Sipeniece, Simsons un citi Latvijā zināmi vecāki par skolēniem un viedtālruņiem

Sipeniece, Simsons un citi Latvijā zināmi vecāki par skolēniem un viedtālruņiem

09. Aug 2017, 09:07 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gatavojoties jaunajam mācību gadam, arvien biežāk vecāki savām atvasēm iegādājas ne tikai kancelejas piederumus, mācību grāmatas un apģērbu, bet arī mobilos tālruņus.

“Mobilās viedierīces bērniem iegādājamies, kad iepriekšējās savu laiku ir nokalpojušas vai sakaru operators pirms skolas sākuma piedāvā īpaši izdevīgu cenu. Manuprāt, ja bērns jau ir sasniedzis skolas vecumu, iegādājoties viņam viedtālruni, vecāki ikdienā var rast lielāku mieru, jo atvase ir sasniedzama ik uz soļa. Taču jāpiebilst, ka iegādāties pašu dārgāko telefonu bērnam gan nav prātīga doma, jo tā uzliek lielu atbildību gan pašam bērnam, gan skolotājiem,” savā pieredzē dalās divu meitu mamma, ētera personība Baiba Sipeniece. Arī žurnālists Ansis Bogustovs, kura ģimenē aug četri bērni, ir viens no vecākiem, kas, gatavojoties jaunajam mācību gadam, apsver domu iegādāties viedtālruni meitai, kura rudenī uzsāks mācības 5. klasē un līdz šim lietojusi podziņtelefonu.

Kā novērojis Latvijas Mobilais Telefons (LMT), iegādājoties jaunu tālruni savai atvasei, vecāki nereti mēdz to dažādos veidos papildināt, piemēram, ar aksesuāriem, kas pastiprina ierīces triecienizturību – telefona vāciņiem un aizsargstikliņiem. Tāpat bieži vēl pirms ierīces nodošanas skolēna rīcībā vecāki tam pieslēdz īpašu tarifu plānu vai turpat uz vietas veikalā steidz aprīkot ar dažādām mācībās noderīgām lietotnēm.

“Šogad, gatavojoties jaunajam mācību gadam, meitām gan neesam plānojuši iegādāties jaunus viedtālruņus, jo, regulāri sekojot līdzi jaunākajām tehnoloģijām, viņām tādi jau ir nopirkti. Tomēr, sākoties skolas laikam, esam plānojuši lejupielādēt vairākas lietotnes – gan tās, kas meitām noderēs mācībās, gan tās, kas mums ar sievu ļaus uzraudzīt viņu ikdienas gaitas un ierobežot interneta lietošanas apjomus,” stāsta TV raidījumu vadītājs Armands Simsons, triju meitu tēvs. Savukārt Valdis Melderis, kura ģimenē aug divas meitas, pirms jaunā mācību gada sākuma atvasēm pieslēdzis  ģimenes tarifu plānu ar neierobežotām zvanu un interneta daudzuma lietojuma iespējām Latvijā.

Pēdējos trīs gados viedtālruņu pārdošanas apjomi augustā pieauguši par 27%, salīdzinot ar pirmā pusgada mēnešos vidēji pārdoto viedtālruņu skaitu, liecina LMT novērojumi. Prognozējams, ka šāda tendence saglabāsies arī šogad. Lielākoties vasaras nogalē jaunas sakaru ierīces iegādājas vecāki, kuru bērni uzsāks skolas gaitas sākumskolā, pamatskolā vai vidusskolā vai kuru atvašu rīcībā esošie mobilie telefoni ir novecojuši vai bojāti.

“Pieaugot tehnoloģiju lomai ikdienā, skolēna mobilā tālruņa iegāde daudziem Latvijas vecākiem ir kļuvusi par neatņemamu pirms skolas iepirkšanās sastāvdaļu. Iemesli šādam pirkumam, protams, ir dažādi – vieni savai atvasei iegādājas tālruni drošības nolūkos, lai ar viņu varētu pastāvīgi komunicēt un pārvaldīt mazā skolēna ikdienas gaitas, savukārt citi tā atalgo bērnu par labām sekmēm skolā, uzcītīgu vasaras darbu vai vienkārši palutina,” skaidro Rinalds Kalniņš, LMT Tirdzniecības dienesta direktors.

Viņš arī norāda, ka, izvēloties tālruni skolēnam, vecāki galvenokārt ņem vērā tādus faktorus kā ierīces cena un tās piemērotība konkrētā vecuma bērniem. Jaunākajiem skolēniem nereti tiek iegādāti vienkāršāki un cenas ziņā demokrātiskāki tālruņi, piemēram, zemākās klases viedtālruņi. Bet vecāko klašu skolēniem – sarežģītāki un augstākas cenu kategorijas viedtālruņi ar plašu funkciju klāstu un izsmalcinātāku dizainu. 

inleila inleila 09. Aug 2017, 15:08 lauvinja

Piekrītu! Es arī par!

lauvinja lauvinja 09. Aug 2017, 09:22

Gaidu, kad Latvijā skolas beidzot saņemsies un aizliegs vismaz sākumskolā un pamatskolā mācību stundu laikā skolā lietot tālruņus. Protams, viedierīces bērniem pērk vecāki, tāpat māca ar tām apieties, bet skolā blakus izstāvēt nevar. Latvijā, atšķirībā no dsaudzām citām valstīm, skolas ir ļoti negribīgas rīkoties.