Raibā Ziemassvētku maize

Raibā Ziemassvētku maize

04. Dec 2016, 20:36 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šodien sākās otrā adventes nedēļa – otrā taka, mūsu dienišķā maize. Mieži un kvieši, zemes senākie kultūraugi, par ko liecina arheoloģiskie atradumi un zīmējumi, senajā Ēģiptē bija pazīstami jau pirms 6000 gadiem. Labības biezputra, tad plāceņi un vēlāk maize ātri vien izplatījās visā pasaulē. Svarīgākas pārtikas produkts gadsimtiem ilgi ir bijusi maize. Un kurš gan šodien spētu iztikt bez tās?

Sastāvdaļas

500g milti

125ml piens

75g sagriezts kubiņos kūpināts šķiņķis

75g sagriezts kubiņos marinēts gurķis

75g sagriezts kubiņos sarkana paprika

50ml olīveļļa

1 ola

1 pac. sausais raugs (7g)

1 tējk. cukurs

1 ēd.k. ķiploku pulveris

zaļumi

sāls, pipari

Pagatavošana

Raugu kopā ar cukuru izšķīdina remdenā pienā un raudzē 15 min. Miltus izsijā bļodā, izveido pa vidu iedobi un ielej ieraugu, pievieno olīveļļu un samaisa. Pievieno sakultu olu, šķiņķi, gurķus, papriku, ķiploku pulveri, sasmalcinātus zaļumus, sāli un svaigi maltus piparus pēc garšas un iemīca gludu mīklu.

Mīklu apsedz ar tīru virtuves dvielīti un raudzē 30 min. Tad izveido ovālu kukulīti, pārliek uz cepešpannas un raudzē vēl 20 min, apsedzot ar virtuves dvielīti. Tad maizi apziež ar pienu, iespiež bedrītes un cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 30 min. 200 grādos. Maize kļūs brūnāka, ja 2-3 reizes cepšanas laikā apziedīs ar pienu.

20161201110921-99788.jpg