Plānojam ceļojumu – dalamies pieredzē!

Plānojam ceļojumu – dalamies pieredzē!

09. Aug 2015, 17:48 lauvinja lauvinja

Katrai no mums ir savas metodes, kā plānojam ceļojumus, tāpēc es vēlētos apmainīties ar pieredzi.

Mana ceļojuma plānošana sākas ar galamērķa vai svarīgākā objekta/izklaides izvēli. Pēc tam pētu apkārti, iespējamo maršrutu, objektus pa ceļam. Ir dažādi veidi kur iegūt informāciju par foršiem objektiem – sākot no atsevišķu cilvēku pieredzes stāstiem un aprakstiem, attiecīgās vietas un valsts tūrisma informācijas. Tomēr ieskatam noteikti var izmantot tūrisma firmu izmantotos maršrutus, tos izpētot un izvērtējot informāciju.

Lai saprastu maršruta garumu un attālumu, izmantoju Via Michelin ceļa plānotāju, kurš sarēķina gan attālumu, gan nokļūšanas ilgumu, jau ņemot vērā ātruma ierobežojumus uz ceļiem.  Braucot ar auto kādreiz izmantojam autoceļu atlantus, tomēr navigatori protams ir daudz ērtāki. Esam izmantojuši Tom-tom navigācijas ierīci, ko atzinām par ērtu lietošanā un gana precīzu, tomēr līdz esam to tikai īrējuši. Šo ierīču pluss – lietošanā nav nepieciešams internets.

Tomēr attīstoties tehnoloģijām GPS sistēmas ir katrā sevi cienošā mobilā ierīcē, tāpat piedāvājuma ir gana daudz un dažādu aplikāciju. Jā, diemžēl, lielākā daļa aplikāciju, lai izmantotu navigāciju, izmanto internetu, bet tas ārzemēs nav gluži pa baltu velti. Šogad paralēli Tom-tomam, testēju Here mobilo aplikāciju-navigātoru, kura darbojas bez interneta un to var iegūt un izmantot bez maksas,  un nācās atzīt, ka tā ir gana precīza un ērta lietošanā. Nolēmām, ka šo aplikāciju ielādēsim nākamreiz planšetē un lietosim to.  

Nākamais pie ko ķeramies ir naktsmītņu meklēšana. Iespējas, protams nakšņošanai dažādas – sākot no viesnīcām, līdz teltīm. Katrai no tām savi plusi un mīnusi.

Nakšņot teltī ir sava veida budžeta variants, jo maksa par teltsvietu pārsvarā ir gana neliela. Tomēr kā mīnusu varu minēt, ka ne katrā kempingā eiropā būs pieejama virtuve, kur ēst pagatavot (jo veceriopieši pārsvarā kempingos dzīvo savos treilerīšos, kuros ir virtuves) un pie izmaksāsm bieži nākas pieskaitīt papildus izmaksas par auto kempinga teritorijā, dušu izmantošanu un taml. it kā sīkumiem. Savukārt  telts aizņem gana daudz vietas mašīnas bagāžniekā, bez tam ar telti vien jau nepietiek, tāpat vajag uz kā gulēt – guļammaisus un kādu piepūšamo matraci. Prasās arī kādu krēslu uz kā sēdēt un galdiņu uz kā ēdamo servēt. Tas, kas man īsti nepatīk, ir ikvakara telts sliešana un ik rīta rūpīga bagāžnieka krāmēšana. Īpaši, ja laika apstākļi nelutina un līst lietus.  Toties bērniem īsta eksotika un romantika.

20150809174342-72232.jpg

20150809174400-30116.jpg

Ja gribas ekonomiski, bet ne gluži teltī, tad iesaku lūkoties pēc kempingiem, lauku tūrisma mītnēm un īres dzīvokļiem/apartamentiem/mājām. Šim varaiantam, salīdzinot ar viesnīcām, ir iespēja pašiem gatavot ēst kā brokastis, tā vakariņas. Lauku tūrisma mītnes pārsvarā ir jāmeklē konkrētās v alsts lauku tūrisma mītņu reģistrā vai vai konkrētās apkārtnes tūrisma lapā. Šādā veidā Polijā šogad atradām bezgala jauku un foršu vietu nakšņošanai – šarmantu lauku sētu ar pāvu un dekoratīvajiem baložiem fonā un zirgu izjādēm bonusā. Cena – 10 eiro no deguna (neatkarīgi cik liela) pa nakti.

20150809174436-40925.jpg

20150809174451-22272.jpg

20150809174505-54866.jpg

Ja nolemju par labu īres dzīvoklim/mājai, tad tos meklēju caur  tūrisma lapām, kā arī caur booking.com vai airbnb.com. Izmantojot šos lielos pakalpojumu sniedzējus, ir sava veida drošības garants, ka piedāvājums ir reāls un īpašnieks uzticams, kā arī problēmu gadījumā to varēs risināt ar firmas starpniecību. Šogad esam izmantojuši abus starpniekus, lai atrastu kāroto un pieredze ir pozitīva. Izmantojot šo naktsmītnes veidu, iesaku rūpīgi, jo rūpīgi izpētīt aprakstu, bildes un piedāvājumu, jo lietas kas mums var šķist pašas par sevi saprotamas, var izrādīties, ka tādas nav. Viena no tādām – vai īres cenā ir iekļauta gultasveļa un dvieļi, īpaši skandināvu pusē daudzviet par tiem prasa papildus samaksu. Kā arī vai papildus nebūs jāmaksā par īresvietas tīrīšanu. Svarīgi nepiemirst palūkoties vai būs pieejama bezmaksas autostāvieta un bezmaksas internets.

Viesnīcu pluss, nenoliedzami ir ērtību līmenis un jau gatavas brokastis. Tomēr apmetoties viesnīcā, nebūs iespējams tikt pie pašu gatavotām vakariņām un vairāk nāksies orientēties uz ēšanu sabiedriskās ēstuvēs. Savukārt viesnīcās var izmantot pēdējā brīža piedāvājumus to rezervācijai, lai tiktu pie labākas cenas, tomēr tas vairāk derēs gadījumiem, kad ceļo bez bērniem. Vismaz mums ceļojot ar bērniem, gribas paredzamību un skaidrību plānā.

20150809174807-87391.jpg

Kādus palīgus ņemat talkā plānjot savus ceļojumus?

lauvinja lauvinja 10. Aug 2015, 08:34 m-m-mimi

Nezināju, ka waze kā navigators strādā arī bez neta, būs jāpārbauda!