sula ir bagāta ar dažādu uzturvielu savienojumiem un viena no aktīvākajām vielām ir mangāns. „Mangāns iesaistās dažādos vielmaiņu procesos organisma šūnās, kā arī piedalās ogļhidrātu vielmaiņā,” skaidro A.Silicka. „Ananāss tiek dēvēts arī par dabisko tauku „dezinātaju”, jo satur vielas, kas fiziskās slodzes laikā veicina enerģijas patēriņu tieši no tauku rezervēm, fitnesā pazīstams ar nosaukumu L - carnitine.”

Atjaunojot fiziskās slodzes laikā iztērētās organisma vitamīnu un uzturvielu rezerves, īpaši svarīgas ir apelsīnu un greipfrūtu sulas, jo tās ir ļoti bagātas ar vitamīnu C - viena glāze nodrošina 73% - 93% no dienas normas. „Tā kā organisms pats nav spējīgs sintizēt un uzkrāt vitamīnu C, to nepieciešams papildus uzņmet ar pārtiku. Cilvēka organsmā nav praktiski neviena procesa, kuru neietekmētu vitamīna C klātbūte. Vitamīnam C ir būtiska nozīme arī olbaltumvielu sintēzē un olbaltumvielas kalpo kā viens no galvenajiem muskuļu uzbūves materiāliem, tāpēc olbaltumvielas ir neatņemama sastāvdaļa fiziski aktīva cilvēka ēdienkartē,” uzsver Alīna Silicka.

Atšķirībā no iepriekšminētajām sulām, tomātu sula satur ievērojami mazāk dabiskā cukura, bet saglabā ļoti daudzveidīgus vitamīnu un minerālvielu savienojumus. Pateicoties tik plašam minerālvielu un elementu „sortimentam”, tomātu sula veicina aktīvu vielmaiņas procesu atjaunošanos organismā, savukārt, aktīvai vielmaiņai ir ļoti svarīga nozīme svara kantrolē. Turklāt  tomātu sula satur maz kaloriju, līdz ar to var tikt izmantota kā diētisks produkts.

SULASSPĒKS

Lai izglītotu sabiedrību par sulu vērtīgajām īpašībām un to nozīmi sabalansēta uztura veidošanā, biedrība “5 dienā” kopā ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti (LLU) uzsākusi projektu SULASSPĒKS. Projekts apvieno dažādus veselības jomas ekspertus un domubiedrus, kas kļuvuši par projekta vēstnešiem. Tā iniciators ir biedrība „5 dienā”, kas ir lielākā Baltijā sulu ražotāja SIA „CIDO Grupa” sociālā iniciatīva.

*Projekta ietvaros Latvijas Lauksaimniecības Universitāte jau veikusi pētījumu laboratorijās, nosakot augļu un dārzeņu sulās esošās minerālvielas un bioaktīvās vielas. To kopā ar Dr.sc.ing. Solvitu Kampusi veica arī LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes pētniece Dr. Sc. ing. Zanda Krūma, Dr.sc. ing. Ingmārs Cinkmanis un studentes Laura Hanka un Liene Ozola.

Vairāk par projektu lasiet www.sulasspeks.lv .