Slikti ieradumi, kurus bērni pārņem no vecākiem

Slikti ieradumi, kurus bērni pārņem no vecākiem

04. Jul 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vecāki bērniem ir kā piemērs. Piemērs, ar kuru tiek parādīta attieksme pret ķermeni, attieksme pret līdzcilvēkiem, runas kultūra vretības un ieradumi. Bērna attīstību nevar veicināt sodot vai apbalvojot. Bērna attīstību un veselību var veicināt veidojot veselīgas savstarpējās attiecības.

Kad vecāki parāda bērnam labu piemēru, tie palīdz tam justies ne tikai laimīgam, bet arī veselam. Un kā to izdarīt? Saprotot, kuri no vecāku ieradumiem būtu jāmaina.

1. kaitīgais ieradums – Sevis kritizēšana

Negatīvi komentāri un replikas par savu izskatu. Nosodījums par savu ķermeni, kurš nespēj dot gandarījumu. Bērns iemācas savu pašcieņu veidot uz džinsu izmēra un svara bāzes un šajā brīdī sāk veidoties nepareiza sevis uztveršana. Vizualizācijai iedomājieties sevi pie spoguļa – kura bērna prāt ir absolūts ideāls, tomēr viņam dzirdot savu ķermeni noniecina. Arī bērns, augot arvien lielāks – sāk meklēt sevī trūkumus un atrod tādus arī tad, ja realitātē to nav.

Izslēdz no savas ikdienas kritiskās piezīmes, kas vērstas pret tevi pašu. Labāk dalies labajās sajūtās, ko Tev sniedz treniņi vai vingrošana mājās, priecājies par veselīgajām maltītēm, kas dod spēku un enerģiju. Atceries, ka šīs ir mācības, ko Tu sniedz savam bērnam. Iemāci viņam labi izgulēties un pareizi ēst. Tas noteikti būs krietni vērtīgāk.

2. kaitīgais ieradums – Emocionālā ēšana

Ja ikdienas uzturs un ēšana Tev palīdz justies labāk un īpaši izteikti šāda ēšana ir tajos mirkļos, kad jūties skumja, bēdīga vai nomākta, šo paradumu pārņem arī bērns. Pavisam vienkārši – šis ir veids kā parādīt bērnam, ka ēdiens ir tā lieta, kas var palīdzēt justies labāk.

Tā vietā, lai remdētu skumjas ar ēdiena palīdzību – dodies pastaigā, runājies ar draugiem, dalies savās sajūtās, bērnam saprotami – zīmē, dziedi, dejo, bet neparādi, ka ēšana ir mierinājums.

3. kaitīgais ieradums – Pārāk daudz viedierīču

Būtu absolūti muļķīgi bērnam aizrādīt, ka viņš pie galda ņem līdzi mobilo tālruni un vēlas tajā skatīties animācijas multfilmas vai spēlēt spēles, ja to darāt paši, bet viņam neatļaujat. Jūsu rīcība ir daudz spēcīgāks piemērs, nekā Jūsu vārdi.

Izveidojiet noteikumus, kuri IR jāievēro visiem ģimenes locekļiem, tajā skaitā arī tētim, kuram arī pie pusdienu galda var gadīties telefona zvans vai e-pasts, uz kuru noteikti jāatbild. Pāris minūtes bez telefona vēl nevienam nav kaitējušas, gluži pretēji – atklājiet pozitīvo ko sniedz šādi bez-telefona vai planšetes mirkļi. Kopīgas sarunas, iespēja iepazīt pārējo ģimenes locekļu sajūtas, uzzināt, kā tiem klājies darbā skolā.

4. kaitīgais ieradums – Nenovērtējam savu skaistumu

Daudzas mammas ikdienā laiku pavada arī veicot dažādas skaistumkopšanas procedūras, nereti tajās iesaistot arī bērnus, sevišķi meitenes, bet šajā gadījumā, svarīgi, lai līdzās šīm kopīgajām nodarbēm būtu arī tādas, kas nenostiprina pārliecību, ka meitene/sieviete ir skaista tikai tad, ja ir uzkrāsotas lūpas vai ieveidoti mati.

Kvalitatīvs “meiteņu laiks” var būt arī tāds, kad vecāki iemāca bērnam veselīgus ieradumus, tādus kā pastaigas, sporta nodarbības, kas meitenēm iemāca to, ka ne jau ārējais skaistums, bet iekšējā pārliecība un veselīgums ir laimīgas meitenes, kura izaugs par pašpārliecinātu sievieti, pamatā. Tāpat – ar šādu piemēru parādīsi, ka šādas nodarbes ir brīnišķīgs veids kā cīnīties ar stresu un neaizmirsti stāstīt savai meitai, ka viņa ir skaista un viņai nav vajadzīgs sevi ikdienā izdaiļot. Pastāsti, ka viņa tik ļoti piestāv sev un ir skaista tāda, kāda viņa ir.

5. kaitīgais ieradums – Vīna vakari pēc smagas dienas

Ja pārnākot mājās pēc darba, pirmā lieta, ko bērns dzird ir: “Šodien bija briesmīga diena, man vajag iedzert glāzi vīna”, Tu parādi savam bērnam, ka alkohols ir labs veids kā atpūsties un justies labāk. Tas pats attiecināms uz kafijas un gāzēto/cukurotu dzērienu dzeršanu, lai iegūtu enerģiju. Un pat ja bērnam mazam esot Jūs vēl spēsiet kontrolēt sos ieradumus, viņam vienkārši aizliedzot, agrāk vai vēlāk tie tāpat kļūs arī par Jūsu bērna ieradumiem.

Kā atpūsties? Meditācija, elpošanas vingrinājumi, relaksācija vannā, mūzikas klausīšanās, kāds hobijs – piemēram gleznošana, šūšana, veidošana – jebkura nodarbe, kura būs vērtīga gan jūsu labsajūtai, gan ļaus līdzdarboties arī bērnam. Un ticiet man – bērni lieliski saprot arī vecāku emocijas – tāpēc, nekautrējieties arī bērnam pastāstīt, ka šodien bija smaga diena. Ticiet man, viņš Jūs sapratīs.

6. kaitīgais ieradums – Pārvērst visu par sacensību

Nesalīdziniet savu bērnu un viņa prasmes ar citiem – kaimiņiem, klasesbiedriem, bērnudārza biedriem. Klasiskā frāze, kas ārkārtīgi grauj bērnu motivāciju: “Paskaties, kā Tu uzvedies, Anniņa gan ir paklausīga” vai, piemēram: “Kas ir saņemies. Jānis jau sen ir pabeidzis savu darbu, kāpēc Tu nevari”.

Palīdziet bērnam sasniegt labāko, ko viņš šobrīd var. Palīdziet viņam fokusēties uz to, lai esošais process vai nodarbe viņam sagādā prieku. Nepatiku pret hobijiem un sportu var radīt ļoti ātri. Reizēm to atgūt ir neiespējami. Tāpēc, jau sākotnēji – runājiet un stāstiet, ka lai kļūtu par labāko ir jādara, nevis nosodiet neveiksmes. Zināmā vecumā, kad bērns būs sapratis, kas ir viņa lielā kaislība vai aizraušanās, pats spēs saprast, cik daudz pūļu jāpieliek un cik garš ceļš ejams līdz augstākajiem mērķiem.

7. kaitīgais ieradums – Vienmēr iebilst un argumentēt

Ja ikdienā Jūsu ģimenē ir pieņemts nepārtraukti strīdēties un cīnīties par savu viedokli, attiecībās trūkst konsekvences, bērns iemācās un pieņem to kā normu. Ko šāda argumentēšana un iebilšana dara? Rada stresu un otrādi – stress rada šīs strīdīgās sarunas.

Ir vērtīgi izdomāt priekš sevis kādu tehniku, stresa pārvarēšanai vai vienoties ar citiem ģimenes locekļiem par kādu atslēgvārdu, kuru vajadzības gadījumā izmantot, nosaukt, ja jūtat, ka diskusija ir aizgājusi pārāk tālu un ir kļuvusi destruktīva. Bet svarīgi, lai šie noteikumi tiktu ievēroti un respektēti. Mazāk stresa ģimenē, mazāk negatīvas ietekmes uz bērnu.

8. kaitīgais ieradums – Sevis nekontrolēšana

Ja saproti, ka ik dienas komunikācijā ar bērnu pārkāp robežas, neignorē to un nemēģini izlikties, ka tas kas bijis, nav noticis un nekādi neietekmē Jūsu bērnu. Daudz vērtīgāka būs rīcība, ja saprotat, ka robeža ir pārkāpta, spēsiet to atzīt un atzīt to bērna klātbūtnē. Tas var būt kā pamācošs mirklis gan vecākiem, gan arī bērnam.

Bērns jutīs atbildību, ja ļausiet viņam iesaistīties, aicinot palīdzēt viņam norādīt tos mirkļus, kuros Jūs esat aizgājusi pārāk tālu. Viņiem tas pat sagādās prieku, ja dosiet iespēju norādīt uz savām kļūdām un viņa aizrādījumus ņemsiet vērā. Iemācīsiet bērnam to, ka mēs katrs varam kļūdīties, bet vēl vērtīgāka būs mācība, kas bērnam ļaus saprast, ka ģimenē viens otram var būt kā atbalsts un mums vienmēr ir iespēja veikt daudz veselīgākas izvēles par tam, kas nomāc un grauj mūsu vērtības.

 Māmiņu klubs