Skaties, ko pērc! Dažādu ražotāju vistas gaļas kvalitāte atšķiras

Skaties, ko pērc! Dažādu ražotāju vistas gaļas kvalitāte atšķiras

12. Sep 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Latvijas veikalos nopērkamās dažādu ražotāju vistas gaļas kvalitāte nav vienāda. “Ķekava” ir pirmais un šobrīd vienīgais  ražotājs, kas ir saņēmis atļauju gaļas marķēšanai ar papildu norādi “Audzēts bez antibiotikām”. Šis marķējums nozīmē – gaļa ir augstākas paaugstinātas  kvalitātes, jo vista ir audzēta pēc paaugstinātiem standartiem: veselīgāk, labākā vidē un pastiprinātā uzraudzībā.

Labāk putnam, labāk cilvēkam

Pasaules Veselības Organizācijas  bažas par arvien pieaugošo mikrobu izturību pret antibiotikām globālā mērogā rosina sabiedrību  īstenot pasākums, kas palīdzētu atrisināt šo  problēmu un samazināt pret antibiotikām izturīgu mikroorganismu  izplatību cilvēku un dzīvnieku  vidū, kā arī apkārtējā vidē. Jo mazāk antibiotikas tiek lietotas produktīviem dzīvniekiem ,tai skaitā arī putniem jo ir mazāks risks   pret antibiotikām izturīgiem mikroorganismiem nonākt cilvēka organismā un apkārtējā vidē.

Domājot par veselīgu un drošu pārtiku, pasaulē aizvien vairāk gaļas ražotāju samazina vai tiecas pilnībā atteikties no antibiotiku izmantošanas nepieciešamības. To var panākt, radot putniem tādus dzīves apstākļus, lai tie neslimotu. Šādu ceļu izvēlējusies arī “Ķekava”. Uzņēmums ir noteicis paaugtinātus standartus visos galvenajos putnkopības procesos un nodrošina nepieciešamos apstākļus lai putni izaugtu veseli, bez antibiotiku izmantošanas. Eiropas Savienībā gaļas ražotāja produkcijai ir jāabilst vienotajām Eiropas Kopienas regulējuma prasībām, bet tas nenozīmē, ka ražotājs nevar ražot produktu pēc paaugstinātiem kvalitātes kritērijiem.

“Jo vairāk būs produktu ar paaugstinātām kvalitātes prasībām, jo vairāk izvēles iespēju būs pircējam,” saka Sauļus Petkevičus, AS “Putnu fabrika Ķekava” valdes loceklis, kurš atbild par putnkopības jomu. Bet pašlaik “Ķekava” marķējums “Audzēts bez antibiotikām” ir pirmā šāda veida norāde uz gaļas produktiem Baltijā.

“Izaudzēt veselīgu vistu, kas neslimo, IR IESPĒJAMS! Lai arī likumdošana pieļauj ārstēšanu, mēs esam izvēlējušies dot pircējiem iespēju izvēlēties augstākas kvalitātes vistas gaļu. Lai to paveiktu, esam investējuši 3 miljonus eiro un pārkārtojuši uzņēmuma iekšējos procesus. Jā, tas ir dārgi un laikietilpīgi, bet esam pārliecināti, ka tikai tā varam atšķirties no lētiem importētiem produktiem – ar savu kvalitāti. Visa gaļa nav vienāda! Varam ar lepnumu piedāvāt savu produktu pircējiem, zinot, ka darām ārkārtīgi daudz putnu veselības labā un nodrošinājuši paaugstinātas kvalitātes putnu gaļu mūsu pircējiem.” proti, tādas pašas kvalitātes gaļu ko piegādājam patērētājiem Zviedrijā. 

20170911164826-65698.jpg

 

Zviedri atšķiras

Putnu gaļas ražošanā jāskatās uz tām valstīm, kas dara vairāk par likumdošanā noteikto. ES gaļas tirgū īsts paraugs ir Zviedrija, kas ir pārspējusi visas pārējās dalībvalstis, nosakot gan vietējiem gaļas ražotājiem, gan gaļas importētājiem daudz augstākus standartus putnu labturībai. Piemēram, ES likumdošana nosaka, ka putnu apjoms mītnē uz vienu kvadrātmetru nedrīkst būt pārniegt 39 kilogramus. Zviedrijā tas nedrīkst pārsniegt 36 kilogramus uz kvadrātmetru. Pēc šī Zviedrijas standarta vadās arī “Ķekava”.

No citām valstīm atšķirīga pieeja Zviedrijā ir arī pret antibiotiku izmantošanu.. Samazināt antibiotiku izmantošanas nepieciešamību putnkopībā ir daļa no zviedru kopējās statēģijas antibiotiku rezistences mazināšanai. 
“Zviedrija un Skandināvija ir mūsu galvenais eksporta tirgus jau 10 gadus. Mēs redzam viņu prasības un pieeju, un esam mācījušies no tā. “Var droši teikt, ka “Ķekavas” svaigā gaļa ar marķējumu “Audzēts bez antibiotikām” ir zviedru kvalitātes iedvesmots Latvijas produkts.”  

20170911164838-75277.jpg

 

Kas pircējam būtu jāzina par “Ķekava” marķējumu “Audzēts bez antibiotikām” skaidro uzņēmuma galvenā veterinārārste Tatjana Lisakovska.

Ko nozīmē marķējums “Audzēts bez antibiotikām”?

Norāde “Audzēts bez antibiotikām” ir papildu marķējums uz “Ķekava” svaigās gaļas produktiem, kas sniedz patērētājam informāciju par to, ka gaļa ir iegūta no putna, kas nav slimojis un audzēšanas laikā nav saņēmis antibakteriālas zāles (antibiotikas). Atbilstību marķējumam garantē ražotājs. Atļauju izvietot šādu marķējumu sniedz Pārtikas un veterinārais dienests.

Vai vistas gaļa ar marķējumu  “Audzēts bez antibiotikām” atšķiras no vistas gaļas,  kam šāda marķējuma nav?

Jā, atšķiras. “Audzēts bez antibiotikām” norāda uz paaugstinātas kvalitātes produktu jo gaļa ir iegūta tikai un vienīgi no tāda putna, kas dzīvojis veselīgi un nav bijis ārstēts ar antibiotikām . “Ķekava” ir noteikusi augstākas kvalitātes prasības putnu audzēšanā, nekā to pieprasa ES un Latvijas Republikas likumdošana. Šo kvalitātes prasību izpildes kontroli ražotājs uzrauga pastiprināti un papildus valsts oficiālās uzraudzības programmai.

Kādēļ ir labi audzēt vistas bez antibiotikām?

Domājot par veselīgu un drošu pārtiku, pasaulē aizvien vairāk gaļas ražotāju samazina vai tiecas pilnībā atteikties no antibiotiku izmantošanas nepieciešamības. Pasaulē pieaug bažas par antibiotiku izmantošanas negatīvo ietekmi ne vien uz cilvēka organismu, bet arī uz apkārtējo vidi kopumā. Antibiotiku izmantošanas rezultātā mikroorganismi kļūst izturīgi pret tām, tādējādi zāles zaudē savu ārstniecisko ietekmi brīžos, kad tas nepieciešams.

Lai novērstu nepieciešamību izmantot antibiotikas, ražotājam jāsamazina iespēja iespēja, ka putni saslimst. Tādēļ tiek nodrošināta augsta putnu labturība, sevišķi kvalitatīva barība un tiek veiktas papildu biodrošības procedūras. Tas viss kopā rada labāku un veselīgāku augšanas vidi putniem.

Vai norādi “Audzēts bez antibiotikām” var lietot vistas gaļas ražotājs?

Atļauju izvietot informāciju par dzīvnieku audzēšanu bez antibiotikām var saņemt tikai tas ražotājs, kas ir izstrādājis un ieviesis stingras veterināro zāļu uzskaites procedūras, nodrošina precīzu saražotās putnu gaļas izsekojamību un ir sniedzis  pierādījumus kontrolējošām institūcijām, ka attiecīgais marķējums atbilst tā nosaukumam.

Ja noteikumi ir izpildīti, šo zīmi var izmantot arī citi ražotāji, tomēr šobrīd tikai “Ķekava” ir saņēmusi atļauju to izmantot. Atļauju  marķēt  pārtikas produktus ar papildus marķējumu sniedz Pārtikas un veterinārais dienests. 

cecii cecii 12. Sep 2017, 21:24

Kad paskatās dzīvnieku un mājputnu dzīvošanas apstākļus, tad goda vārds paliek nelabi. Ok, kamēr cāļi mazi vietas diezgan, kad paliek lieli broileri, tad iedomājieties - visi vienā kaudzē sāns pie sāna. Tādā stresā gaida kaušanu. Es neesmu vegāne, bet, skatoties kā gaļinieki mēģina visu laiku taisnoties, apsveru iespēju lēnām gaļu izslēgt. Beidzamos pāris gadus ēdam tikai medījumu, tas vismaz laimīgi pa mežu vicojis un zāli ēdis līdz nošauts, nevis sutis fermā sāns pie sāna.

lauvinja lauvinja 12. Sep 2017, 08:38

Antibiotikas ir tikai viens no gaļas kvalitātes rādītājiem. Bez tam kvalitiatīvi izaudzēta, nenozīmē kvalitatīva bodē. Vai man kāds no Ķekavas ražotnes var pastāstīt kāpēc ķekavas vistas gaļai patīk peldēt un to ir grūti apcept, jo no gaļas izlīst ūdens uz pannas? Vista nav tak ūdensputns!

Mājas vistas gaļa nekad negrib peldēt uz sausas pannas!