Labu laiku es pirku veikalā rudzu rikas, rudzu doniņas, jo man tās ļoti garšo.Tomēr veikalā nebija tīri rudzu miltu šādas doniņas.Tad es cepu, mēģināju līdz sanāca perfektas, garšīgas un tieši tādas maizītes kā es gribēju.
Otra ideja,kas labu laiku man nelika mieru, tās ir biešu kotletes ko iepildīt rudzu doniņā,lai pagatavotu veselīgo burgeru.Paštaisītus burgerus mēdzam gatavojam bieži, tie patīk gan bērniem, gan arī mums lielajiem. Un izdevās sulīgs,aromātisks, veselīgs un gards rudzu burgers ar biešu kotleti.
Sāksim ar maizītēm,bet paralēli var gatavot arī kotletes.
Sastāvdaļas maizītēm:
225ml ūdens
1 tēj.k medus
1 tēj.k sāls
7g svaigais raugs
Sezama sēkliņas var arī citas garšai
Klijas panēšanai
ap 300g rudzu milti
1 tēj.k cepamis pulveris
Pagatavošana:
Siltā ūdenī izškīdinam raugu,medu,sāli.Pievienojam sēkliņas,cepamo pulveri un beram klāt miltus. Maisam ar koka karoti nevis ar rokām. Beram miltus un maisam līdz mīkla ir bieza un grūti maisāma. Saveļam kamolā, apsedzam un raudzējam siltā vietā stundu.
Kamēr rūgst mīkla gatavosim kotletes:
250g vārītas bietes
100g kuskuss, bet var arī prosu, auzu pārslas, rīsus, griķus utt.
70g fetas siers
1 olas dzeltenums
dilles
1 neliels sīpols
labi daudz ķipploki kāsas 4-5 daiviņas
garšvielas-sāls,pipari
ja nav pretenziju pret ķimenēm,tad arī tās lieliski papildinās
es apviļāju kotletes mannā,bet var neviļāt, var apviļāt miltos, pārslās
Bieti sarīvējam uz smalkās rīves. Kuskusu aplejam ar vārošu ūdeni,pagaidam līdz uzbriest. Kuskusam nelejam daudz ūdeni,tik tā lai viegli nosegts.
Bļodā pie bietēm liekam kuskusu,izmaisam.
Sasmalcinam sīpolu, dilles, caur spiedi piespiežam ķiplokus. Iemaisam olas dzeltenumu, garšvielas. Ja gadījumā sanākusi šķidra massa,kas ir atkarīgs no bietēm un no tā kā pagatavojām kuskusu, tad pievienot varam nedaudz mannā vai pārslas .Atstājam uz 30 minūtēm ledusskapī.
Un jau arī mīkla uzrūgusi.
Pēc stundas mīklu liekam uz virsmas, kur uzkaisam klijas.
Mīklu apviļājam klijās un izrullējam,ne pārāk plānu,jo cepam maizītes.
Ar kādu trauciņu,formiņu izspiežam maizes rikas,var arī sagriezt mīklu ar nazi sev tīkamā lieluma formās..Katru riku apviļājam vēl klijās vai rupja maluma miltos un liekam uz cepamās plāts,kur ieklāts cepamais papīrs. Sadurstam ar dakšiņu katru riku. Vai ar koka izrbulīti izveidojam lielākas bedrītes-cauruminus. Mēdzu klijas aizstāt ar rudzu miltiem,auzu pārslām,dažādām sēkliņām, katru reizi maizītes maina savu izskatu un aromātu.
Apsedzam un raudzējam vēl stundu.
Tikmēr uzcepsim kotletes.
Ņemam ar karoti biešu massu un veidojam kotletes,ja vēlamies apviļājam mannā vai cepam tā pat. Uzreiz kā izveidojam kotletes liekam iepriekšs sakarsētā pannā un cepam uz vidējas uguns no abām pusēm.
Tā kā kotletes sastāv no gatavām sastāvdaļām, tad ilgi jācep nav, apkraukšķināju garoziņu no katras puses un gatavas.
Sulīgas,maigas garšas kotletes.
Maizītes uzrūgušas un liekam cepties.
Cepam iepriekšs uzsildītā cepeškrāsnī ap 180 grādiem ap 30 minūtēm,vai līdz rikas piepūšās un paliek sausas.
Šīs maizītes es cepu bieži, jo tās man loti garšo. Arī vīrs un dēls rudzu maizei dod priekšroku. Ietinam pārtikas plēvē vai ieliekam maisiņā.
Doniņas pārgriežam uz pusēm.
Mērcīte:
Bezpiedevu jogurtam pievienoju dilles, pētersīļus,ķiplokus un spinātus. Visu sablenderēju līdz viendabīgai konsistencei.
Burgeru pildīju ar spinātu lapiņām un burkānu / kapostu salātiem,ko gatavoju sekojoši:
Sarīvēju burkānus uz rupjas rīves un smalki sagriezu kapostu un vēl sīpolu pusgredzentiņus. Pievienoju eļļu, 5% etiķi un cukuru pēc garšas,visu ar rokām izmaisīju,saspaidīju, lai sasulojas. Atstāju uz 20 minūtēm ledusskapī.
Krāmējam salātus uz maizītes, tad kotleti, sieru, tomātu, pārlejam ar mērcīti.
Mmm, kas par gardumu. Svaigas, maigas garšas un krāsas, kas atsvaidzina brokastis.
Pildam visu ko vēlamies un baudam.
Var likt biezpienu,var nelikt neko.
Ņēmu ēdu kotleti pliku bez piedevām, lai labāk saprastu kā aprakstīt tās garšu. Man šī kotlete tiešām atgādina kotleti tā kā no vitas gaļas ar maigām piedevām.Biete kā tāda nejūtas,maiga garša,maiga konsistence. Tos vistas gaļas klātbūtni piedod, manuprāt, kuskus.
Kotletes ir gardas. Tā cepam arī můsmājās