Sandija Salaka: Slikti vecāki nereti ir mazizglītoti vecāki

Sandija Salaka: Slikti vecāki nereti ir mazizglītoti vecāki

09. May 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

foto: pixabay.com

Latvijas vecāku vidū saistībā ar vakcinācijas jautājumiem valda ne mazums nepamatotu aizspriedumu un mītu. Daudzi informāciju izvēlas meklēt interneta forumos un neprot nošķirt uzticamu informāciju no reklāmas un dažādām zemas kvalitātes publikācijām „Māmiņu kluba” vadītāja Sandija Salaka pauž skarbu viedokli: viņasprāt, mazizglītoti cilvēki parasti ir arī slikti vecāki.

Pēc Sandijas Salakas domām, atslēga vakcinācijas mītu mazināšanā ir nepārtraukta izglītošanās. „Par labiem vecākiem neviens nepiedzimst. Par vecākiem mēs mācāmies kļūt visu savu dzīvi, audzinot bērnus un izglītojoties. Ja mēs to nedarām, pakļaujamies nekontrolēti apkārt ceļojošs informācijas plūsmām, tad iznākums ir slikts.”

„Māmiņu kluba” vadītāja uzsver, ka starp maz izglītotību un sliktu vecāku lomas pildīšanu vakcinācijas kontekstā visbiežāk nākas vilkt vienādības zīmi. „Cīnīties pret vakcinācijas mītiem un stereotipiem var tikai ar izglītību. Ja cilvēks pabeidzis tikai skolu vai tehnikumu, ja sava mūža laikā neturpina izglītoties, tad diemžēl es uzskatu, ka viņš varētu būt arī diezgan slikts vecāks,” viņa saka.

Māmiņu kluba vadītāja Sandija Salaka pastāstīja, ka Latvijā jauno vecāku vidū joprojām ir populāri savus bērnus vest uz tā sauktajām vējbaku ballītēm, lai bērns, inficējoties no cita slima mazuļa, saslimtu un tādējādi iegūtu imunitāti pret šo infekciju. Salaka uzskata, ka šāda rīcība ir neprāts: „Mēs nekad nevaram prognozēt, kādā veidā un smaguma pakāpē slimība tiks pārslimota. Jebkura saslimšana bērnam ir trauma. Īpaši šokējoši tas ir tad, ja šī saslimšana ir tāda, no kuras bērns varētu izvairīties.” 

Sandija Salaka arī aicina domāt par to, kā vairot vecāku uzticību kompetentam medicīnas personālam. „Nereti  vecāki uzticas homeopātiem un maksas ārstiem , bet poliklīnikas dakteriem šādas uzticamības vienkārši nav. Iespējams, tā ir  Latvijas medicīnas sistēmas problēma,” viņa saka. 

Jau ziņots, ka „Berg Research” aprīlī īstenota iedzīvotāju aptauja par imunizācijas paradumiem  atklāja virkni problēmu.  Kaut gan iedzīvotāji Latvijā apzinās, ka gripa, dzemdes kakla vēzi izraisošais cilvēka papilomas vīruss un ērču encefalīts ir bīstamas slimības, pret kurām ir svarīgi būt vakcinētiem, dzīvē liela daļa izvēlas nevakcinēties.  Aptaujas dati arī liecina, ka cilvēkiem trūkst zināšanu un izpratnes par daudziem vakcinācijas jautājumiem.

Tikai aptuveni puse respondentu sevi uzskata par ļoti labi, labi vai daļēji informētiem par vakcinācijas ieguvumiem un riskiem. Tāpat aptauja atklāj sabiedrībā valdošus mītus, piemēram, aptuveni puse aptaujāto uzskata, ka dabīgu imunitāti pret infekcijas slimībām iespējams iegūt paša spēkiem (tam piekrīt vai daļēji piekrīt 56% aptaujāto), bet vēl 38% piekrīt vai daļēji piekrīt tam, ka vakcinēšanās sagrauj dabīgo imunitāti. Tajā pat laikā izteikts vairākums respondentu atbildēja, ka vakcinācija kopumā ir svarīga, lai sevi pasargātu no bīstamām slimībām, - tam piekrita vai daļēji piekrita 85% aptaujas dalībnieku.

Aptauja veikta 2017. gada aprīlī sadarbībā ar socioloģijas kompāniju „Berg Research”, aptaujājot 505 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 gadiem Rīgā, citās Latvijas pilsētās un lauku reģionos. 

swallow swallow 09. May 2017, 14:35

Raksts pilnīgi un galīgi garām, un kapēc nav statistika par to ,cik daudz mazuļiem no tuberkulozes vakcīnas ir komplikācijas? Kad 2009. gadā ar bērnu (5 mēn) biju slimnīcā, jo bija sastrutojums padusītē, kas veidoja bumbuli, un bērnam 5 mēnešos bija jāizcieš operācija pilnā narkozē, lai šo sastrutojumu iztīrītu, tur bija vēl 2!!!!!!! māmiņas ar tieši sādu pašu diagnozi, kuru noteica BKUS ārsti mums- komplikācijas pēc BCG vakcīnas! Un tieši homeopāte man atklāja (un nevis ārsti), ka no 2008. gada Latvija iepērk stiprākas vakcīnas no Dānijas, ka iepriekšējās bija saudzīgākas jaundzimušo vakcinācijai no Francijas!
Otro bērnu šī gadījuma dēl es neatteicos potēt, bet ar ģimenes ārsti-pediātri sastādijām potēšanas grafiku, un potēt sāku tikai no mēneša vecuma, kad mazulis jau bija apvēlies (citi vecāki sāk no pugada arī). Un ne visas vakcīnas, bet izvēloties svarīgāko.
Manuprāt, šis raksts ir tikai apvainojumi vecāku virzienā, jo vecāks arī ar vidējo izglītību, bet smadzenēm tur ,kur tām jābūt, ir ļoti labs vecāks saviem bērniem, ja vēl saviem bērniem to labāko, nevis akli tic visam, ko kāds pūderē smadzenēs.