Saules aizsardzības krēmi: tipiskākās kļūdas lietošanā

Saules aizsardzības krēmi: tipiskākās kļūdas lietošanā

25. Jul 2020, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šodien uzzināsiet vairāk par mītiem attiecībā uz saules aizsardzības krēmu lietošanu!

Saules aizsardzības krēmi kaitē ādai

Apgalvojums nepatiess. Tas, kas pasargā ādu no saules, nevar tai kaitēt. Galvenais - atrast sev piemērotāko līdzekli. Protams, ne visi līdzekļi, sava sastāva dēļ, ir piemēroti lietošanai arī jutīgai ādai, tāpēc par vielām, kas var izraisīt alerģisku reakciju, vienmēr ir jāuzzin savlaicīgi. Vislabāk izvēlēties krēmus, kas ātri iesūcas ādā, neatstājot baltus vai lipīgus traipus. Jāatceras - lai arī uz saules aizsardzības krēmiem ir rakstīts nereti, ka tie savas aizsargspējas ūdenī nezaudē, tie tomēr tās zaudē, atšķirība ir intensitātē un tajā, cik bieži krēma kārtiņa uz ādas jāatjauno.

Pietiks, ja saules aizsardzības krēms tiks lietots tikai reizi dienā

Apgalvojums nepatiess. Lai neapdegtu saulē, dermatologi iesaka pieaugušajam pat lietot vismaz 2 ēdamkarotes aizsarkrēma uz visu ķermeni un tējkaroti sejai - 20 minūtes pirms došanās uz pludmali, tāpēc - plāna kārtiņa te nederēs. Aizsardzība saglabājas apmēram 2 stundas - ja neej ūdenī, un apmēram 40 minūtes, ja dzīvojies arī pa ūdeni. Ūdenī ultravioleto staru iedarbība uz ādu palielinās par 20%, kas arī ir jāņem vērā. Līdzekļi, kas ir it kā ūdensizturīgi nepasargās no ādas apdegumiem, ja tie tiks lietoti tikai vienu reizi pirms došanās ūdenī. Pēc tam, kad pelde galā, līdzeklis jālieto atkal.

Dekoratīvā kosmētika kopā ar saules aizsargkrēmu ir dubultspēks!

Apgalvojums nepatiess. Mūsdienās kosmētikas ražotāji dienas krēmu sastāvam pat pievieno sastāvdaļas, kas it kā pasargā no kaitīgās saules staru iedarbības. Tas viss ir pareizi, bet tas nenozīmē, ka ar to pietiek. Lietojot vairākus krēmus kopā, aizsargfaktori nesummējas. Katram krēmam ir atšķirīgs sastāvs, tekstūra, ķīmiskās formulas, kas savā starpā var pat "nesadarboties", kas nozīmē, ka pastāv iespēja tikt pat pie alerģijas. Pludmalē bez dekoratīvās kosmētikas pilnībā var iztikt.

Arī grūtniecības laikā var tāpat sauļoties, kā pirms tās iestāšanās

Apgalvojums nepatiess. Protams, atrašanās saulē uzlabo noskaņojumu un palīdz tikt galā arī ar noskaņojuma svārstībām. Galvenais - grūtniecības laikā visu ar mēru! Jāizvairās no tiešiem saules stariem, jāatceras, ka var tikt arī pie pigmentācijas plankumiem. Un grūtniecības laikā, hormonu ietekmē, saulīti pievilkt tuvāk ādai ir krietni vieglāk. Pēc dzemdībām gan pigmentācija var pazust. Jebkurā gadījumā - par aizsargkrēma lietošanu aizmirst nedrīkst! Tāpat karsēt saulē nevajadzētu arī pliku vēderiņu, kas puncī mītošajam bērniņam var nepatikt.

Tonējošie līdzekļi, bronzas līdzekļi - pasargā ādu no apdegumiem

Apgalvojums nepatiess. Nekad nedrīkst domāt pat, ka tonējošais, vai bronzējošais krēms ādu var pasargāt, tas domāts vien estētiskiem mērķiem!

Pēc peldes saules aizsargkrēms nav jānomazgā no ādas

Apgalvojums nepatiess. Atgriežoties no pludmales, noteikti jāiet dušā un jānomazgā krēma paliekas. Pēc tam ir jālieto krēms, kas paredzēts lietošanai pēc būšanas saulē. Tāds krēms mitrinās saulē sasildīto ādu un pabaros to ar vitamīniem un augu ekstraktiem. Vislabāk mitrina E vitamīns, kuram noteikti būtu jābūt šāda krēma sastāvā. Tāpat svarīgs ir arī D-pantenols, kas paātrina ādas atjaunošanās procesus. Alveja ādu nomierina, normalizē tās temperatūru apdeguma vietās, un, protams, palīdz arī tikt galā ar sāpēm.

Sauļojies uzmanīgi!

Māmiņu Klubs