Rūpes par ķermeni grūtniecības laikā

Rūpes par ķermeni grūtniecības laikā

02. Sep 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

ĶERMEŅA MASĀŽA MĀMIŅU KLUBA VECĀKU SKOLĀ->>>

Mazuļa gaidīšanas laiks ir īpašs, ne tikai emocijām, bet arī pārmaiņām bagāts laiks ikvienas sievietes dzīvē. Tomēr grūtniecība „korekcija” veic arī vizuālajā izskatā… Par to, kā rūpēties par sevi bērniņa gaidīšanas laikā un saglabāt vēlamās ķermeņa formas pēc mazuļa piedzimšanas, stāsta „Veselības centrs 4” skaistuma klīnikas “4. Dimensija” ķermeņa estētikas speciāliste, dietoloģe Guna Havensone.

Konsultējies ar speciālistu!

Grūtniecības laikā, veicot pasākumus sava estētiskā izskata uzlabošanā, svarīgi tos saskaņot ar ginekologu, lai panāktu pēc iespējas labākus rezultātus un nenodarītu kaitējumu vēl nedzimušajam mazulim. Grūtniecības laikā ir vēlamas aptuveni divas konsultācijas pie ķermeņa estētikas speciālista un trešā reize pēc pēcdzemdību perioda - aptuveni 1,5 mēnesi pēc dzemdībām. Tā kā pirmajos mēnešos būtiskas estētiskas izmaiņas vēl nav novērojamas, pie speciālista var doties 3. vai 4. grūtniecības mēnesī.

Konsultācijas laikā pie ķermeņa estētikas speciālista

vispirms tiek pārrunāts vispārējais veselības stāvoklis, tas, kā sieviete kopusi ķermeni līdz šim, kādas procedūras veiktas, kā arī tiek konstatētas izmaiņas, ja tādas ir.  Konsultācijas mērķis, pirmkārt, ir sievietei iemācīt pašai izzināt savu ķermeni, lai, apskatot to, varētu konstatēt vismazākās izmaiņas, piemēram, pamanīt pirmās strijas, kas visbiežāk vērojamas ar daļēji izteiktu reljefu, tās ir raupjas, nedaudz zilgansārta perlamutra krāsā. Jo ātrāk tiek atklāta kāda problēma, jo lielāka iespēja to novērst, vai vismaz uzlabot stāvokli. Tiek pārrunāts iespējamais procedūru plāns un sniegtas rekomendācijas par pareizu ādas kopšanu grūtniecības laikā. Speciālists palīdz jaunajai māmiņai izvēlēties piemērotākās un drošākās kosmētiskās formulas plašajā ķermeņa kopšanas produktu klāstā. Ja nepieciešams nozīmē vēnu speciālista konsultāciju un iesaka doties vizītē pie dietologa vai uztura speciālista. Pareizs uzturs, pietiekamas ikdienas aktivitātes un adekvāta fiziskā slodze, līdz ar pareizu ādas kopšanu nodrošina labu estētisko izskatu grūtniecības laikā un ir priekšnoteikums relatīvi ātram un vieglam sievietes ķermeņa atjaunošanās procesam pēc dzemdībām.

Otro vizīti plāno grūtniecības beigās, tās laikā topošā māmiņa saņem rekomendācijas par to, kā labāk atjaunot ķermeni pēc grūtniecības, kā pareizi jāatsāk vingrot, kā zaudēt liekos kilogramus u.c.

Mājas apstākļos

var veikt dažādas aktivitātes, kas palīdzēs saglabāt vēlamo “formu” un uzlabot savu izskatu. Taču, lai nenodarītu pāri mazulim un, lai tās sniegtu efektīvu rezultātu, svarīgi par „mājas darbu” veidu un fizisko slodzi konsultēties ar ķermeņa estētikas speciālistu, kurš sastādīs konkrētu plānu, kurā parasti ietilpst ūdens procedūras, ārstnieciskie vingrinājumi un citas fiziskas nodarbības tieši grūtniecēm. Ļoti svarīgi veikt pašmasāžu, kas kalpo kā garants pret strijām, norīvēties ar dvieli vai īpašiem masāžas rīkiem, pieņemt kontrastdušas. Reizi vai divas reizes mēnesī ieteicams veikt vispārējo ķermeņa pīlingu, lai āda labāk elpotu un uzlabotos tās elasticitāte.

Būtiski ir atcerēties, ka ar procedūrām vien nepietiks ne grūtniecības laikā ne pēc tās – ir jādzer pietiekami daudz šķidruma, jālieto pareizs uzturs un jābūt fiziski aktīvai. Ja sieviete seko līdzi savam izskatam grūtniecības laikā speciālistu uzraudzībā, tad, cik novērots, strijas vai nu neveidojas nemaz, vai arī minimāli un svara pieaugums ir līdz vidējam, nevis tuvojas maksimālajai robežai.

Ķermeņa kopšanas līdzekļi

Katrai sievietei noteikti regulāri katru dienu āda jākopj jau no paša grūtniecības sākuma, to mitrinot un barojot ar piemērotiem kosmētiskajiem līdzekļiem. Tomēr šajā laikā svarīgi izvēlēties speciālus topošajām māmiņām radītus ķermeņa kopšanas līdzekļus, jo tie nesatur vielas, kas caur ādu spētu iekļūt asinsritē, nonākt līdz placentai un kaitēt mazulim. Šādi krēmi pārsvarā nopērkami skaistumkopšanas iestādēs, aptiekās vai specializētos veikalos. Vajadzētu pievērst uzmanību norādei vai tos var lietot grūtniecības laikā. Daudzi no šiem produktiem kas vērsti uz konkrētu estētisku problēmu novēršanu, piemēram, ar pretcelulīta  vai slaidinošu iedarbību grūtniecības laikā nav ieteicami. Svarīgi, lai sieviete labi justos, labi izskatītos, veikalā nepērkot haotiski n-tos un nepiemērotus kosmētiskos līdzekļus. Tā kā liela nozīme ir pareizi iemasēt šos preparātus, lai, piemēram, neveidotos vēl lielāka tūska kājās, svarīgi konsultēties ar speciālistu. 

Galvenās vizuāli estētiskās problēmas

grūtniecības laikā ir saistītas ar ķermeni, jo, mazulim pieaugot, hormonālo izmaiņu rezultātā mainās ķermeņa apjoms un uz to- īpaši reaģē āda. Viena no izplatītākajām ķermeņa estētikas problēmām grūtniecības laikā ir strijas, kas visbiežāk parādās pēdējā grūtniecības trimestrī, bērniņam strauji pieaugot un palielinoties krūšu dziedzeriem. Turklāt, ja sievietei ir nosliece uz saistaudu plīsumiem, un tie jau ir bijuši, piemēram, svara svārstību rezultātā, noteikti āda jākopj jau no paša grūtniecības sākuma. Lielākoties striju veidošanos nosaka ādas elasticitāte un citi dažādi faktori - pati grūtniecības norise, hormonālie faktori, svara pieaugums, fiziskā aktivitāte, ādas kopšana ikdienā un visbeidzot- ģenētika. Jāatzīst, ja strijas izveidojas, tās pilnībā vairs likvidēt nevarēs. Protams, ir daži izņēmumi, kad, piemēram, šo estētiski vizuālo problēmu var risināt ar plastiskās ķirurģijas palīdzību, nogriežot bojāto ādas lēveri. Citas estētiskās medicīnas metodes tikai uzlabos to izskatu un vērsīs mazāk redzamas. Tāpēc vislabāk nepieļaut šīs vizuāli estētiskās problēmas izveidošanos, atbilstoši kopjot ādu.

Grūtniecības laikā veidojas arī celulīts, jo dzīvesveids neizbēgami kļūst mazkustīgāks. Celulītu un svara pieaugumu vajadzētu uztvert ne tik sakāpināti, jo bieži vien svars sāk normalizēties bērna barošanas periodā. Ja pieņemas svarā līdz 15 kg, tad tas ir normāls process un nevajadzētu uztraukties. Ja svars pārsniedz jau 20, 25 kg – tas ir liels svara uzrājums un, iespējams, atbrīvoties, piemēram, no 20 liekajiem kg, būs ievērojami sarežģītāk.

Pieļaujamās procedūras

Ja grūtniecība norit bez sarežģījumiem, tad ar 3.- 4. grūtniecības mēnesi var sastādīt skaistumkopšanas procedūru plānu. Noderīga būs ietīšana –apjoma korekcijai, kriosaitēšana - ādas formēšanai, SPA maskas- ādas tonusam un labsajūtai un striju profilaksei, limfodrenāža – tūskas mazināšanai un limfas plūsmas aktivizēšanai, refleksoterapija un dažādas masāžas. Viennozīmīgi kontrindicēta būs elektroterapija, mikrostrāvu, ultraskaņas, radiofrekvenču un lāzera terapija, kā arī tādas procedūras, kas mehāniski iedarbojas uz vēderu un krūtīm. Taču šīs metodes var izmantot citu ķermeņa daļu ārstēšanai, piemēram, limfodrenējošas procedūras iesaka tūskas mazināšanai kājām, izmantojot vakuummasāžu vai rullīšu masāžu.  Procedūras veic ar atbilstošiem grūtniecēm vai barojošām mātēm paredzētiem kosmētiskiem līdzekļiem. Ja ir nepieciešamība, var pielietot arī atsevišķas aparātprocedūras. Piemēram, ja tikko plīsušas strijas, var lokāli lietot virspusēju ultraskaņu, lai dziļāk ievadītu kolagēnu un apturētu striju tālāku veidošanos.

Visas grūtniecības laikā ir vēlams apmeklēt dažādas vieglas relaksējošas masāžas, it īpaši, ja sievietei ir mazkustīgs dzīvesveids, viņa lielāko dienas daļu pavada stāvus vai sēdus stāvoklī, kā arī vērojams pastiprināts nogurums un psiholoģisks sasprindzinājums. Jebkura masāža uzlabos asinsriti un organisma stāvokli kopumā. Topošās māmiņas labsajūta kā pozitīvs lādiņš iedarbosies arī uz gaidāmo bērniņu. Šis ir laiks, ko sieviete beidzot var veltīt sev un palutināt sevi, piemēram, ar dažādām masāžām, kas ir gan patīkamas, gan izraisa neparastas sajūtas, gan arī ir pilnīgi nekaitīgas bērnam. Turklāt pētījumos pierādīts, ka būtisku uzlabojumu sniedz arī masāža tūskainības un striju profilaksē. Vērts izmēģināt, piemēram, pēdu masāžu vai ķermeņa masāžu ar augu sainīšiem (pindām), šokolādi vai  piemērotām augu eļļām, ja vien nav pastiprināts jūtīgums uz smaržām.

Ja ir liels svars, vēnu problēmas un tūska, līdz pat grūtniecības beigām ieteicama gan manuālā, gan mehāniskā limfodrenāža. Turklāt limfodrenāžas prtocedūras palīdz labāk apasiņot mazo iegurni. 

Pēc dzemdībām

Kad mazulim jau ir pāris mēneši, ir pienācis laiks jaunajai māmiņai parūpēties par sevi. Vispirms jāpameklē ķermeņa estētikas speciālists, kurš vizītes laikā konstatēs izmaiņas ādā, piemēram, strijas, celulītu, zirnekļveida sīko vēnu tīklojumu. Speciālists novērtēs vēdera priekšējās sienas stāvokli, piemēram, izvērtēs muskuļu korseti, ādas elasticitāti vai lieko taukaudu daudzumu uz vēdera. Ķermeņa estētikas speciālists sastādīs procedūru (frakcionētā RF, IPL, pīlingi, mezoterapija, karboksiterapija, masāža utt.) plānu, ņemot vērā estētisko problēmu, indikācijas un kontridikācijas izvēlētai ārstēšanas metodei, kamēr māmiņa baro mazuli ar krūti.

Bērniņa barošanas laikā nedrīkst veikt agresīvām procedūrām, kas neizbēgami ietekmēs vielmaiņu, līdz ar to nav prognozējama piena dziedzeru darbība. Barošanas laikā vairāk nāksies uzņemties pašiniciatīvu, dzerot šķidrumu- vismaz 2 l dienā, veicot pakāpeniskas fiziskās aktivitātes, pašmasāžas un lietojot atbilstošus ķermeņa kopšanas līdzekļus. Piemēram, Institut Esthederm īpaši nostiprinošu un mitrinošu losjonu Extra-firming Hydrating, kas novērš ādas atslābumu, ko izraisa svara izmaiņas vai grūtniecība. Pateicoties Sculpt tehnoloģijai, kurā izmantoti spēcīgi augu izcelsmes peptīdi, tiek stimulēta kalogēna un elastīna šķiedru sintēze un kavēta to sairšana, tādejādi uzlabojot ādas elestību.

Divas nedēļas pēc bērna barošanas perioda, kopā ar ķermeņa estētikas speciālistu var izstrādāt stratēģisku plānu, kā atgūt vēlamo ķermeņa formu. Pārsvarā procedūru kursu sāk ar limfodrenāžu, vēlāk tiek veikta svara korekcija, izmantojot ietīšanu, vakuummasāžu, lāzerterapiju un citas metodes. Pēc tam pamazām tiek novērsts celulīts. Ja āda ir atoniska , tad ieteicams nodarboties ar peldēšanu vai ūdensaerobiku, kas tonizē ādu. Papildus labākam rezultātam palīdzēs ādu savelkošās procedūras. Arī krūšu formu var sākt koriģēt ar procedūru palīdzību divas nedēļas pēc barošanas pārtraukšanas.

ĶERMEŅA MASĀŽA MĀMIŅU KLUBA VECĀKU SKOLĀ->>>