Sievietei nevajag sadzīvot ar urīna nesaturēšanas problēmām

28. May 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sieviešu intīmā veselība un labsajūta sabiedrībā vēl aizvien ir tabu tēma, par kuru izvairāmies runāt ne tikai ģimenē, bet arī ar savu ārstu. Tādēļ nereti sieviete pēc dzemdībām turpina samierināties ar urīna nesaturēšanas problēmām, lai gan mūsdienās ir pieejami moderni risinājumi, ar kuru palīdzību iespējams atrisināt ne tikai urīna nesaturēšanas problēmas, bet arī atjaunot maksts tvirtumu.

Dr. Mauriņa Lāzermedicīnas klīnikas ginekoloģe Inta Dinsberga norāda, ka ar iepriekšminētajām problēmām saskārusies ikviena sieviete, kurai bijušas vismaz vienas dzemdības, taču ne vienmēr sievietei ir drosme par to runāt ar savu ārstu.

Grūtniecības laikā iegurņa pamatnes muskulatūrai ir jāiztur liela slodze, noturot dzemdi ar bērniņu, augļūdeņiem un placentu, savukārt dzemdību laikā tiek traumēta gan maksts gļotāda, gan urīnizvada kanālu un maksts muskulatūra, tāpēc ir būtiski grūtniecībai gatavoties jau savlaicīgi.

Kas jādara lai nostiprinātu maksts un iegurņa pamatnes muskulatūru?

  • Sāc par savu ķermeni rūpēties jau pirms grūtniecības, regulāri apmeklējot sporta zāli un veicot maksts un iegurņa pamatnes nostiprināšanai paredzētus vingrinājumus;
  • Grūtniecības laikā apmeklē grūtniecēm paredzētās vingrošanas nodarbības, kurās ir topošajām māmiņām īpaši piemeklēti vingrinājumi.

Ginekoloģe Inta Dinsberga skaidro, ka maksts elastība pēc dzemdībām vairs neatjaunojas iepriekšējā līmenī. Vēl jo vairāk tad, ja sievietei ir bijušas vairākas dzemdības. Tas vien nozīmē, ka maksts sievietei vairs nekad nebūs tāda kā tā bija pirms dzemdībām. Kādi ir risinājumi? Ir jāturpina vingrot un nekautrēties par savu problēmu runāt ar ārstu.

Kad ar vingrinājumiem vairs nepietiek?

Ginekoloģe Inta Dinsberga: „Ja sieviete katru dienu izpilda vingrinājumus, trīs mēnešu laikā pēc dzemdībām būtu jāatjaunojas maksts tonusam. Taču ja jaunā māmiņa šo trīs mēnešu laikā rezultātu nemana, ir ieteicams aiziet uz konsultāciju pie sava ārsta. Tās laikā ārsts ne tikai pārrunāts ar sievieti viņai aktuālos jautājumus, bet arī veiks apskati.” Pēc apskates kopā ar pacienti ārsts izlems labāko ārstēšanās metodi, nosakot arī vēlamo FemiLift procedūru skaitu un ārstēšanas ilgumu.

20170523224715-39997.jpg

Kas ir FemiLift?

FemiLift ir maksts gļotādas lāzertonizēšana, ar kuras palīdzību pēc 3 procedūru kursa iespējams panākt maksts samazinājumu pat līdz 25%, tādējādi uzlabojot tās jutīgumu un dzimumdzīves kvalitāti.

Vai procedūra ir piemērota tikai sievietēm, kurām ir bijušas dzemdības?

Procedūru var veikt jebkura sieviete, kurai ir urīna nesaturēšanas problēmas un atslābusi maksts, arī tad, ja iepriekš nav bijušas dzemdības. Arī tad, ja sieviete nav pārliecināta, vai viņai nākotnē vēl būs bērni, dzīves kvalitātes uzlabošanai procedūru drīkst veikt. Tāpat arī procedūru iespējams veikt sievietēm, kuras izmanto kontracepcijas spirāli.

Izņēmuma gadījumi, kuros nedrīkst veikt CO2 lāzera procedūru: ja sievietei ir akūts iekaisums, asiņošana vai onkoloģiskas saslimšanas.

Kā notiek procedūra un vai tā ir sāpīga?

Procedūra notiek bez jebkādas anestēzijas un tā ir pilnībā nesāpīga. Tās laikā tiek veikta maksts gļotādas apstrāde ar lāzeru, lai veicinātu kalogēna atjaunošanos. Rezultātā bojātās kalogēna šķiedras sāk atjaunoties un, lai gan process ir lēns un visbiežāk pirmajās četrās nedēļās pēc procedūras var nebūt nekāda rezultāta, jau otrajā procedūrā, kas parasti tiek rekomendēta pēc 4 – 6 nedēļām, parādās izteiktāks efekts.

Dr. Mauriņa Lāzermedicīnas klīnikas ginekoloģe Inta Dinsberga stāsta, ka kalogēna atjaunošanās turpinās vēl pusgadu pēc pēdējās procedūras, tāpēc, veicot FemiLift procedūras, jāapbruņojas ar pacietību, jo process ir lēns, taču efektīvs.

Mammas pieredze

Kristīne, trīs bērnu māmiņa, pēc pēdējās FemiLift procedūras pagājis pusotrs gads:

„Pateicoties procedūrām esmu ieguvusi sajūtu, ka maksts apjoms ir samazinājies. Ja kādreiz vingrošanas laikā bija sajūta, ka no maksts var izslīdēt arī „super” izmēra tampons, tad šobrīd dažkārt par lielu šķiet pat normālā izmēra tamponi. Pateicoties procedūru kursam esamu ieguvusi sajūtu, ka esmu sakārtojusi savu ķermeni. Pazudusi ir arī urīna nesaturēšanas problēma.”