Sociālās mammas

Sociālās mammas

24. Apr 2017, 13:15 Elionore Elionore

Pēdējā laikā esmu dzirdējusi daudz diskusijas par Instagram mammām. Gaisā virmo jautājums "Vai ir ētiski publicēt sava bērniņa foto?", bet kaut kā mazāk dzirdu par pārējo sociālo portālu mammām - par to, vai ir labi publiski rakstīt par savu bērnu. Un, oj, cik viņu ir daudz. 

Ir Twitter mammas, ir Cāļu mammas, ir Facebook atsaucīgās māmiņas, ir mammas blogotājas un ir Māmiņu kluba mammas. Noteikti, ir vēl vairākas vietnes, kurās jaunās mammas var publiski izpausties, bet šīs ir tās, kuras esmu apzinājusi. Un sociālo portālu mammas ir tik dažādas. Nedaudz ciniski sarkastiskās Twitter mammas, kas aplūko mazuļa audzināšanu ar ironisku un reālistisku skatu, dalās mirklīgās atziņās par notiekošo un brīžiem ironizē par "saldajām" Māmiņu kluba mammām vai Facebook atsaucīgajām. Portāla Cālis visu zinošās dāmas, kurām vienmēr pa rokai ir atbilde nezinošajām vai nedrošajām. Facebook mammas, kur principā tiek maltas visas tēmas vienos salātos. Nopietnās blogotājas, kuras ar patiesu interesi iedziļinās dažādos tematos, analizē pārtiku ko ēdam, kā pavadam laiku, autiņbiksītes, dzīvi kā tādu. Nu, ir patiešām grūti īsumā ieskicēt savu skatījumu par šīm sociālo mammu izpausmēm. 

Bet pāri visam - ir drūmā "vērtētāja no malas" acs, kas spēj vien komentēt par to, kas ir labi un ne tik labi, kādas tēmas ir pareizi apspriest un kādas ne, kādā virtuālajā tonī un stlistikā ir pareizi runāt, kādā ne. Man šķiet, es tam visam esmu kaut kur pa vidu. Esmu gan jautājusi, gan atbildējusi Cālī, gan sūtījusi tālāk mazuļa mazās drēbes caur Facebook, gan ik pa laikam ierakstu Twitter, gan pablogoju... Un nav jau pareizās atbildes, kur un ko, un cik labi ir darīt. Sociālajos portālos, manuprāt, viss ir tieši tik ētiski, cik mēs uzskatām. Ja tev liekas ok dalīties ar savām mazuļa bildēm - kāpēc gan ne. No pasaules neviena mamma bērnu vēl nav spējusi nosargāt. Ja tu vēlies pastāstīt par negulētu nakti - ļoti labi, ja vien tas tevi uzmundrina. Padiskutēt par vīra dīvainiem ieradumiem? Kāpēc gan ne, ja vien abi kopīgi par to varat pasmieties? 

Man liekas, ka ir pienācis laiks beigt džadžot, ko kurš ēd, ar ko nodarbojas un kādu informāciju par sevi publicē. To mēs varēsim novērtēt tikai caur laika pirzmu - nākamajā dekādē gan jau manīsim, kādu iespaidu sociālajā vidē atstātās pēdas ir atstājušas mūsu dzīvē. Kurā katrā brīdī esam laipni lūgti nesekot un nelasīt to, kas mums nepatīk. Bet kopumā - ļoti priecājos par mammām, kuras starp autiņu mainīšanu, bērnu auklēšanu, ēst gatavošanu un netīrās veļas kalniem atrod vēl kādu iespēju kā izpausties. Sociālie portāli ir aizraujošs un vienkāršs veids, kā īsināt laiku atpūtas brīžos, kad mazulis guļ, bet prāts ir pārāk noguris, lai iegrimtu dziļi filozofiskā literatūrā, mācību materiālos vai radošās nodarbēs.

Mammas, cienīsim viena otru! Bērna iznešana lielajā dzīvē ir ārkārtīgi nopietns uzdevums, kurā katra iegulda savu izpratni par to, kā tas darāms. Dalīsimies, runāsim, palīdzēsim, atbalstīsim, bet.. Lieki nenosodīsim. 

[Foto: http://www.scarymommy.com/being-a-mommy-blogger/]

Elionore Elionore 24. Apr 2017, 19:01 Martuu

Es arī šo kaut kur biju lasījusi 😃 Tomēr tā ļoti viennozīmīgi tam nepiekrītu. Tas atkarīgs no katra paša motivācijas, kāpēc bilde ielikta, kādu ziņu tā nes utt.

Elionore Elionore 24. Apr 2017, 19:00 Ievas_mamma

Tieši tā - vadīties pēc sajūtām! Man šobrīd šīs sajūtas gan nav, bet kas zina, kā būs vēlāk... Ar stāstiem par meitu gan neskopojos 😀

Kāds prieks būt uzklausītai, sadzirdētai, saprastai!

Martuu Martuu 24. Apr 2017, 18:49

Es kaut kur lasīju šādu,jo mazāk publicē bildes,jo laimīgāks esi.😀 Tas gan attiecās uz pāru bildēm,bet ,manuprāt, uz visām var attiecināt.
Bildes ar bērnu lieku maz,vairāk patīk likt momentus. 😀
Pati bildējos arī maz 😃 tā kā uz šo neiespringstu.

mamma88 mamma88 24. Apr 2017, 17:02

Katrs pats vadas likt vai nelikt bildes. Es tomer izvelejos tikai nelielam draugu lokam radit bernus. Sajutu sevi tiesi sadu vajadzibu.

Ievas_mamma Ievas_mamma 24. Apr 2017, 15:28

Jauks raksts no tavas puses! 😀 Un - pilnīga taisnība. 😀 Es, kad biju bērniņa gaidībās, izlēmu, ka mazulītes foto netiks publicēti. Aha, tagad jebkura Māmiņu Kluba aktīviste ir redzējusi manu bērnu. 😃 Vados pēc savām sajūtām, liekas - tieši tā arī jābūt. 😀
Pirmie 3 mēneši gan bija klusāki, publicēju vien 3 foto draugiem.lv, neko arī nerakstīju. Bet tad sajutu aicinājumu "iziet" tautās. 😃 😀

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 24. Apr 2017, 14:34

Vārds vietā - tas ir katra paša ziņā- ko likt, cik daudz likt un kā likt. Vienmēr būs kāds, kurš apskaudīs, aprunās, nesapratīs. Arī es daudzkārt esmu sastapusies ar negācījām, komentāriem un izbrīnu, bet mēs kā pieauguši cilvēki varam izvēlēties- darīt to vai nē! Paldies par aicinājumu aizdomāties par šo tēmu!