Sastāvdaļas mīklai:
100ml piens + 30ml smērēšanai
7g sausais raugs
1 ola
1 ēd.k brūnais cukurs,var arī parasto
1/4 tēj.k sāls
30g sviests mīklā un 150g smērēšanai nekadā gadījumā neizmantot margarīnu vai tauku pastas,ir vajadzīgs sviests.
ap 300-350g milti
Pildījumā:
Āboli
kukurūzas ciete
cukurs
kokosa skaidiņas
Pagatavošana:
Olu samaisam ar sāli,cukuru,pievienojam sltu pienu,mīkstu sviestu (30g) un izmaisam līdz viendabīga massa.Miltus iesākumā 1,5 glāzes sajaucam ar raugu.Beram klāt šķidrajai massa.
Beram klāt miltus tik, līdz mīkla nelip pie rokām,bet mīklai nav jābūt sausai,.
Kārtīgi izmīcam mīklu,kādas 8 minūtes.
Liekam maisiņā,sasienam un raudzējam ledusskapī ap 2 stundām.
Kamēr mīkla vēl raudzējās,ņemam 150g sviestu un samaisam ar 1 ēd.k miltiem.Sviestu ņemam aukstu,pēc iespējas ātrā samaisam un liekam uz cepamā papīra.
Salokam cepamo papīru kvadrātā,lai sviests ir tādā kā konvertā.
Ar veramo pusi uz leju un rullējam līdz vienmērīgam kvadrātam.
Liekam saldētavā līdz būs nepieciešams.
Mīklai vidū iegriežam krustu,atlokam uz sāniem,veidojot kvadrātu.
Mīklu izrullējam taisnstūrī. Virsū liekam auskto sviesta kvadrātu. Uzlokam vienu malu līdz vidum,tad otru malu līdz vidum..
Salipinam abas malas kopā.
Ar mīklas rulli iespiežam visā mīklas garumā,lai vieglāk rullējās.
Tad mīklu apgriežam un otrā pusē tieši tā pat saspiežam.
Vienā virzienā rullejam mīklu taisnstūrī,lēnām un nesteidzoties.
Salokam vienu malu līdz vidum,pāri otru malu.
Sanāk šādi te.
Liekam saldētavā uz 25 minūtēm.
Izņemam viegli apberam ar miltiem,lai nekur nelīp rullējot.
Atkal rullējam gareniski,tā kā salocīts tādā virzienā.
izrullēto taisnstūri atkal salokam kā iepriekšs.
tad atkal liekam saldētavā ap 25 minūtēm.
Šādi vēl trešo reizi izrullējam un paturam saldētavā.
Pēc trīs reizēm pavadītam sldētavā,gatavo mīklu izrullējam taisnstūrī.
Sagriežam trījstūrīšos.
Lejas daļā iegriežam lai viegli rullējas kopā.
Liekam pildījumu:
Ābolus,sarīvējam uz rupjās rīves,iemaisam cukuru,kokosu un kukurūzas cieti.
Sarullējam smalkmaizītes.
Liekam uz cepamās plāts,apsedzam un raudzējam 30 minūtes.
Pēc tam apsmērējam vai ar pienu,vai ar sakultu olas baltumu.
Cepam iepriekšs uzsildītā cepeškrāsnī ap 200 grādiem ap 20 minūtēm,līdz smalkmaizītes skaisti brūnas.
Kas par gardumu.
Kraukšķīgi,burvīgi....
Gatavus varam apbērt ar pūdercukuru vai apliet ar šokolādi,tas jau pēc katra vēlēšanās.
Man trakoti garšo kārtaina mīkla un tieši tā pat ābolu pildījums.