Sievišķības simbols mazuļa barošanas laikā

Sievišķības simbols mazuļa barošanas laikā

16. Jan 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazuļa piedzimšana – cik gan daudz dažādu emociju māmiņai saistās ar šo brīdi. Arī zīdainim nepieciešamā piena veidošanās krūtīs ir viena no pārmaiņām sievietes organismā, kura tieši saistīta ar bērniņa nākšanu pasaulē. Kā ar krūti barojošai māmiņai palīdzēt sev saglabāt krūtis veselas, skaistas, tvirtas un formīgas visu zīdīšanas laiku, kā arī pēc mazuļa barošanas perioda? Par to stāsta „Veselības centra 4” filiāles „Wellslim centrs” ķermeņa estētikas speciāliste Linda Bāliņa.

Kā izmainās krūtis?

Sievietes krūtis sāk kļūt lielākas jau grūtniecības pirmajā mēnesī un savu maksimālo izmēru sasniedz uzreiz pēc dzemdībām, kad tajās sāk veidoties piens. Pēc bērniņa piedzimšanas krūtis ir pamatīgi piebriedušas, sārtākas, to āda ir pārspriegota, krūšu audu temperatūra ir augstāka nekā parasti, jo pienam tajās ir jāsaglabājas siltam. Gan krūšu palielinātais izmērs, gan svars, pateicoties zemes pievilkšanas spēkam, veicina krūšu noslīdēšanu.

Grūtniecības laikā uz krūtīm, to svara un izmēra pieauguma dēļ, var veidoties arī neestētiskās strijas – zemādas saistaudu plīsumi bez brūcēm ādas virspusē. Bērna barošanas laikā visbiežāk strijas nerodas, taču pēc zīdīšanas pārtraukšanas tās sāk kļūt labāk pamanāmas, tāpēc rodas iespaids, ka tās izveidojušās mazuļa zīdīšanas periodā.

Krūts barošanas laikā krietni palielinās arī sievietes krūšu gali un oreoli ap tiem, krūšu galu āda nereti kļūst sausa un no zīdīšanas procesa tajā var rasties sāpīgas plaisas un iekaisumi.

Krūšturis un kopšanas līdzekļi

Pirmais priekšnoteikums skaistu un tvirtu krūšu saglabāšanai arī pēc bērna zīdīšanas, ir zīdītājai piemērota krūštura valkāšana, un īpaši lielām krūšu īpašniecēm iespējams, nenovelkot to arī naktīs. Mūsdienās jaunajām māmiņām piemērota, kvalitatīva kokvilnas veļa vairs nav nekāds deficīts!

Runājot par krūšu kopšanas kosmētiku, būtiski ir iegaumēt, ka neviens krūšu tvirtuma un ādas elasticitātes  kosmētiskais līdzeklis negarantē, ka krūtis pēc bērna barošanas sievietei izskatīsies tieši tādas pašas kā pirms grūtniecības!

Ja tomēr izvēlaties lietot krūšu kopšanas līdzekļus, tad tos vēlams sākt pielietot jau grūtniecības laikā, turpinot to izmantošanu visu bērna zīdīšanas periodu. Krūšu kopšanas krēmi, emulsijas, gēli un serumi kalpo tikai vienam mērķim – palīdzēt krūšu ādai saglabāt tonusu, tvirtumu un uzlabot ādas elasticitāti, tādējādi neļaujot krūtīm zaudēt savu formu arī bērna zīdīšanas periodā un pēc tā.

Būtiski ir zināt, ka sievietēm ar 3. (C) , 4. (D) izmēra un lielākām krūtīm, krūšu kopšanas līdzekļi reāli darbosies tikai kā ādas mitrinātāji, taču nedos tik vajadzīgo tvirtuma saglabāšanas efektu, jo šāda izmēra krūtis ir pārāk lielas un smagas, lai tām būtu līdzēts tikai ar ārējas kopšanas līdzekļiem. Vidēji lielu un lielu krūšu īpašniecēm, nopietnas krūšu formas un tvirtuma izmaiņas pēc bērna barošanas, iespējams mazināt tikai ar speciālām kosmētiskajām procedūrām, kā arī izmantojot estētiskās ķirurģijas pakalpojumus.

Taču par 3. izmēru mazāku krūšu īpašniecēm jebkuri kvalitatīvi krūšu kopšanas līdzekļi krietni ietaupīs raizes par nepievilcīgām krūšu formas izmaiņām grūtniecības un bērna zīdīšanas laikā. Sievietei tikai atliek vērsties pie ķermeņa estētikas speciālista pēc konsultācijas par lietojamo līdzekli, jo pašas iegādāts līdzeklis ne vienmēr būs iedarbīgs.

Nevajadzētu aizmirst arī par krūšu ādas pīlingiem, kas palīdz krūšu ādai atjaunoties un saglabāt svaigumu, tie lietojami ik nedēļu, kopā ar krūšu tvirtuma krēmiem, emulsijām, serumiem vai gēliem.

Pērkot krūšu kopšanas līdzekļus, kas taps lietoti mazuļa zīdīšanas laika, būtiski ir izpētīt kosmētikas anotāciju un ievērot, ka jebkurš pārāk smaržīgs līdzeklis var nepatikt zīdainim. Kvalitatīvas krūšu kosmētikas anotācijās būs norāde, vai līdzeklis lietojams bērna zīdīšanas periodā vai arī tā izmantošana šajā laikā nav atļauta!

Plaša patēriņa kosmētisko līdzekļu veikalos arī ir iegādājama krūšu kosmētika, taču, lietojot to bez speciālista ieteikuma, visticamāk, efekts netiks panākts. Liela nozīme ir arī krūšu vingrojumiem!

Pēczīdīšanas periods

Ja sieviete pēc mazuļa barošanas ar krūti beigām, konstatē, ka nav apmierināta ar savu krūšu izskatu, tad viņai vispirms jāmeklē ķermeņa estētikas speciālista padoms, kurš konsultācijas laikā noteiks sievietes krūšu izskata problēmu un ieteiks tās risināšanas variantus.

Krūšu audu galvenās estētiskās problēmas, kuras atklājas sievietēm pēc grūtniecības un bērna zīdīšanas perioda ir: krūšu noslīdējums (ptoze), krūšu saistaudu vājums, strijas (saistaudu plīsumi), krūšu asimetrija. Visbiežākais neestētiska krūšu izskata cēlonis ir saistaudu vājums un strijas, kas rada krūšu noslīdējumu un krūšu tvirtuma zudumu.

Jau pirmās apskates laikā speciālists var spriest par to, vai krūšu estētiskās problēmas varēs atrisināt ar neinvazīvām metodēm (manuālajām kosmētiskajām procedūrām vai mehāniskajām kosmētiskajām procedūrām), vai tikai ar plastiskās ķirurģijas palīdzību.

Pie manuālajām krūšu kosmētiskās kopšanas metodēm pieder limfodrenāžas masāža, tonizējošā masāža, liftinga masāža un pneimatiskā masāža, kuras, kā jau noprotams no nosaukuma, tiek veiktas ar rokām, vienlaikus pielietojot īpašu profesionālo krūšu kosmētiku

Savukārt mehāniskās krūšu kopšanas procedūras veic, pielietojot kosmētiskos līdzekļus, kopā ar dažādām aparāttehnoloģiskās metodēm – impulsveida vakuummasāžu, krioterapiju, elektromiostimulāciju vai ultraskaņas/sonoforēzes terapiju. Pirms jebkuras krūšu kopšanas procedūras obligāti jāveic krūšu ultrasonogrāfija vai mamogrāfija. Izmeklējuma rezultāti ir jāuzrāda speciālistam, kurš veikskrūšu kopšanas procedūras.

Vienlaikus sievietei tiek dots padoms, kādu krūšu kopšanas kosmētiku lietot mājas apstākļos.

Strijas, kas uz krūtīm izveidojas grūtniecības laikā un parasti tiek pamanītas tikai pēc bērna zīdīšanas laika beigām, diemžēl nav nekādi padarāmās par nebijušām. Kosmetoloģiski, bez ķirurģiskas iejaukšanās,  ir iespējams tikai sašaurināt striju platumu, izlīdzināt to reljefu, panākt vienādāku ādas toni un uzlabot ādas tvirtumu.

Vieglāk par mazāk saredzamām ar kosmētiskiem līdzekļiem un procedūrām padarāmas jaunas strijas, kuras ir zilgansārtā perlamutra krāsā, grūtāk būs ar vecām strijām, kas jau kļuvušas baltas.

Krūšu procedūras veic Brīvības ielā 108, Rīgā, tel. 28390860

Veselības centra 4  filiāles Wellslim centrs īpašie piedāvājumi