Pirmās mēnešreizes

Pirmās mēnešreizes

20. Mar 2014, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Visbiežāk pusaudžu vecuma meitenes pie mums vēršas ar jautājumiem tieši par menstruālo ciklu. Kā saprast, kas ir normāli un kādā gadījumā būtu jāvēršas pie ārsta? Par mēnešreizēm vairāk pastāstīs ginekoloģe Oksana Babula.

Pirmās mēnešreizes parasti parādās 11-17 gadu vecumā. Ja mēnešreizes nesākas līdz 18 gadu vecumam, vajadzētu vērsties obligāti pie ārsta.

Vairumam meiteņu pirmos divus gadus menstruālais cikls ir neregulārs un tas ir absolūti normāli, vien dažām laimīgajām jaunietēm mēnešreizes uzreiz sākas un turpinās kā pēc pulksteņa režīma - viss notiek katru mēnesi, turklāt ar apbrīnojamu precizitāti - ik pēc 28 dienām. Normāls cikls no pirmās mēnešreižu dienas līdz nākošajām mēnešreizēm ir 21-35 dienas garš. Pieļaujamas ir tomēr arī dažas dienas mazāk vai vairāk. Mēnešreižu ilgums parasti ir 3-7 dienas, parasti pirmās dienas ir intensīvākas.

Ļoti svarīgi ir atzīmēt kalendārā pirmo mēnešreižu dienu un pēdējo. Meitenei tikai tādā veidā būs pašai vieglāk novērtēt savu ciklu, un arī dodoties pie ārsta - ginekologa, viņa varēs padalīties pilnīgākā, uzskatāmākā informācijā.

Ja meitene lieto hormonālo kontracepiju, mēnešreizes patiešām ir ik pēc 28 dienām un nav tik intensīvas.

Stress, nepareizs uzturs, pārmērīga fiziskā slodze, klimata maiņa var izraisīt arī menstruālā cikla traucējumus. Neregulāru, pārāk sāpīgu mēnešreižu cēlonis var būt arī dažādas saslimšanas tieši dzimumorgānu rajonā, kuru diagnostikai ārsts var ieteikt veikt hormonālās analīzes, ultravioleto apsekošanu, un nepieciešamības gadījumā var nosūtīt arī pie endokrinologa vai citiem speciālistiem.

Mēnešreižu gadījumā būtu vēlams ierobežot fizisko aktivitāti, tāpat nevajadzētu iet pirtī un karstā vannā. Dušā, protams, var un vajag iet.

Meitenes var izmantot gan paketes, gan tamponus, neatkarīgi no tā, vai dzimumdzīve ir jau uzsākta, vai nav, jo jaunavības plēve ir pietiekoši elastīga un bieza.

Mēnešreižu laikā īpaša uzmanība jāpievērš higiēnai:

- obligāti jāapmazgājas rūpīgi, un iespēju robežās tas būtu jādara pēc katra tualetes apmeklējuma;

- savlaicīgi jāmaina higieniskās paketes, tāpat arī tamponi, ik pēc 2-4 stundām.

- nedrīkstētu iet uz solāriju mēnešreižu laikā.

Māmiņu Klubs