Praktisks atvieglojums un emocionāls piepildījums- iespējas efektīvai asinsvadu veidojumu ārstēšanai

Praktisks atvieglojums un emocionāls piepildījums- iespējas efektīvai asinsvadu veidojumu ārstēšanai

19. Apr 2016, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

2016.gada martā, Veselības centra 4 Dermatoloģijas klīnikas metodiskā vadītāja, dermatoveneroloģe Linda Kapteine piedalījās European Academy of Dermatology and Venereology (EADV) mācībās  “Vaskulāro malformāciju diagnozes un ārstēšana”. Kā norāda Dr.Kapteine, līdz pat 5% no visas pasaules populācijas diagnosticēta vaskulārā malformācija vai hemangioma, tādēļ jo īpaši nozīmīgs ir fakts, ka mūsdienās šīs diagnozes ir iespējams efektīvi ārstēt, kā arī novērst kosmētiskos defektus.

Asinsvadu veidojumi iedalās divās daļās- tās var būt vaskulārās malformācijas, kas klīniski izpaužas tūlīt pēc piedzimšanas, visbiežāk kā sarkanas krāsas punkts, nereti sauktas arī par ugunszīmēm vai vīna plankumiem. Vaskulārās malformācijas parādās uzreiz pēc dzimšanas, aug līdz ar cilvēku, un dzīves laikā neizzūd. Asinsvadu audzējs jeb hemangioma parasti parādās dzīves pirmajās nedēļās, tās var būt dažāda izmēra, turklāt dzīves laikā var turpināt attīstīties. Iedzimtās hemangiomas var atrasties uz jebkuras ķermeņa daļas, kas svarīgi- tās var izveidoties arī dažādos iekšējos orgānos.

Par ļoti nozīmīgu aspektu asinsvadu veidojumu ārstēšanā daktere norāda nepieciešamību veikt ādas izmeklēšanu jeb biopsiju, lai pārliecinātos par konkrētu diagnozi. Tāpat nozīmīga ir vizuālā diagnostika- ultrasonogrāfija, magnētiskā rezonanse, jo ārstam jāpārliecinās vai asinsvadu veidojums ir tikai virspusējs, vai gluži otrādi, tas skar arī iekšējos orgānus un kaulus. Jo ātrāk noteikta precīza diagnoze un sastādīts ārstēšanās plāns, jo efektīvāk iespējams problēmu atrisināt!

Dr. Kapteine stāsta, ka mācību laikā atkārtoti pārliecinājusies par kombinētās ārstēšanas jeb multidisciplināras pieejas priekšrocībām, jo pacientiem ar pamanāmiem asinsvadu veidojumiem būtu nepieciešama arī psihologu konsultācija, īpaši gadījumos, kad persona nevar pieņemt savas atšķirības pazīmes. Ir būtiski, ka dermatologs konsultācijas laikā ar pacientu pastāsta par iespēju ādas defektu padarīt mazāk redzamu, piemēram, ar kosmētikas palīdzību. Mācību laikā dermatologiem atgādināja, ka arī kosmetologa iesaistīšana pacienta aprūpē, var kalpot kā nozīmīgs atbalsts un efektīvs risinājums problēmas psiholoģiskai mazināšanai. Mācību laikā prezentēta arī jaunā vaskulāro malformāciju klasifikācija, kas veido vienotu sistēmu, un būs nozīmīgs instruments dermatologu ikdienas darbā.

Dr. Kapteine akcentē atziņas, kas nostiprinājušās gan darba pieredzes, gan mācību laikā Malmē, proti, par būtisko starpnozaru speciālistu sadarbību, jo pacientiem pie noteiktām saslimšanām pēc nepieciešamības jākonsultējas, gan ar dermatologu, flebologu, radiologu, histalogu, gan arī ar psihologu vai kosmetalogu. Asinsvadu veidojumus var ārstēt ar dažādām metodēm, t.sk. ar skleroterapiju, medikamentiem, lāzertarpiju vai kombinējot šīs terapijas, atkarībā no diagnozes.

Dr. Kapteine norāda, ka cilvēkiem ar šāda veida asinsvadu problēmām svarīgi pareizi kopt un aizsargāt ādu, izvēloties atbilstošus kosmētiskos līdzekļus. Ja āda pati par sevi ir izmainīta, to klāj asinsvadu veidojumi, arī to aizsargspējas ir novājinātas. Tāpēc visa gada garumā vēlams lietot saules aizsargkrēmus, bet vasarā ādai jāsniedz maksimāla aizsardzība- jāizvēlas krēmi ar SPF 50 ādas aizsargfaktoru. Āda no saules UV starojuma īpaši jāsargā pēc lāzerprocedūru veikšanas un no tā var pasargāt tikai kvalitatīvs aizsargkrēms. Turklāt tas nenozīmē, ka bagātīgi ieziežoties ar aizsargkrēmiem, var uzturēties saulē visu dienu, nejūtot nekādas negatīvas sekas.

Tā kā zemes virsmu sasniedz gan UVA un UVB stari, svarīgi lai saules aizsargkrēmi pasargā gan no ultravioletajiem B stariem (UVB), gan arī A stariem (UVA), kas ir noteikts Eiropas Kopienu komisijas vadlīnijās par saules aizsargkrēmiem. Taču, kā liecina Latvijas dermatologu novērojumi, daudzi kosmētikas ražotāji uz saules aizsarglīdzekļu iepakojuma nenorāda pilnvērtīgu informāciju par saules aizsargfaktoru. Tāpēc Latvijas dermatologi aicina cilvēkiem pievērst uzmanību saules aizsarglīdzekļu iepakojumam, lai uz tā ar konkrētiem skaitļiem būtu norādīta aizsardzība ne tikai pret UVB, bet īpaši pret UVA stariem. Konkrēta ciparu (3- 50+) norāde atbilst SPF indeksam- saules aizsargfaktoram, kas galvenokārt atbild par aizsardzību pret UVB starojumu un spēju aizkavēt saules apdeguma rašanos uz ādas virsmas. Savukārt aizsardzība pret UVA stariem, kas izraisa priekšlaicīgu ādas novecošanu un ietekmē cilvēka imūnsistēmu šūnu līmenī, izraisot ādas vēzi, parasti nav norādīta, jo tehnoloģiski tos grūtāk nobloķēt. Nedrīkst būt norādīts – „100% aizsardzība”, „total block”, „total protection”, „aizsardzība visai dienai”, „water proof”, „sweat proof”.

„Šajā ziņā saules aizsarglīdzekļu sastāvdaļas ir pārbaudītas un to efektivitāte pierādīta Bioderma produkcijai. Tā balstīta uz reāli zinātnisku pieeju saules aizsargkrēmu izstrādei, plašām izvēles iespējām – radīta dažādām ādas ķermeņa vietām un vajadzībām, pasargā no saules apdegumiem, kas papildus novērš saules nepanesības reakcijas. Lai nodrošinātu maksimālu aizsardzību cilvēkiem ar asinsvadu veidojumiem ļoti noderīgi būs Photoderm MAX aizsarglīdzekļi; to vidū arī minerālais kompaktais pūderis un jaunums - tonētais akvafluīds aizsardzībai no saules, kuri papildus novērsīs arī ādas nepilnības, „maskējot” tās,” skaidro dr. L. Kapteine.

Daktere atzinīgi novērtē to, ka Latvijā pieejamas mūsdienīgas lāzertehnoloģiju iespējas, kas efektīvi var risināt lielu daļu no asinsvadu veidojumu diagnozēm. Īpaši nozīmīgs ir Dermatoloģijas klīnikā esošais Vbeam™ Perfecta šķidrās krāsvielas impulsu lāzers, kas ar ļoti labiem rezultātiem risina, piemēram, iedzimtas hemangiomas, dažādas intensitātes „vīna” traipus, dažāda veida asinsvadu malformācijas – teleangioektāzijas, asinsvadu tīklojumus, izkliedētus ādas apsārtumus, rozāciju, virspusējos sejas un kāju asinsvadus un viegli zilganas vēnas līdz pat 3 mm diametrā.

Pacientam gan būtu jārēķinās, ka pēc lāzera pielietošanas uz ādas var palikt rētaudi, to veidošanās var turpināties pat 10-12 gadus, un atkarībā no izmēra, iespējama arī nepieciešamība  pēc plastiskās ķirurģijas  iesaistes.

Dr.Kapteine papildina, ka asinsvadi ir tādi audi, kas mīl atjaunoties, tādēļ, iespējams, ka lāzerprocedūras melformāciju vai hemangiomu gadījumos reizi gadā, divos vai trijos būs jāatkārto. Daktere mierina- lai lāzerprocedūru padarītu nesāpīgu, pacientiem piedāvā kā atsāpinošu līdzekli pielietot smieklu gāzes maisījumu Entonox. Entanox lietošana ir droša un mediķa uzraudzībā to nav iespējams pārdozēt, parasti pacients, pats turot elpošanas masku, ieelpo smieklu gāzi.  Šādā koncentrācijā smieklu gāze nodrošina sedatīvu un nomierinošu iedarbību. Savukārt, pavisam maziem bērniņiem lāzerprocedūru iespējams veikt pilnā narkozē.

Linda Kapteine rezumē, ka mācības Malmē, ir bijušas ļoti noderīgas ne tikai tādēļ, ka bija iespējams iepazīties ar jaunajām vadlīnijām un jauno vaskulāro malformāciju klasifikāciju, bet arī apmainīties pieredzēm ar kolēģiem gan no Austrumeiropas, gan no Uzbekistānas un pat Taizemes.

Dr. Kapteine iedrošina- jaunākās tehnoloģijas veic brīnumainas lietas, sniedzot pacientiem gan praktisku atvieglojumu, gan emocionālu piepildījumu. Būtiski atcerēties- jo ātrāk slimība tiek ārstēta, jo labākus rezultātus iespējams sasniegt!