Predjamas pils un Postojnas alas (Slovēnija)

Predjamas pils un Postojnas alas (Slovēnija)

19. Aug 2022, 19:36 lauvinja lauvinja

Predjamas pils un Postoijnas alas atrodas Postoijna alas parkā. Postoijnas alas atrodas netālu pāris kilometru attālumā no  tāda paša nosaukuma pilsētiņas. No Ļjubļanas uz Postoijnu dodamies ar autobusu – 38 km -nepilna stunda. Kā izrādās brīvdienās sabiedriskajam transportam ir 70%atlaide, kā rezultātā mums trijiem ceļš vienā virzienā izmaksā mazliet vairāk par 4 eiro.

Līdz alai plānojam iet kājām, jo pāris km nav tālu. Pirms tam iegriežamies vietējā Tūrisma informācijas centrā, lai noskaidrotu kā no alām nokļūtu līdz pilij, kura atrodas 9 km attālumā. Sabiedriskais transports šīs vietas nesavieno, ja neskaita no jūlija vidus līdz augusta beigām tiek nodrošināts shutlle bus. Risinājums ir interesanats – mums uz lapiņas uzraksta “taksista” telefona numuru, kuram esot jāpiezvana un viss notiks – maksa 30 eiro.

Nolemjam sākt ar alu apskati -  alu labirints tiešām ir iespaidīgs – alās dodamies ar vilcieniņu. Pāris km ar vilcieniņu, tad 1,5 km kājām un pāris km ar vilcieniņu atpakaļ. Pozitīvi alas taciņu klājums nav slidens, līdz ar to pārvietoties ir gana viegli. Alu labirints vietām ved vairākos stāvos, ir dažādu krāsu stalaktīti un stalagmīti. Tiešām ļoti iespaidīgi, jāsaka, ka arī ļoti tūristiski.

 

Kad beidzam alas apskati, zvanam “taksometram” – saņemam ziņu, ka būs pēc minūtēm 15. Gaidījām gan mazliet vairāk par noteiktajām minūtēm, bet piebrauc mikroautobuss bez takša zīmēm, izrādās gaida vēl daži cilvēki, busiņš 8-vietīgs, esam tieši 8.  Kopējā cena būšot 40 eiro uz visiem. Nogādā mūs līdz pilij, pa ceļam pastāsta, ka pils apskatei vajag apmēram stundu un lai kompānija – faktiski 3 kompānijas, vienojas par  atpakaļbraukšanas laiku. Vienojamies. Samaksa pēc tam, kad nogādās pilsētiņā. Tā ar notiek, norēķini skaidrā. Tāds vietējais biznesiņš.

Atliek piezīmēt, ka ceļš, kas ved no alām līdz pilij ir tāds kārtīgs kalnu celiņš, pa laikam ceļa zīmes – vienā uzzīmēti motociklisti un kapu krusti, laikam jau ne bez pamata.

 Ginesa rekorda grāmatā Predjamas pils atzīmēta kā lielākā alu pils pasaulē, savukārt zem tās atklātās alas sniedzas 14 kilometru garumā. Tiesa gan, tūristiem pieejama vien 700 metrus gara apskates vieta.

Pilī nav greznu telpu, bet tā ir bijusi gandrīz kā cietoksnis neieņemama ar savu alu labirintu un slepeno alu, kas savienoja ar tuvējo ciemu.

Pils īpaši patiks tīņiem, kur šī pils esot kā viena no vietām datorspēlē. Tāpat šajā pilī ir filmēta daļa no  Troņu spēlēm.

Vairāk informācijas https://www.postojnska-jama.eu/en/  Ieejas maksa mūsu ģimenei abās vietās izmaksāja ap 100 eiro.