Problemātiska āda?! Ir mūsdienīgi risinājumi

Problemātiska āda?! Ir mūsdienīgi risinājumi

02. Dec 2016, 21:20 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jolanta Pūkaine -Ivanova

Ziemas sezonā sejas āda ir īpaši jāaizsargā no ārējās vides faktoriem-sniega, lietus un aukstuma kopumā. Nereti, tieši aukstajā laikā uz sejas var parādīties apsārtums, pumpas, saasināties alerģijas, dermatīti, ekzēma un psoriāze. Taču mūsdienās tiek piedāvāti mūsdienīgi dažādu ādas problēmu risinājumi, pielietojot modernākās tehnoloģijas. Turklāt ziema ir īstais laiks dažādu procedūru veikšanai. Par mūsdienu diagnostikas metodēm un problemātiskas sejas ādas ārstēšanu, jaunveidojumu likvidēšanu, ādas un nagu sēnīšu ārstēšanu un dažādu kosmētisku defektu novēršanu stāsta Veselības centra 4, Dermatoloģijas klīnikas metodiskā vadītāja, Eiropas dermatologu asociācijas un Latvijas estētiskās lāzerķirurģijas asociācijas locekle, dermatoveneroloģe Linda Kapteine. 

Ādas jaunveidojumu skaits pieaug

“Viena no nopietnākajām problēmām Latvijā un visā pasaulē ir ādas veidojumi izplatība,” atzīmē dr. Linda Kapteine.  Un tieši ziemā, pēc vasaras sezonas pie ārsta vēršas pacienti ar dažādiem pigmentplankumiem vai izmainītām dzimumzīmēm uz ādas. Taču mūsdienīga un savlaicīga diagnostika garantē veiksmīgu ādas vēža formu ārstēšanas rezultātu. Tāpēc ir ļoti svarīgi savlaicīgi diagnosticēt nedzīstošas brūces, dažādus ādas plankumus, aizdomīgas dzimumzīmes, papilomas un keratomas. Pirmais, kad pastāv melanomas risks ir savainotas dzimumzīmes vai pastiprināts ultravioletais starojums. Šāda veida vēža forma ir ļoti agresīva, bieži izveidojot metastāzes. Tieši tāpēc ir ieteicama agrīna diagnostika, konstatējot jebkuras saskatāmas ādas izmaiņas vai dzimumzīmēs. Dažādu ādas slimību un veidojumu diagnosticēšnai pamatā pielieto optisko vai digitālo dermatoskopiju. Tas ir neinvazīvs ādas, matu un nagu izmeklējums, kas ļauj palielinājumā pētīt uz ādas to, kas vizuālā apskatē nav redzams. Izmeklējums palīdz noteikt dzimumzīmju un citu pigmentēto jaunveidojumu dabu (labdabīgs vai ļaundabīgs), izvēlēties piemērotāko problēmas likvidēšanas veidu.  Diagnozes precizēšanai tiek izmantotas arī citas mūsdienu modernās tehnoloģijas, piemēram,  ādas USG, siaskopija, konfokālā lāzermikroskopija, kas spēj noteikt ne tikai ādas veidojumu dabu un novietojumu dziļumā, bet nereti arī aizvieto biopsiju.

Savukārt digitālā dermastokopija ar MoleMax ietver vienotu dzimumzīmju kartēšanas sistēmu un dod iespēju attēlu palielināt līdz pat 100 reizēm, ļaujot precīzāk analizēt veidojumus un izsekot visām izmaiņām ilgākā laika posmā. Attēlus, kas vizualizēti dažādos laikos var salīdzināt reālā laikā, kas dod ticamu salīdzinājumu. Turklāt, ja veidojums ir izoperēts, pacienta datu bāzei (slimības vēsturei) iespējams pievienot histoloģisko attēlu.

Dzimumzīmju likvidācija ar lāzeru, mūsdienās ir ne tikai inovatīva metode, bet arī nekaitīga metode. Lāzera stars iznīcina dzimumzīmi pa slāņiem, neradot asiņošanu un lielas rētas. Ja ādas jaunveidojums ir labdabīgs, var pielietot arī kriodestrukcijas metodi. Kriodestrukcija ir mūsdienīga kosmētiska metode, kad veidojums tiek likvidēts ar šķidro slāpekli. Ar šo metodi likvidē arī kārpas, keratomas, un tumšus plankumus. 

Atbrīvojies ne tikai no aknes un sīkajiem asinsvadiem…

Ziema ir īstais laiks, lai veiktu dažādas procedūras, tai skaitā lāzerprocedūras ādas izskata uzlabošanai, dažādu slimību, strutainu izsitumu, aknes, rozācijas, kuperozas ādas ārstēšanai, dažādu veidojumu likvidēšanai, grumbu un rētu mazināšanai. Labāka rezultāta panākšanai paralēli lāzerprocedūrām var veikt arī dažādas injekcijas, piemēram asins plazmas procedūras (PRF injekcijas). Tā ir jauna metode, kas stiprina imūnsistēmu un palīdz cīnīties ar novecošanās procesiem organismā, pielietojot pašā pacienta asinis. Īpašā centrifūgā pacienta asinis tiek pārveidotas autoplazmā un trombocīti, kas satur augšanas faktorus, tiek injicēti pacientam. Rezultātā tiek atjaunots ādas mitruma līmenis un ādas elastība. Uzlabojas arī ādas krāsa, tā kļūst gludāka un elastīgāka.

Jāatzīst, ka lāzers ir lielisks palīgs arī nagu sēnītes ārstēšanai. Turklāt beidzot ar jaunākās paaudzes Q Switch lāzeri ir iespējams atbrīvoties no krāsainiem, tai skaitā sarkaniem, brūniem un oranžīem tetovējumus. Līdz šim tas nebija iespējams.

Pacientiem, kuri cīnās ar paaugstinātu tauku dziedzeru darbību, psoriāzi vai seboreju, ārstēšanai pielieto UVB staru terapiju, kas ir ļoti populāra visā pasaulē. Savukārt ar botulīna injekciju palīdzību un jonoforēzes procedūrām var novērst pastiprinātu svīšanu. Jonoforēze ir efektīva metode, ja svīst plaukstas, pēdas un paduses.

“Taču pats svarīgākais pacientam atrast uzticamu speciālistu, kurš pirms jebkuras procedūras rūpīgi izvērtēs tās nepieciešamību un pacienta veselības stāvokli,” norāda dr. L. Kapteine.

ĪPAŠIE DECEMBRA PIEDĀVĀJUMI TEV UN TAVIEM MĪĻAJIEM

Dermatoloģijas klīnikā 

Skaistuma klīnikā 4. Dimensija