Priecīgai olu krāsošanai - interesanti ticējumi!

Priecīgai olu krāsošanai - interesanti ticējumi!

31. Mar 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ar olām saistītie ticējumi, pavisam noteikti, ir daudzi un dažādi. Krāsošanas metodes arī nereti tiek pielietotas aizvien dabīgākas, kas, protams, priecē! Sīpolu mizas, dažādi ievārījumi, novārījumi un citas lietiņas šajā īpašajā Lieldienu laikā tiek glabātas tieši olu krāsošanai.

Olu krāsošana ieviesusies jaunākajos laikos. Lai olas būtu raibākas, tā var vārīt krāsainās lupatiņās. Vienā vietā var iebērt putraimus, otrā ielikt kādu krāsainu bērzu lapiņu, egļu skujas, sūniņas, dažādus ziedus, zālītes vai vienkārši notīt ar krāsainu dziju. Katrā ģimenē šīs tradīcijas ir citādākas.

Arī burvji senajos laikos krāsojuši olas un likuši tās zem zirgu vai lopu silēm tiem, kam gribējuši uzsūtīt nelaimi lopiem. No tādām burvja olām cilvēki ļoti baidījās.

Īpaši maģisks spēks piemitis pat ūdenim, kurā vārīja olas. Tas līdzēja atvairīt vanagus no vistām: izpērtās pirts slotas Lieldienu rītā lika sētas mietu starpā un aplēja ar ūdeni, kurā vārītas olas.

Olas ēdot, vēro čaumalas atdalīšanos. Ja tā labi nolobās, tad augs labi lini, ja slikti lobās, tad būs slikta linu raža.

Ar olām saistās arī daudz citu ticējumu:

  • Kas Lieldienu olas zags, paliks pliks kā ola!
  • Kas Lieldienu olas ēd bez sāls, tas visu vasaru melos!
  • Lieldienās ar olām jāmainās, citādi vistas nedēs un cāļi nepadosies!

Kādus Lieldienu ticējumus par olām zini tu?