Speciālistes padomi pareizai ādas kopšanai

Speciālistes padomi pareizai ādas kopšanai

19. Apr 2016, 13:42 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Savam ādas tipam nepiemērotu sejas kopšanas līdzekļu lietošana ne tikai ir neefektīva, bet arī var pasliktināt sejas ādas stāvokli, jo sevišķi problemātiskai ādai. Kā neapjukt plašajā ādas kopšanas līdzekļu piedāvājumā un izvēlēties sev piemērotākos kopšanas līdzekļus, stāsta BENU aptieku farmaceite-kosmētiķe Jeļena Gribanova.

Dažāda veida tirdzniecības vietās pieejamais sejas ādas kopšanas līdzekļu klāsts ir ļoti plašs, un bez speciālista (dermatologa vai kosmetologa) konsultācijas nebūt nav viegli orientēties attīrošo, mitrinošo, barojošo utt. līdzekļu piedāvājumā. Kā stāsta BENU aptieku farmaceite-kosmētiķe Jeļena Gribanova, izvēloties sejas kopšanas līdzekļus, cilvēki ļoti bieži izvēlē galvenokārt ņem vērā reklāmu ieteikumus, kā arī cenu, ka rezultātā tiek izvēlēta neatbilstoša kosmētikas sērija. Tāpat ļoti raksturīga un būtiska kļūda ir nepareizi izvēlēta tekstūra jeb ādas tipam nepiemērots līdzeklis. Kā pastāsta J.Gribanova, bieži vien taukainas ādas tips izvēlas līdzekļus sausai ādai, sausas ādas tips – taukainam, utml. Līdz ar to krēms ir, piemēram, par biezu, par lipīgu, āda neelpo, un vēlamais efekts netiek panākts. Ādas stāvoklis, iespējams, pat pasliktinās.

Lai no šādām kļūdām izvairītos, BENU aptieku farmaceite-kosmētiķe iesaka piemeklēt kopjošo kosmētiku tieši savam ādas tipam. Turklāt pilnvērtīgai ādas kopšanai nepieciešami vien daži līdzekļi.

Sausai un jutīgai ādai

Šis ir viens no grūtāk kopjamajiem ādas tipiem, jo spēcīgi var reaģēt gan uz nepareizu ādas kopšanu, gan arī citiem ārējiem faktoriem, piemēram, klimatu. Lai pienācīgi apkoptu sausu ādu, būtiski ir to attīrīt un mitrināt, izvairoties no līdzekļiem, kas var radīt kairinājumu un to sausināt. Tā kā sausai ādai trūkst lipīdu, tad gan attīrīšanai, gan barošanai jaizvēlas lipīdus saturoši līdzekļi. Attīrīšanai jaizvēlas, piemēram, maigs micelārais ūdens, bet mitrināšanai lipīdus saturošs biezas konsistences krēms, kas sniegs papildu komfortu. Stiprākai attīrīšanai reizi nedēļā lietojams maigs enzīmu pīlings. Noteikti nevajadzētu aizrauties ar parlieku biežu sejas mazgašanu, bet pilnībā jaatsakas no spirtu saturošiem, sausinošiem līdzekļiem.

Taukainai ādai

Rūpēs par taukainu ādu tāpat kā sausu būtiska ir gan attīrīšana, gan mitrināšana. Taukainam ādas tipam paredzētie līdzekļi palīdzēs regulēt tauku sekrētus, novēršot tauku sabiezēšanu, kas izraisa poru aizsprostošanos, ka arī sniegs kerotolītisku iedarbību, nolobot atmirušo ādas slāni un padarot ādu gludāku. Turklāt ikviena ādas attīrīšana japabeidz ar mitrinošu krēmu. Reizi nedēļā ādu vēlams arī attīrīt ar skrubi, taču biežāka abrazīva līdzekļa lietošana sabiezina epidermas ragslāni, kā rezultātā var rasties izsitumi. Turklāt taukainai ādai vēlams regulāri veikt arī attīrīšanu, izmantojot sejas maskas. Lieti noderēs mālu maskas. Ļoti labvēlīga iedarbība ir arī kosmetologu veiktajām procedūrām. Taukainai ādai nereti tiek ieteikts AHA augļskābju pīlings. Krēmus ar AHA skābēm var izmantot arī ikdienā.

Normālai un kombinētai ādai

Ņemot vērā šī sejas ādas tipa specifiku, kas visbiežāk izpaužas kā taukaina T-zona (piere, deguns un zods) un normāla āda uz vaigiem, cilvēki bieži iegādājas kosmētiku, to pielāgojot vienai no sejas zonām. Kā novērojusi Jeļena Gribanova, šī ādas tipa īpašnieki nereti izvēlas pārlieku taukainus krēmus, kā rezultātā taukainai ādai var parādīties arī pinnes. Tāpēc arī kombinētas ādas īpašniekiem jālūko pēc kopjošiem līdzekļiem, kas paredzēti tieši kombinētai ādai. Attīrošs līdzeklis jāpiemēro ādas tipam. Savukārt, ja ādai ir kāda problēma, piemēram, pūtītes, tad atbilstoši problēmai jālieto arī krēms. Arī šāda tipa ādu vienu līdz divas reizes nedēļā vēlams attīrīt ar spēcīgākas iedarbības līdzekli, kas palīdz nolobīt atmirušo ādu, veicināt citu līdzekļu labāku iesūkšanos. Tomēr jāņem vērā, ja uz sejas radušies iekaisīgi elementi, piemēram, atvērtas pinnes, to nedrīkst skrubēt. Turpretī droši var izmantot sejas maskas ar māliem.

Āda jākopj arī no „iekšpuses”

Jāuzsver, ka skaista un starojoša āda nav iegūstama vien ar kosmētiskajiem līdzekļiem. Nereti pūtītes vai izsitumi rodas tieši nepareiza vai nepilnvērtīga uztura. Tāpēc būtiski ir sekot līdzi tam, kā, piemēram, pārāk sāļi, eļļaini vai saldi ēdieni ietekmē sejas ādu – redzot negatīvu reakciju uz ādas, noteikti no tiem jāatsakās. Turpretī veselīgs uzturs, kas satur omega-3 taukskābes, antioksidantus, C vitamīnu un citas vērtīgas vielas, vienmēr ādu ietekmēs pozitīvi. Turklāt ļoti būtiski ādas mitruma līmeņa uzturēšanai ir ikdienā dzert pietiekamu daudzumu ūdens.