Sastāvdaļas:
200g apaļgraudu rīsi
2 olas
ap 30g puscietais siers- es izmantoju Mazdamer.
1/3 tēj.k kurkuma
rīvmaize
0,5l eļļa cepšanai
Pildījumam:
Vārīta vistas fileja 100g
1/2 paciņa "Rasa" krēmsiers ar papriku un tomātiem,2 ēd.k atliekam mērcei
1 burkāns
1 apelsīns
nedaudz svaiga ingvera sakne
pipari
Pasniegšanai brokoļi vai dārzeņi pēc pašu izvēles
Gatavojam rīsu kroketes:
Rīsus ieberam katliņā,pielejam ūdeni.Uz aptuveni 200g rīsu aizgāja 0,4 litri ūdens.
Liekam vārīties,pievienojam sāli un kurkumu.
Vāram uz nelielas uguns zem vāka,ja gadījumā rīsi vēl nav gatavi,bet ūdens izvārījies pielejam vēl.
Izvāram rīsus kārtīgi mīkstus.Massai jābūt biezai,lipīgai.
30g rīvētu sieru samaisam ar viegli siltiem rīsiem un iemaisam 1 olu.
Massu kārtīgi izmaisam.
Pildjums:
Vārītu vistas fileju samaļam,vaui sablenderējam vai vienkārši sasmalcinam.Pievienojam krēmsieru,izmaisam.Viegli iemaisam konservētos zaļos zirnīšus.
Ar slapjām rokām ņemam rīsu massu,aptuveni mandarīna lielumā.Saplacinam,vidū liekam pildjumu.
Salokam visas maliņas,izveidojam bumbiņu.
Veidojot katru nākamo bumbiņu rokām jabūt samitrinatām ar aukstu ūdeni,tad massa nelīp pie rokām un labi turas kopā,viegli izveidot skaistas bumbiņas.
Rīsu bumbiņu iemērcam sakultā olā...
Pēc tam apviļājam rīvmaizē.
Vāram sakarsētā eļļā,grozot,lai apcepas visas maliņas.
Vāram uz vidējas uguns,lai rīsu bumbiņas nedeg,bet skaisti apbrūninās.Tas varētu aizņemt kādas 3 minūtes,bet es cepu uz aci.
Laiku nezuņēmu,skatījos pēc izskata,kad jau skaisti brūnas,ņēmu ārā.Tā kā rīsu bumbiņas tiek gatavotas jau no gataviem produktiem,tad nav jāuztraucas,ka kaut kas neizcepas.
Par to,ka šis ēdiens tiek vārīts eļļā nemaz tik traki nav,jo izvārot visas kroketes eļļas daudzums gandrīz nebija mainījies.Eļļa uzsūcās tikai un vienīgi ārējā kārtiņā un tā kā ātri tiek apkraukšķinata garoziņa,tad eļļa vairs klāt netiek.
Nedaudz prasa laiku to visu salipināt,izveidot,bet sarežģīta te nekā nav.
Gatavojam mērci:
Burkānu,apelsīnu nomizojam ingvera sakni ,sasmalcinam,sablenderējam un liekam vārīties zem vāka uz mazas uguns kādas 15 minūtes.
Beigās izlaižam caur sietiņu,lai ir viendabīga konsistence.Pievienojam krēmsieru,piaprus un uzliekam karsēties līdz siers izkūst.
Sālsūdenī izvāram brokoļus.
Pasniedzam rīsu kroketes ar brokoļiem un siera mērci,vai arī ar ko sirds kāro.
Šīs rīsu kroketes labi iet kopā ar jebkādiem dārzeņiem.Un vieglā,svaigā mērcīte ir kā lielisks papildinājums.
Domāju,ka šādas pusdienas būs interesantas gan bērniem,gan pieaugušajiem.