Pirmās emocionālās palīdzības jeb PEP mammas- atbalsts ikvienai māmiņai

21. Nov 2017, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lielākoties mēs, mammas, ar visu cenšamies tikt galā pašas un arī tad, kad netiekam, tik un tā turpinām ticēt, ka visu varam pašas. Noteikti tā arī ir, neviens par to nešaubās, tomēr mūsdienās ir dažādas iespējas kā gūt atbalstu laikā, kad esam kļuvušas par māmiņām, tāpēc ir vērts padomāt – varbūt mums patiesi ir nepieciešams kāds, ar kuru izrunāties.

Konsultē  Vita Kalniņa, psiholoģe, ģimeņu psiholoģiskā atbalsta centrs "Līna".

Lai gan citās valstīs ir ļoti attīstīta pēcdzemdību aprūpe, kuras laikā vecmātes nāk mājas vizītes desmit un pat divdesmit reizes, Latvijā, var teikt, ka tādas gandrīz nav. "Latvijā mamīte atgriežas mājās no stacionāra, iespējams, atnāk bērnu māsa vai ārsts apraudzīt mazulīti. Savukārt māmiņai tiek rekomendēts pie ārsta doties 6 nedēļas pēc dzemdībām, lai pārbaudītu ginekoloģisko veselību," atklāj psiholoģe Vita Kalniņa. "Tajā pat laikā par sievietes emocijām neviens neinteresējas. Bet arī tas ir svarīgi, lai sievietes emocionālā pasaule paliktu stabila un bērniņam klātos labi."

Pēcdzemdību periodā un laikā, kamēr bērns ir mazs, mēs varam būt ļoti emocionālas un mums var būt arī dažādi praktiski jautājumi par to kā aprūpēt mazuli, tieši tāpēc, meklējot atbalstu, mums ir iespēja satikt PEP mammas.

Kā var palīdzēt PEP mammas?

Pirmā palīdzība

PEP mamma ir pirmās emocionālās palīdzības mamma, kura ieguvusi īpašu izglītību, lai palīdzētu citām mammām.

Personīgā pieredze

Ir taču speciālisti, mēdz noteikt kāds skeptiski noskaņotais, runājot par PEP mammu lietderību. Tomēr tā gluži nav. PEP mamma atšķiras no jebkura cita speciālsita ar to,ka arī PEP mamma pati ir mamma, kurai ir vismaz 1 bērns, kurš sasniedzis 3 gadu vecumu. Viņa ir mamma, kura pati bijusi situācijā kā mamma, pie kuras dodas šī PEP mamma, tādējādi sniedzot personīgās pieredzes pievienoto vērtību, iedrošinot un atbalstot māmiņu, stiprinot mammu māmiņas lomā.

Iedrošinājums un atbalsts 

Kļūstot par māmiņām, mums visapkārt ir daudz dažādu padomdevēju, kuri vienmēr visu zina labāk, taču reti, kad ir kāds, kurš ar patiesu interesi uzklausītu. Tāpēc lai PEP mammas varētu iedrošināt citas mammas, viņām ir jāapgūst psiholoģiskā atbalsta prasmes, lai atbalsts nebūtu sniegts uzbāzīgi vai pamācoši.

Padomdevējas dažādās dzīves jomā

PEP mammas apgūst arī fizioterapeita zināšanas, viņas ir spējīgas atpazīt bērna attīstību noteiktā vecumā kā tam vajadzētu būt un ieteikt, ja ir nepieciešams griezties pie kāda speciālista. Vēl PEP mammas iegūst zināšanas par zīdīšanu, slingu siešanu, psiholoģijas pamatus. 

Pirmās emocionālās palīdzības mamma var būt arī līdzās tādos brīžos, kad mainām mazulītim autiņbiksītes vai vienkārši vēlamies uzzināt vai mūsu dienas ritms ir saskaņā ar bērniņu.

Pietiekami gara vizīte

Ja ikmēnēša ārsta vizītes māmiņām šķiet pārāk īsas, lai izrunātu visus interesējošos jautājumus, tad PEP mammas mājvizīties ilgums ir pusotra stunda, kuras laikā ir iespējams risināt dažādus jautājumus – gan par bērna miedziņu un raudāšanu, aprūpi. Ja māmiņai ir lielāki bērni, tad var būt apspriesti disciplinēšanas jautājumi, jo PEP mammas dodas tikties ar māmiņām un arī tētiem, ja tēti vēlas būt klāt vizītes laikā.

Parasti PEP mammas palīdzīgu roku bērniņa audzināšanā sniedz līdz bērnu 3 gadu vecumam.

Kopābūšana ne tikai mājās 

PEP mamma iet uz mājām, bet iet arī uz citām vietām, kur mammai ar mazu bērniņu vajadzīga palīdzība, piemēram, par dzemdību iestāde, kur tikko dzemdējusi bērniņu, vai slimnīca, kur mamma ar bērniņu ir spiesti uzturēties.

Šāds vecāku atbalsts – kad mammas iet pie mammām un tēti pie tētiem, ir sastopams daudzviet Eiropā, savukārt mūsu PEP mammas ir pirmās, kas šo lietu mēģina iedzīvināt Latvijā un līdz šim tas viņām padodas pat ļoti labi.

Kā satikt PEP mammu? 

Ja mamma meklē sev PEP mammu, tad vispirms ieteiktu ieiet mājas lapā www.pep.lv, tur redzamas sertificētās PEP mammas, kas pakalpojumu sniedz par maksu.Šajā lapā atradīsi arī tālruņa numuru, kur meklēt PEP mammas, kuras ir otrajā apmācību gadā, tādējādi prakses nolūkos PEP mammas sniedz savus pakalpojumus bez maksas.

Tāpat arī kādai no mums ir iespēja kļūt par PEP mammu, ja sevī jūtam aicinājumu, lai gan, protams, ir daži nosacījumi, kuriem mums ir jāatbilsts, lai iegūtu šādu izglītību.

"Par PEP mammu var kļūt mamma, kurai ir bērniņš vismaz līdz 3 gadu vecumam, viņai jābūt bakalaura grādam sociālās zinātnēs, humanitārās zinātnēs, medicīnā," atzīst psiholoģe Vita Kalniņa. "Te jāsaka, ka esmu dažus izņēmumus piedzīvojusi, kur PEP mammas izglītība ir citā jomā, tomēr vņa ir padziļinājusi sevi un izglītojusies kā mamma, tādēji viņa ir uzņemta PEP mammu apmācībā. PEP mammu apmācība notiek ģimenes psiholoģijas centrā Līna 2 gadu garumā, apgūstot prasmes 3 kursos."

Ir brīnišķīgi, ja mums apkārt ir saprotoši un iejūtīgi cilvēki un ja mēs savas mammas varam dēvēt par savām pirmās emocionālās palīdzības mammām, tomēr, ja ir sajūta, ka dzīves pamati ir nedaudz sašķobījušies un ir nepieciešams neliels iedrošinājums, lai mēs ar prieku turpinātu uzsākto ceļu, tad kāpēc gan mums cīnīties vienām, ja ir iespēja saņemt atbalstu. Mūsu bērni to noteikti novērtēs, jo mēs būsim daudz mierīgākas un priecīgākas mammas saviem mazuļiem.

Uzzini vairāk www.pep.lv

Eksperts

Vita Kalniņa

psiholoģe, ģimeņu psiholoģiskā atbalsta centrs "Līna"
Vita Kalniņa Vecāku skolā