Slimības un ārstēšanās pēc Ajūrvēdas metodēm

Slimības un ārstēšanās pēc Ajūrvēdas metodēm

28. Nov 2015, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja mums rodas kādas veselības problēmas, tas liecina par to, ka kāda no došām neatrodas līdzsvarā. Tādēļ, lai sevi laikus pasargātu no saslimšanas, ļoti svarīgi šos trīs cilvēka uzbūves tipus regulēt! Kā to pareizi darīt, kādas slimības rodas, ja traucēta katra no došām un kā ārstēties,  stāsta Ajūrvēdas speciāliste Inga Ruņģe. 

Došas un slimības

Katrai došai, ja tā ir traucēta, izpaužas citas veselības problēmas.

Vatas došas traucējumus cilvēki piedzīvo visbiežāk un par tiem liecina sausa āda. Lai novērstu šo risku, ikdienā ieteicams veikt pašmasāžu ar eļļām! Vēl par Vatas došas traucējumiem liecina trausli un lūstoši nagi, aizcietējumi, sauss klepus, bezmiegs, depresija, drudzis, nespēks, pelēka sejas āda, sausas acis, mēle un lūpas.  Ja novērojamas šādas pazīmes, tās nozīmē, ka pastāv saaukstēšanās slimību risks.

Pittas došas traucējumi izpaužas kā dedzināšana kuņģī, gremošanas traucējumi, svīšana, nepatīkama smaka no mutes un slikts miegs. Šīs došas traucējumi vecina dažādas gremošanas problēmas.

Kaphas došas traucējumi savukārt izpaužas kā vielmaiņas traucējumi, bālums, elpošanas ceļu iekaisumi un gremošanas traucējumi. 

Kā izārstēties? 

Universāls ārstniecības līdzeklis, kas piemērots visām došām, ir Aloja. Piemēram, sievietēm, kurām ir spazmatiskas sāpes mēnešreižu laikā, šajā periodā ieteicams lietot svaigu alojas sulu, 1-2 tējkarotes alojas sulas sajaucot ar šķipsniņu melno piparu.

Vēl visu došu līdzsvaram izmanto arī Ghi sviestu un ingveru.

Ghi sviestu var lietot gan iekšķīgi, gan ārīgi, veicot masāžas, bet ingveru svaigā veidā izmanto, Vatas un Pittas došas līdzsvarošanai un sausā veidā, lai balansētu Kaphas došu!

Savukārt lucerna, sarkanais pipars un krustnagliņas līdzsvaro Vatu un Kaphu. Vēl, lai balansētu Vatas došu, ieteicams arī ķiploks. Piemēram, tad, ja sāp auss, tajā var iepilināt trīs, četrus siltās ķiploku eļļas pilienus!

Pasargā sevi no slimībām! 

Lai visas došas būtu līdzsvarā un mēs neslimotu, ir jāņem četri pamatprincipi:

1. Dienas režīms;

2. Ķermeņa higiēna (tīrība);

3. Katras došas diēta (ieteicamo produktu izmantošana uzturā);

4. Prāta higiēna (tīrība).

Kā tu sevi šoziem pasargā no saslimšanas?  

Eksperts

Inga Ruņģe

ajūrvēdas speciāliste
Inga Ruņģe Vecāku skolā