Sievietes veselība: hormonālie traucējumi

Sievietes veselība: hormonālie traucējumi

11. Sep 2013, 11:45 Sieviešu Klubs Sieviešu Klubs

Sievietes veselība pilnībā ir atkarīga no hormonu sabalansētības. Straujas hormonālā fona izmaiņas var kļūt par iemeslu sliktai pašsajūtai, menstruālā cikla traucējumiem, kā arī tas viss var izraisīt pat neauglību.

Sievietes hormoni atbild par pašu galveno - par spēju ieņemt un iznēsāt bērniņu. Tāpēc ir tik ļoti svarīgi, lai tie būtu sabalansēti. Ja agrāk hormonālie traucējumi bija sievietēm tikai klimaksa periodā, tad mūsdienās problēma kļuvusi aktuāla arī jaunām meitenēm. Hormonālās problēmas rodas dažādu iemeslu dēļ: hroniskas saslimšanas, cistas, nieru, virsnieru darbības traucējumu dēļ, organisma paaugstinātā testosterona līmeņa dēļ, abortu un pat regulāru stresu un nepareiza uztura dēļ. Jebkurā gadījumā, ar hormonālajiem traucējumiem ir jācīnās, jo hormonālo traucējumu dēļ var pasliktināties kopējais sievietes veselības stāvoklis, viņas izskats un pat spēja laist pasaulē bērniņu.

Hormonu disbalanss ir jāārstē. Mūsdienīgas sievietes ir tik ļoti aizņemtas darbā un ģimenes dzīvē, ka nereti nespēj atrast ne brīdi, lai dotos pie ārsta. Mūsdienās atrast piemērotu speciālistu var arī internetā, pierakstīties var piezvanot un izvēloties tieši sev piemērotāko laiku. Pie tam, speciālos medicīnas portālos var atrast ļoti daudz informācijas, kas skar tieši veselības jautājumus: arī par to, kādi tad ir hormonālo traucējumu simptomi, un ko darīt lietas labā.

Hormonālo traucējumu simptomi un risinājumi

Hormonālais disbalanss katrā vecumā ir ar savām īpatnībām. Jaunām meitenēm, piemēram, jāapmeklē ārsts, ja līdz 16 gadu vecumam viņām nav sācies menstruālais cikls. Bez tam par hormonālajiem traucējumiem var liecināt arī pārmērīgs matiņu skaits uz ķermeņa. Sievietēm produktīvajā vecumā jādodas pie ārsta, ja ir problēmas ar mēnešreizēm, ja ir aizdomas, ka krūtis kļūst jutīgākas, tās palielinās, vai arī - izkrīt mati vai pieaug ķermeņa svars. Tāpat par hormonālajiem traucējumiem var aizdomāties, ja, neskaitot kādu no šiem simptomiem, sievietei ir arī galvassāpes, biežas garastāvokļa maiņas, slikta dūša, vai arī viņa ir miegaina.

Ārstēšanu uzsākt var tikai ārsts. Sieviete pati nevar lietot zāles, kas palīdzējušas, piemēram, draudzenei vai kādam citam radiniekam. Ārsts nosūta sievieti uz analīzēm, kuras tad arī parāda, kas konkrēti nav, kā vajag. Jau pamatojoties uz analīzēm, tiek izrakstīti preparāti. Hormonus sakārtot var gan pa nedēļu, gan gada laikā, viss atkarīgs no konkrētā gadījuma. Un tomēr jāatceras - ar problēmām ne tikai ir iespējams cīnīties, bet tas ir vienkārši jādara!

Sieviešu Klubs