Rūpes par krūtīm zīdīšanas laikā

Rūpes par krūtīm zīdīšanas laikā

18. Nov 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tikāmies ar krūts ēdināšanas speciālisti, Māmiņu Kluba Vecāku skolas lektori Sandru Lasi, lai uzzinātu par iespējamām problēmām, kas var skart ikvienu jauno māmiņu, uzsākot krūts ēdināšanu. Guvām atbildes uz jautājumiem par to, kas ir piena krīze, kā tā izpaužas, kā rīkoties, ja tāda ir jau klāt. Tāpat uzzinājām visu par pareizu mazuļa pielikšanu pie krūts, un arī par krūšu kopšanu mazuļa zīdīšanas laikā.

Nekā labāka pasaulē par mammas pienu nav, tāpēc nav nekāds brīnums, ka katra mamma jau gaidībās domā pozitīvi par krūts ēdināšanu, bet tad, kad krūts ēdināšanas procesi sākas, rodas daudz jautājumu.

Instinkti

Mamma piedzimst par mammu, tiklīdz piedzimst bērniņš, un daudz kas notiek tīri instinktīvi, un tomēr - ir vajadzīga arī piepūle. Vēl, protams, vajadzīga arī citu māmiņu, savas mammas pieredze, ko senāk visai konkrēti nodeva no paaudzes paaudzē. Mūsdienās māmiņai nereti pirmais mazulis, ko māmiņa satiek, ir tieši viņas mazulis, tāpēc jau uzreiz pēc dzemdībām krūts ēdināšanas process sākas dzemdību zālē, kur māmiņai mazulis tiek likts uz krūtīm.

Tālāk atkal viņš tīri instinktīvi - meklē māmiņas krūti, mācās to pareizi satvert, mācās to zīst. Bet pielikt pie krūts mazuli jāiemācās arī mammai.

Kad piedzimst mazulis, piena nav, ir pirmpiens, kas izdalās pa pilītei. Piens sāk izdalīties apmēram 3.dienā pēc dzemdībām. Bet nevajag uztraukties, mazuļa kuņģīša tilpums ir maziņš un viņš nav badā, viņam pietiek ar tām dažām lāsītēm, kas ir pirmpiens. Pirmsdzemdību sagatavošanas kursos daudz par to stāsta, līdz ar to māmiņas, kas nāk uz tādiem, ir zinošākas, un neapjūk.

Dažkārt ir ilgāk, pacietīgāk jānogaida, bet daudz kas ir atkarīgs no pašu pacietības un apņēmības. Arī dzemdību speciālistiem jāpalīdz māmiņai.

Mirklis, kad braucam mājās, ir jau brīdis, kurā pēc padoma nereti šķiet, ka nav, kur tvert. Bet - jautājumus uzdot droši var zīdīšanas konsultantiem, ko var aicināt uz mājām. Starp citu, vecmātēm, kas brauc uz mājām, var uzdot ne tikai jautājumus par zīdīšanu, bet arī jebkādus citus jautājumus par mazuļa aprūpi.

Ja šķiet, ka piena ir par maz

Vajag vispirms tiešām pārliecināties par to, ka piena ir par maz. Dažām sievietēm ir krūtis, kas piebriest vairāk, citām - piebriest mazāk, un attiecīgi, tas, ka krūtis ir mīkstas, nenozīmē, ka tajās nav piena, vai arī tajās ir maz piena. Ja mazulim vēdera izeja ir 2-3 reizes dienā, viņš čurā autiņbiksītēs, viss ir kārtībā. Ja ir jautājumi, vislabāk arī šāda veida jautājumus uzdot tomēr speciālistiem, jo, jautājot kādai citai mammai, jāatceras, ka viņas pieredze var nederēt tev, jo jūsu pieredze atšķirsies.

Vitamīni

Kādreiz aktuāla krūts ēdināšanas laikā bija ķimeņu tēja. To iesaka joprojām, jo dažkārt piena daudzums var te būt lielāks, te mazāks. Bet labāk ir lietot ne tikai tēju, bet arī uztura bagātinātājus barojošām māmiņām. Piemēram, Maria Lactation. Tajā galvenā sastāvdaļa ir grieķu sierāboliņš, fenhelis, bišu māšu peru pieniņš un arī ķimenes, protams. Bet grieķu sierāboliņš darbojas visvairāk. Protams, ja māmiņai ar pienu viss ir kārtībā, neko papildus lietot nemaz nevajag.

20170320131140-43609.jpg

Kas ir Maria Lactation sastāvā?

Šie dabīgie produkti ir – vilkābele, kas ir piemērota arī stresa gadījumos, izmantojama cīņā pret satraukumiem. Oksitocīns stresa gadījumā samazinās, un to pavairot var tieši vilkābele. Tad vēl ir tāds apbrīnojams produkts kā bišu māšu pieniņš, kas satur 17% ogļhidrātus, 30%  - olbaltumvielas, 5% - tauku, 1% minerālvielu. Sastāvā ir arī pienenes sakņu pulveris, kas ietekmē labvēlīgi ne tikai laktāciju, bet arī gremošanas sistēmu. Cinks ietekmē arī imunitāti.

Fenhelis un ķimene – palīdz arī pret vēdera pūšanos, uzlabo gremošanas procesus.

Maria Lactation ir tabletēs, jālieto pa 1 tabletei 2x dienā, uzdzerot glāzi ūdens ēdienreizes laikā.

Profilaktiskos nolūkos neko lietot arī nevajag, visātrākais mirklis, kad var ķerties pēc palīdzības, ir trešā - ceturtā diena pēc dzemdībām. Protams, reizēs, kad imunitāte pazeminās, arī der lietot kādu uztura bagātinātāju.

Mamma ir laimīga, mazulis ir paēdis, un tomēr var rasties arī citas problēmas - sāpoši krūts gali

Tā ir problēma, kas saistīta ar to, ka bērns nesatver pareizi krūti. Ja satvēriens ir pareizs, nekādi pušumi vai plaisas nerodas. Tas arī ir brīdis, kad jāmeklē rokā speciālists, kas palīdzēs atrast ērtāko pozu abiem. Un, protams, vērsīs uzmanību uz to, kas tieši nav pareizs mazuļa satvērienā.

Ja izveidojas iekaisums

Noteikti arī tajā laikā var barot mazuli, bet te vajadzēs mediķu palīdzību, lai saprastu, kāpēc tāds ir izveidojies. Krūtij visu laiku jābūt iztukšotai, lai iekaisums nepalielinātos.

Līdzekļi, kas var palīdzēt ne tikai profilaktiski, bet arī cīņā ar dažādām problēmām

Krēms krūts galiem, ja tas satur tīru lanolīnu, tad jāsaprot, ka tā ir dabīga smērviela, kas neļauj ādai žūt. Āda tiek mitrināta, tā neplaisā, tā ir elastīga. Lietojot krēmu, sāpīgā vieta sadzīs bez kreveles izveidošanās. Tātad- sadzīšana būs ātrāka un nesāpīgāka, krūts gals nebūs vairs arī tik jūtīgs.

Protams, var lietot arī mammas pienu, ko pēc zīdīšanas uzziež uz māmiņas krūts galiem, tas arī pasargā māmiņas krūts galu ādu.

Lietojot krēmu tas nav jānoskalo nost ne pirms, ne pēc zīdīšanas, jo Maria krēma sastāvs ir dabīgs.

Ja māmiņai sāp, viņa ciešas un baro, jāsaka - ciesties var sākumā, bet jāatceras - tas rada stresu, un stress bloķē zīdīšanu. Attiecīgi, ar normālu dzīvesveidu to ir grūti savienot. Māmiņai jāiekārtojas ērti, mamma pat var pasnaust zīdīšanas laikā, nevajag būt par kareivi!

20160415093249-35487.jpg

Maria NippleCream krēms krūšu galiem

  • Drošs gan mammām, gan bērniem
  • Satur īpaši maigas konsistences lanolīnu  ar ļoti augstu tīrības pakāpi (atbilst farmācijā izmantojamo vielu tīrības kritērijiem)
  • Palīdz novērst sausumu, kā arī kopj un nomierina saplaisājušus krūšu galus grūtniecības un laktācijas laikā

Vai krūtis kaut kā īpaši jākopj

Pirms un pēc zīdīšanas tās speciāli nav jāmazgā, kā līdz šim - ejam 1 reizi dienā dušā. Ja kaut kas sāp vai liekas, ka āda sausa, lietojam krēmu ar lanolīnu. Var arī ļoti maigi masēt krūtis, bet arī te ir jāzina, kā to darīt, nedrīkst būt tā, ka pārāk spēcīgi masējam.

Tikai 3% sievietes nevar nodrošināt savam bērniņam pietiekoši daudz piena. Un arī te ne vienmēr ir tā, ka sievietei tiešām NAV piena. Mātes pienā ir imunitāte, augšanas faktori, kas nepieciešami mazuļa pilnvērtīgai attīstībai.

Zīdīšana samazina arī onkoloģisko saslimšanu (un ne tikai!) risku, tāpēc ir vērts pacīnīties par to.

Māmiņu Klubs

20140410110547-81875.jpg