Sastāvdaļas:
1 kukulis rikās sagrieztas tostermaizes (var būt ar graudiem vai klijām)
baltajam krēmam:
500 g biezpiena
200 ml saldā krējuma (35 %)
1 tējk. sāls
2 paciņas putukrējuma stindzinātāja
ķiploks (pēc vēlēšanās)
zaļajai kārtai:
200 g augstāk pieminētā baltā krēma
1 neliels gatavs avokado
buntīte dažādu zaļumu
sāls pēc garšas
sarkanajai kārtai
3–4 ceptas, vārītas vai tvaicētas bietes,
sarīvētas uz rupjās rīves
2 saspiestas ķiploka daiviņas
3–4 ēd. k. majonēzes
dzeltenajai kārtai:
200 g rīvēta siera (Holandes, piemēram)
1 vārīts rīvēts burkāns
1 tējk. melnās sāls (kala namak)
4–5 ēd. k. majonēzes
rotāšanai:
zaļumi (piemēram, dilles)
olīvas
tomāti
redīsi
marinēti gurķi vai šampinjoni
sēklas (linsēklas, saulespuķu, sezama
Pagatavošana:
Maizei nogriež garozu. Saliek rikas vienu uz otras, ja nepieciešams, apgriež liekās maliņas tā, lai visi kvadrāti būtu vienādi.
Gatavo krēmus. Baltās un zaļās masas sastāvdaļas (katru masu atsevišķi) samaļ blenderī, tad ar mikseri uzputo. Sarkano un dzelteno masu – vienkārši samaisa sastāvdaļas kā salātus.
Dēlīti pārklāj ar pārtikas plēvi – to vēlāk vajadzēs tortes ietīšanai. Virsū kārto maizes rikas, veidojot taisnstūri vai kvadrātu. Pārziež ar dzelteno krēmu, pārkaisa saulespuķu sēklas. Tad pārklāj ar maizi, pārziež sarkano krēmu, pārkaisa linsēklas. Liek vēl vienu maizes kārtu, kuru pārklāj ar zaļo kārtu, pārkaisa sezama sēklas. Visam pa virsu liek pēdējo maizes kārtu.
Torti ietin pārtikas plēvē, lai tā neizplūst, kamēr ievilksies. Virsū uzliek nelielu slogu, piemēram, plastmasas griežamo dēlīti tortes izmērā. Atstāj torti ievilkties 4–8 stundas. Tad to attin, virsmu un sānus pārklāj ar balto krēmu, rotā pēc ieskatiem.
IDEJA
Klasiskas vai vegāniskas majonēzes recepti var atrast www.vegus.lv, salātu sadaļā. Vegāniskas majonēzes nopērkamas arī veikalā.
Foto: Laura Krampe
Receptes autore: Dita Lase, www.vegus.lv