Kā pareizi rūpēties par ādas veselību saulainā laikā

Kā pareizi rūpēties par ādas veselību saulainā laikā

30. Apr 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Veselīgas ādas priekšnoteikums ir atbilstošas rūpes par to. Un galvenā atšķirība, kas jāsaprot – ādas kopšana gada aukstajā un siltajā periodā ir atšķirīga, stāsta Veselības Centra 4 Dermatoloģijas klīnikas dermatoveneroloģe Tatjana Ļiņova.

Pirmā lieta: ziemas sezonā mēs aizsargājamies no aukstuma, vēja un sala, vasaras sezonā āda jāpasargā no nelabvēlīgas saules ietekmes.

Galvenais uzsvars ādas rūpēm siltajā laikā ir atbilstoši saules aizsargkrēmi un ādas mitrināšana.

Pavasaris ir tas laiks, kad ādas atmodināšana kļūst par ļoti aktuālu problēmu, bet svarīgi ir zināt kā to pareizi veikt un kādus kopšanas līdzekļus vai procedūras izvēlēties, lai iegūtu vēlamo efektu.

“Ādu pareizi attīrot un stimulējot ir iespēja atgūt ādas svaigumu. To atbilstoši kopjot un mitrinot mēs varam izlīdzināt mazās grumbiņas un uzlabot ārējo kopējo tēlu”

Jāņem vērā tas, ka īpaši topošajām māmiņām un māmiņām, kas baro mazulīti ar krūti, kosmetoloģiskās procedūras patvaļīgi nevajadzētu veikt un arī ikdienas ādas kopšanai nevajadzētu būt pārāk intensīvai, jo šajā laikā ir ļoti aktīvi hormoni un tie veicina pigmentācijas rašanos.

Šajā laikā piemērotas būs ikdienas kosmetoloģiskās procedūras, ko varam veikt arī grūtniecības laikā un barojot bērniņu ar krūti

  • Vieglie pīlingi
  • Viegli barojošas procedūras
  • Dažādas maskas

Pavasarī un vasarā ir jābūt uzmanīgiem, izveloties laiku, kurā veikt ādas pīlingu. Izejot ārā dienas laikā, saules gaismā, obligāti izmantojam saules aizsargkrēmu, lai izvairītos no pārsteigumiem un iespējamās pigmentācijas.

Aparātprocedūras ir vēl viens no veidiem, kā varam palīdzēt atgriezt savas ādas skaistumu. Kādos gadījumos ir nepieciešams izvēlēties tās?

Daktere atklāj, ka šāda veida procedūras būtu nepieciešams izmantot tad, kad saprotam, ka plastiskajam ķirurgam vēl ir par agru, bet tomēr ar ādas izskatu apmierinātas neesam.

Pavasara laikā, pēc ziemas, āda ir savītusi. Lai to pastimulētu var izmantot izsildīšanas procedūras – tas ir procedūras, kuras neskar ādas virsējo kārtu un tajā pat brīdī stimulē mūsu ādu, lai samazinātu ādas novecošanās pazīmes, stimulējot kolagēna rašanos, āda atgūst tonusu un liftingu.  

Fokusētā ultraskaņas metode un bipolārā radiofrekvence ir šobrīd skaistuma industrijas populārākās procedūras, tomēr topošajām māmiņām un tām māmiņām, kas baro mazulīti ar krūti, nopietnas procedūras veikšanu būtu ieteicams atlikt uz periodu, kad mazulītis jau vairs netiek barots ar krūti.

Fokusētā ultraskaņa – procedūra, kura tiek veikta ne biežāk kā vienu riezi gadā ar ilgstošu efektu un iedarbību, kas pēc procedūras veikšanas uzlabo ādas stāvokli pakāpeniski, aptuveni trīs mēnešu laikā.

Bipolārā radiofrekvence – procedūru fibroblasta stimulācijas efekts tiek panākts ātrāk, nekā izmantojot fokusētas ultraskaņas metodi, bet efekts nebūs uz tik ilgu laiku. Izmantojot radiofrekvences metodi

Izsildīšana (gan Fiksētas ultraskaņas, gan Bipolārās radiofrekvences metode) ir viena no nekaitīgākajām metodēm, ko mēs varam veikt, lai mazinātu sīko grumbainību un ādas neelastību.

Galvenais, kas jāatceras iesākoties gada siltākajai sezonai, mūsu āda ir pilnībā neaizsargāta. Sauļoties drīkst, bet tas ir jādara pareizi.

Ādas apdegums, kas rodas sauļošanās rezultātā būs atbildīgs gan par grumbiņām, gan pigmentācijas plankumiem, bet visbīstamākās ir onkoloģiskās saslimšanas. Speciāliste uzsver, ka tieši ādas vēzis ir viens no izplatītākajiem onkoloģisko saslimšanu veidiem Latvijā, tāpēc ir ļoti būtiski savu ādu atbilstoši pasargāt.

Kādus aizsargkrēmus izvēlēties?

  • Mūsu ādas tonis nosaka to, kādu aizsargkrēmu nepieciešams izvēlēties
  • 80-85% Latvijas iedzīvotāju ir otrais ādas foto tips, ļoti gaiša āda, kas pieprasa saules aizsargkrēma lietošanu ikdienā, ar SPF20-25
  • Atrodoties intensīvos saules staros SPF40-45, ideāli būtu SPF50

Jāatceras, ka saules aizsargkrēma lietošana netraucē uzņemt D vitamīnu un tik pat būtiski ir atcerēties to, ka ja vēlamies savu ādu pamodināt un atgūt tās svaigumu un elastību veicot kādu kosmētisko procedūru, tad darām to izvēloties kvalificētus speciālistus.