Sarkanās klintis un Rūcamavots tepat Cēsu pusē

Sarkanās klintis un Rūcamavots tepat Cēsu pusē

13. Sep 2020, 10:12 lauvinja lauvinja

Nav ko sēdēt mājās – laiks doties dabā! Ar katru brīdi lielais mākslinieks Daba, sāks aizvien vairāk iezīmēt rudeni, lai arī laiks kļūst rudenīgāks, tas nav iemesls sēdēt mājās.

Tepat netālu no Rīgas pie Cēsīm atrodas Sarkanās klintis jeb Raiskuma iezis Gaujas labā pamatkrasta masīvā apmēram 0.5 km no vecās Raiskuma jeb Lieplejas kroga ēkas uz augšu pa Gauju.

Klints stiepjas vairāku simtu metru garumā un ir sarkanā krāsā, tāpēc tos sauc par Sarkanajām klintīm. Sarkanā klinšu siena ar iedobēm veido brīnišķīgu mākslas darbu, kas pagaidām kontrastē ar zaļo apkārtnes mežu. Bet tik pat iespaidīgas klintis būs arī tad, kad rudens iekrāsos kokus rudens krāsās.

No klints izplūst vairāki avoti. Viens no tiem ir Rūcamavots, kas laužas ārā no zemes ar savdabīgu rūkoņu. Rūcamavota ūdens ir iecienīts arī līdzņemšanai.

Sarkanās klintis ir aizsargājams ģeoloģisks dabas piemineklis, atrodas Gaujas Nacionālajā parkā. Līdz avotam un tālāk gar klints apakšējo malu stiepjas labiekārtota taka, kuras sākumā ir neliela auto stāvvieta. Uz autostāvvietu aizved arī Waze. Kopējais takas garums – turp gar klintīm un atpakaļ caur mežu vai otrādi ir 2 km, tāpēc būs pa spēkam kā lielākiem, tā mazākiem apmeklētājiem. Ar ratiņiem gan īsti tur nebūs ko darīt.

Klinšu takā iespējams aplūkot lielformāta gleznu izstādi, kuras mākslas darbi tapuši iedvesmojoties no Kārļa Skalbes pasakām.

Takas apmeklējums ir bez maksas.