Receptes gardumiem ziemai no omes pierakstu kladītes jeb mammas bērnības garšas

Receptes gardumiem ziemai no omes pierakstu kladītes jeb mammas bērnības garšas

01. Oct 2017, 13:49 mincenee mincenee

Mamma ir un būs mamma savam bērnam jebkurā vecumā. Un tieši mamma ir liels atbalsts un padomdevēja tik daudzās dzīves situācijās, tai skaitā ēst gatavošanā. Atceros no savas bērnības, kā ar lielu aizrautību vēroju mammu darbojamies virtuvē. Un kādu neizsakāmu prieku manī raisīja atļauja palīdzēt, gan kopā cepot cepumus un kūkas, gan arī gatavojot dažādus kompotus, zaptes un citus gardumus ziemai. Arī tagad tieši manas mammas jeb meitiņas omes pārbaudītās receptes kalpo par sākuma punktu dažādu salātu un ogu sagatavošanai ziemai.

20171001133707-44481.jpg

Mamma dzīvo laukos, līdz ar to mums pašiem ir daudz dažādi dārzenīši un ogas, kurus konservēt vai saldēt. Siltumnīcā tiek audzēti tomātiņi un gurķīši. Tomātus mēdzam likt želejā, bet gurķīšus marinēt tāpat vai arī sagriezt smalki un tad iekonservēt salātos. Tad nu lūk, pirmā receptīte no mammas pierakstu grāmatiņas. Jā, patiesi, ar roku rakstītas - gurķi ar mārrutkiem. Sanāk ļoti gardi!

20171001133750-68548.jpg

20171001134024-98128.jpg

Te arī receptīte tomātiem želejā. Mammai siltumnīcā tomāti ik gadu tik daudz, ka pat visi kopā nejaudājam svaigā veidā apēst. Mamma mēdz arī no tomātiem taisīt sulu un tad noglabāt pagrabā. Vīriem mēdz dikti garšot pēc lielākām svinībām.

20171001133824-26095.jpg

20171001133941-45364.jpg

Kopā ar mammu pagatavojām šogad arī šādus salātus, kuriem nepieciešami šādi produkti aptuveni šādās proporcijās:

*kabači 51%

*tomāti, sīpoli 10%

*tomātu pasta, paprika 8%

*rapšu eļļa

*cukurs

*sāls

*garšvielas ( čili pipari, pētersīļi)

Nepieciešamais zināms, bet kā tad pagatavot? Tad nu vēlams izmantot mazus, nepāraugušus kabačus, kurus sagriež lielos gabalos. Papriku savukārt jāsagriež smalkos gabaliņos. Pēc garšas un savas gaumes pievieno sāli un cukuru. Tad patur, lai atsulojas, vēlāk sautē līdz ir mīksti. Sīpolus uz pannas apcep un pievieno kabačiem. Tad pievieno tomātu pastu, sagrieztus svaigus tomātus, sakapātus pētersīļus un smalki sagrieztu čili piparu. Ja ir vēlēšanās, tad var pievienot arī nedaudz smalki sagrieztu ķiploku. Visu uzvāra un tad pilda burkās. Asāku garšu cienītāji gatavošanas laikā var pievienot etiķi.

20171001133903-34031.jpg

Runājot par odziņām, tad tās mēs vienkārši nomazgājam un saldējam, kādam trauciņam pieberam cukuru. Mūsmājās saldētavā jau ir zemenes, avenes, upenes no omes dārza un dzērvenītes. Tā kā manai mammai sirdslieta ir lielāku un mazāku kūku gatavošana, tad arī viņa saldētavā liek odziņas, lai pēc tam varētu pievienot un dekorēt ar tām kūkas. Cep mums bērniem jubileju kūkas.

20171001134132-80344.jpg

20171001134324-96127.jpg

No āboliem vāram zaptes un spiežam sulas. Ābolus arī svaigā veidā noglabājam kastēs un liekam pagrabā. Tos tad lasām pa taisno no kokiem, lai nav sasitušies. Arī upeņu lauks ir liels, tamdēļ no ražas vāram zapti vai sulu, mamma ar brāli arī liek rūgt mājas vīnu. Upeņu lauks brāļa lolojums. Arī rabarberu kompotiņus un skābenes iekonservējām. Dilles mēs žāvējam, arī gaiļpiešu un liepziedu tējas, dzērvenes, ķirbju sēkliņas.

20171001134204-62779.jpg20171001134234-67554.jpg20171001134257-55519.jpg

20171001134448-46115.jpg

Tas tāds īsais stāsts par to, kā mūsu ģimene nu jau vairākās paaudzēs mēģina saglabāt vasaras garšas un rudens gardumus ziemai.


P.S. būtu lieliski laimēt omei saldētavu, jo ir tik daudz lauku gardumi, kurus varētu saglabāt ziemai. Un kā reizi oktobrī ir dzimšanas dienu.

Visi foto no privātā arhīva.