Prof. I.Solomatins: Kāpēc topošajām māmiņām īpaši svarīgi laikus apmeklēt acu ārstu?

Prof. I.Solomatins: Kāpēc topošajām māmiņām īpaši svarīgi laikus apmeklēt acu ārstu?

31. Oct 2014, 12:38 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Topošās māmiņas bieži satraucas, ka izteikta tuvredzība un citas redzes pataloģijas rada lielu risku dzemdību laikā, kā dēļ ir jāveic ķeizargrieziens. Tāpat pastāv mīts, ka sievietes, kas veikušas redzes uzlabošanas operāciju, pēc tam vairs nevar dzemdēt dabiskā ceļā. Dr.Solomatina acu rehabilitācijas un redzes korekcijas centra vadošais speciālists LU asociētais profesors Igors Solomatins skaidro, kādi ar redzi saistīti riski pastāv grūtniecības un dzemdību laikā, kā arī sniedz atbildes uz visbiežāk uzdotajiem topošo māmiņu jautājumiem.

Bērniņa gaidīšanas laiks katrai sievietei ir ļoti īpašs periods, taču šajā laikā mātes ķermenī noris daudz pārvērtību hormonu līmeņa svārstību dēļ, tāpēc būtiski apsvērt visus riskus jau laicīgi, lai pasargātu savu un bērniņa veselību. “Bieži vien daudzas topošās māmiņas vizīti pie acu ārsta uzskata par formalitāti, nevis nepieciešamību, taču grūtniecība var būtiski ietekmēt arī redzi,” stāsta prof. Igors Solomatins. “Protams, viens no iemesliem, kādēļ topošās māmiņas pārbauda redzi, ir tāpēc, lai varētu kontrolēt redzes izmaiņas pirms un pēc bērniņa piedzimšanas. Taču ir arī daudzi citi ar redzi saistīti faktori, kas jāapsver pirms dzemdībām. Jāpiemin, ka īpašā riska grupā ir pacientes ar tuvredzību, kā arī topošās māmiņas, kurām ģimenē kāds slimo ar glaukomu, jo slimība bieži pārmantojas.” 

Viens no galvenajiem redzes pārbaudes iemesliem ir acs tīklenes apskate, kuras laikā speciālisti var izvērtēt, vai tai nav radušies kādi bojājumi. Ja salīdzinam acs ābolu ar fotokameru, tā ir mūsu “filmiņa” – ja tā ir bojāta, tad bilde ir izkropļota vai pat neveidojas vispār. Bieži vien pacients dažādus acs slimību simptomus to sākotnējā stadijā nemaz nemana, līdz ar to arī neapmeklē ārstu. Prof. Igors Solomatins skaidro, ka topošajām māmiņām šis ir īpaši aktuāls jautājums – dzemdību laikā sasprindzinājuma un sāpju dēļ mainās spiediens acs ābola asinsvados un, ja pastāv kāda redzes pataloģija, dzemdību laikā tā var strauji progresēt, pasliktinot redzes kvalitāti permanenti. Piemēram, iespējama pat tīklenes atslāņošanās, kas var rezultēties ar redzes zudumu. 

Prof.Igors Solomatins stāsta: “Lai arī pastāv vairāki būtiski ar redzi saistīti riski topošajām māmiņām, tie var tikt novērsti, savlaicīgi diagnosticējot redzes pataloģijas. Pateicoties mūsdienu tehnoloģijām un savlaicīgai acs slimību ārstēšanai, jaunās māmiņas, kas diagnosticētas pat ar tādām pataloģijām kā caurumu acs tīklenē, drīkst dzemdēt dabiskā veidā bez ķeizargrieziena. Tas iespējams ar ārstnieciskā lāzera palīdzību, turklāt ārstēšana notiek ātri un bez sāpēm. Tas pats attiecas uz sievietēm, kas veikušas redzes uzlabošanas operāciju – ja acu ārsts pēc izmeklēšanas nav norādījis kā savādāk, sieviete drīkst dzemdēt pati pat pēc tik nopietnas redzes uzlabošanas operācijas kā keratomijas, kad pacientam veic griezumus radzenē, nerunājot par daudz saudzīgāku redzes lāzerkorekciju.” 

Par Dr. Solomatina acu rehabilitācijas un redzes korekcijas centru

Dr. Solomatina acu rehabilitācijas un redzes korekcijas centrs savu darbu uzsāka 1995. gadā, piedāvājot pilnu redzes diagnostikas un ārstniecības palīdzību, kā arī no 1999. gada - redzes lāzerkorekcijas operācijas. Profesors Igors Solomatins bija pirmais, kurš 1999.gadā veica eksimerlāzera redzes korekcijas operāciju Baltijas valstīs. Līdz šodienai acu centra speciālisti veikuši vairāk kā 10 tūkstošus šādu operāciju. Pateicoties speciālistu pieredzei un profesionalitātei, kā arī visjaunākajām Vācijā ražotajām lāzerķiruģijas tehnoloģijām no Carl Zeiss Meditech, Dr.Solomatina acu rehabilitācijas un redzes korekcijas centrs guvis plašu atzinību gan pacientu, gan kolēģu vidū ne tkai kaimiņvalstīs, bet arī Eiropā un Krievijā.

20140930115627-89651.jpg