ŠODIEN ONLINE diskusija: par eiro viss saprotams? Uzdod jautājumus un laimē SEB Eiro Cafe dāvanu karti!

ŠODIEN ONLINE diskusija: par eiro viss saprotams? Uzdod jautājumus un laimē SEB Eiro Cafe dāvanu karti!

19. Dec 2013, 12:20 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dienas tēma: Vai eiro ieviešanai jūtamies pilnībā gatavi? Uzdod jautājumus un iegūsti balvā dāvanu karti uz SEB Eiro Cafe, kur varēsi iepazīt eiro, baudot smaržīgu kafiju un gardas uzkodas.

Šodien pie mums ciemosies: Kristīne Martinsone

Ja dzīves laime ir prieks, varu saukt sevi par laimīgu cilvēku! Mani sajūsmina pasaules skaistākie dārzi, dievinu pastaigas mežā ar savām suņu kucītēm Jorku un Koru, kuru neizsīkstošā enerģija un optimisms liek atplaukt smaidam sejā pat visdrūmākajos brīžos. Kopš skolas gadiem esmu kaislīga badmintoniste, vēl arvien izjūtu gandarījumu par asinis stindzinošām izspēlēm un spožām uzvarām uz laukuma. Dzīvē cenšos iet līdzi laikam un neatsakos apgūt arī jaunas lietas – niršanu, kaitošanu un snovošanu, koučingu un meditācijas.

Dāvanu karte SEB Eiro Café

20131218205251-65859.jpg

Profesionālā dzīvē vairāk kā 11 gadus strādāju komunikācijas jomā. Uzskatu, ka man ir ļoti paveicies, ka tieši šobrīd strādāju finanšu sektorā un esmu ārējās komunikācijas projektu vadītāja SEB bankā, kurā kopš vasaras, kad Eiropas Padome pieņēma galīgo lēmumu uzaicināt Latviju pievienoties eirozonai, lielākā daļa ikdienas darbu un informācijas saistās ar visdažādākajiem jautājumiem par eiro ieviešanu dzīvē. 10. decembrī, kad manās rokās nonāca viens no eiro sākumkomplektiem, dzīve atkal uzdāvinājapirmreizības sajūtu - šoreiz ļoti glītas Latvijas eiro monētas!

Šodien, kad līdz eiro ieviešanai atlikušas vien 2 nedēļas, mēs redzam, ka arvien vairāk iedzīvotāju apzinās, ka valūtas maiņa viņus ietekmēs - gan māmiņas un tētus, gan bērnus un vecvecākus, gan valsts iestādēs strādājošos, gan privātā biznesa uzņēmējus. Lai pāreja uz eiro būtu pēc iespējas vieglāka, esam rīkojuši seminārus uzņēmējiem, dalījušies pieredzē ar mūsu Igaunijas kaimiņiem, radījuši īpašu mājas lapu eiro.seb.lv, kurā vienuviet iespējams atrast visu nepieciešamo informāciju par eiro, sadarbībā ar "BalticRestaurantsLatvia" izveidojuši jauna koncepta kafejnīcu "SEB Eiro Cafe", kur līdzās iespējai ieturēt vieglu maltīti katram apmeklētājam ir pieejama noderīga informācija par eiro ieviešanu Latvijā,kopā ar jauniešu dzīvesstila pazinēju Krišu Kupruku sociālajos medijos esam radījuši Eiro spēli, ar kuras palīdzību ērtā un mūsdienīgā veidā ikvienam sociālās vietnes Draugiem.lv un Facebook.com lietotājiem līdz 20. decembrim ir iespēja aprēķināt, cik eiro valūtā maksās dažādas ikdienas preces.

20131219084956-13438.jpg

Lai ikvienam no mums būtu vieglāk pārorientēties un pierast pie eiro, priecāšos sniegt atbildes uz Jūsu jautājumiem. Lai iedrošinātu Jūs uzdot jautājumus, esam sagatavojuši veicināšanas balvas – 3 dāvanu kartes uz SEB Eiro Cafe (foto ar dāvanu kartēm), kas atrodas Vecpilsētas sirdī Kaļķu un Vaļņu ielas stūrī). Šajā stilīgajā un informatīvi piesātinātajā kafejnīcā, Jūs varatbrokastot vai pusdienot un nepieciešamības gadījumā darba dienās pie viena pakonsultēties ar SEB bankas konsultantu. Ikvienam kafejnīcas apmeklētājam pie katra galda ir nodrošināta iespēja iegūt ar eiro saistītu informāciju īpaši aprīkotos planšetdatoros.

Starp citu, arī atrodoties mājas Jūs jau šobrīd varat pārbaudīt savas zināšanas eiro ieviešanas jautājumosEiro skolas eksāmenā!Eksāmens sastāv no 14 jautājumiem ar izvēles atbilžu variantiem http://eiro.seb.lv/ru/evro-ehkzamen/. Savukārt tie, kuri ir sociālo mediju draugiem. lv vai facebook lietotāji, var uzspēlēt Eiro Spēli, lai pierastu pie jaunajām cenām eiro valūtā:http://bit.ly/eirospele.

Šobrīd aktuālākie eiro jautājumi, uz kuriem esmu gatava sniegt izvērstas atbildes:

  • Līdz kuram brīdim varēs norēķināties ar latiem?
  • Ko iesākt ar latu monētām?
  • Kā izvairīties no rindām filiālēs gada nogalē, lai iemaksātu latus savā kontā?
  • Vai šobrīd ir vērts iegādāties eiro vai mainīt esošos latus pret eiro?
  • Kā bankas filiāles strādās gada nogalē un svētku dienās?
  • Kā eiro ieviešana ietekmēs bankas pakalpojumu pieejamību gada nogalē – norēķinus ar karti, maksājumus internetbankā, naudas iemaksu/izmaksu bankomātos?

Padomi sirdsmieram:

  • Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.
  • Esošā maksājumu karte nav jāmaina.
  • Konta numurs (IBAN) paliek nemainīgs.
  • Nekāda uztarukuma, samainīt latus pret eiro bez komisijas maksas iedzīvotājiem būs iespējams vēl 6 mēnešus pēc eiro ieviešanas jebkurā Latvijas komercbankā un bez termiņa ierobežojumiem Latvijas Bankā.
  • Detalizeta informācija par eiro atrodama eiro.seb.lv mājas lapā http://eiro.seb.lv/

Interesants fakts:

Arī bērniem pierašana pie jaunās naudas prasīs laiku un viņiem svarīgi saprast, cik daudz un kam viņi var tērēt savu kabatas naudu. Neatkarīgi no tā, uz kuru pusi tiks apaļota viņu kabatas nauda, nominālajā izteiksmē kabatas nauda kļūs lielāka, tomēr būs jāpierod arī pie atbilstoši lielākām cenām eiro valūtā veikalos, kafejnīcās un citviet.

Interesanti, ka nesen veiktajā aptaujā, Latvijas vecāki atzinuši, ka līdz ar pāreju uz eiro 23% vecāku kabatas naudu bērniem plāno noapaļot uz augšu, ceturtā daļa jeb 25% vecāku neplāno palielināt kabatas naudu saviem bērniem. 34% Latvijas iedzīvotāju, kuru bērni ir tādā vecumā, lai dotu viņiem kabatas naudu, vēl nav izlēmuši, vai un kādā veidā līdz ar eiro ieviešanu noapaļos bērniem piešķiramās kabatas naudas apjomu. Savukārt 18% aptaujāto vecāku atbildēja, ka saviem bērniem nedod kabatas naudu.

Kā Jūs rīkosieties ar kabatas naudu? Un cik eiro monētas turpmāk nesīs zobu feja Jūsu mazuļiem?

Būšu priecīga uzzināt Jūsu viedokli un atbildēt uz Jūsu jautājumiem saistībā ar eiro.

Kristīne

mamma27 mamma27 19. Dec 2013, 21:23 Kristine Martinsone

Paldies.😀 Man ir seb!

mamma27 mamma27 19. Dec 2013, 16:44

Pagaidām arī man darba pilnas rokas un es pat vēl nestādos priekšā kas un kā būs,kad ieviesīs eiro.Man visa nauda kontā,!tā kas ir skaidrā naudā,noteikti tiks iztērēta.
Bet vai nevarētu būt tā,ka 1. vai 2.janvārī būs kāda aizķeršanās ar maksājumu kartēm?Vai viss būs kārtībā?JO es pagaidām paļaujos uz to. Man nav bijusi pat iepēja paturēt rokās jau no naudu,tad nu ceru ,kad reklāma- nauda kartē, problēmu nav tiešām nostrādās😀

O, paldies , nemaz nezināju par tādu eiro spēli. Dēls lieto draugus, noteikti parādīšu.
Šodien viņam skolā ir Ziemassvētku labdarības tirdziņš, viņiem bija jānorāda savu izstrādājumu cenas latos un eiro, manuprāt, labi, ka skola šādā veidā gatavo

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 19. Dec 2013, 11:51

Kā vislabāk bērnam mācīt eiro konvertēšanu? Vai ir kāds SEB ērti izmantojams online kalkulators vai aplikācija?

nosiguldas nosiguldas 19. Dec 2013, 11:05

Vai iestāsies atbildība, ja pēc 1.01.2014 pirmās nedēļas sabiedriskajā transportā ( vilcienā atteiksies par biļetēm pieņemt vienu vai otru valūtu ( latus vai eiro). Pirmās nedēļas transportā var norēķināties gan ar latiem, gan eiro, es biļeti pērku vilcienā, jo kāpju pieturā, kur nav kases.

nosiguldas nosiguldas 19. Dec 2013, 10:34

Vai ir noteikts ar likumu, vai ministru kabineta noteikumiem, kā tiks pārrēķināti kredīta maksājumi ne banku sfērā. Vai ir noteikts, ka klientiem par konvertāciju jāpaziņo, ja jāpaziņo kādos termiņos.

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 19. Dec 2013, 10:28

Atzīšos godīgi, neesmu vēl domājusi par to,kas un kā būs pēc 1.janvāra, jo tagad pirms svētkiem tik daudz darāmā. Reklāmās mēdz minēt- Ja nauda kontā, tad mierīgs arī pēc 1.janvāra.

Kā JŪS ieteiktu- samainīt skaidru naudu uz eiro vai vienkārši 1.janvārī doties pie bankomāta izņemt skaidru naudu? Vai nebūs nemitīgas rindas?