Padalīšos ar dažām receptēm un paņēmieniem, kā mūsmājās rudens raža tiek saglabāta ziemai.
Svaigas dzērvenes ar medu
Jau vairākus gadus katru rudeni sagatavoju zapti, ko liekam pie brokastu putras. Tā kā parastās zaptes vienmēr likušās par saldu un cukurainu, tad šī man ir ideāla. Pagatavošana ir pavisam vienkārša: samaļu svaigas (labāk nedaudz sasaldētas, jo tad maļot tās nesprāgts un sula nav pa visu virtuvi) dzērvenes un pievienoju medu. Proporcija ir gandrīz 1:1. Lai gan medus pašai negaršo, šādā salikumā ar svaigi maltām dzērvenēm tas absolūti nav jūtams. Tā kā medus ir dabīgs konservants, tad zapti nav nepieciešams karsēt vai vārīt, to vienkārši saliek tīrās burkās un ieliek ledusskapja tālākajā plauktā. Šādi sagatavota tā var stāvēt visu ziemu un nesabojāsies, ne saskābs, ne arī sapelēs, kas dažkārt notiek ar vārītām zaptēm.
Lielogu dzērveņu pusītes medū
Lieliska lielogu dzērveņu recepte, kas glabāsies visu ziemu. Ogas sākumā ieliek ledusskapī, jo sasalušas ir vieglāk sagriezt uz pusēm. Ogu pusītēm pievieno medu, apmaisa un atstāj ledusskapī, lai medus sasūcas ogās un no ogām iztek sula, pēc dienas ogas peldēm garšīgā, saldā sulā, kurai nebūs medus piegarša. Ogu pusītes ar sulu liek burciņās, galvenais, lai šķidrums (ogu sula+medus) nosedz visas ogas. Pēc pāris dienām medus būs viscaur iesūcies ogās un tās būs patīkami saldskābas. Garšos arī bērniem.
Zaļumi
Zaļumi ir mūsu ēdienkartes neatņemama sastāvdaļa, tādēļ vasarā, kad ir to sezona, dodos uz tirdziņu pēc lielajām zaļumu buntēm. Parasti tie tās ir dilles un pētersīļi. Ļoti svarīgi, lai zaļumi ir svaigi un sausi, tad tos sakapā un liek vienreizējos plastmasas trauciņos un saldētavā iekšā. Ja zaļumi ir bijuši sausi, tad tie nesasalst vienā lielā gabalā un ir ērti pabirdināt tik cik nepieciešams.
Ogas
Līdzīgi kā ar zaļumiem, arī ogas ir mūsu saldētavā. Upenes, mellenes, zemenes, brūklenes un dzērvenes. Ziemā tās lieliski noder pie tējām, desertos un svētdienas pankūkām.
Sēņu mērcītei
Sēņu lasīšana ir mūsu ģimenes hobijs, tādēļ pietiek gan ēšanai uzreiz, gan ziemas krājumiem. Saldētavā lieku jau gatavu sagatavi, jo ja gailenes saldētu svaigas, tās būtu rūktas un ūdeņainas. Uzkarsēju pannu uz eļļa apcepu sīpolus, pievienoju sagrieztas gailenes. Sēnes sāk izdalīt ūdeni un peld tajā, atstāju gatavoties, kamēr viss ūdens sasūcies atpakaļ un sēnes sāk cepties. Kārtīgi apcepu un lieku atdzesēties. Tad salieku pa trauciņiem un saldētavā iekšā, tad ziemā atliek pievienot kādu gaļiņu un krējumu un mērce gatava.
Sēņu zupai
Ja palaimējās ražens baraviku un beku gads, tad tās notīru, sagriežu gabalos un savāru sālsūdenī. Atdzesēju un arī lieku saldētavā. Šādas sēnes lieliski ir zupā ar kartupeli, burkānu un kausēto sieru.
Dārzeņi
Un protams cik vien saldētava atļauj tik tajā tiek salikti dārzeņi no pašu laukiem: zaļie zirnīši, sviesta pupiņas, paprika, puķkāposti.
Foto avots: google.lv