Pirmā reize bērnudārzā un darba atsākšana – miljons jautājumi

Pirmā reize bērnudārzā un darba atsākšana – miljons jautājumi

03. Jan 2018, 15:07 Ievas_mamma Ievas_mamma

Droši vien lielākajai daļai mammu par šiem tematiem viss ir skaidrs, taču man šobrīd ir vesela kaudze neskaidrību. Aprunājos ar dažiem cilvēkiem klātienē, šo to sapratu, taču kopaina vēl arvien ir visai miglaina. Pirms traucēju dienestus ar jautājumu gūzmu un stundu garu sarunu, nolēmu savu apmulsumu mazināt šeit, cerot, ka šī diskusija kļūs noderīga vēl kādai mammai.

Jautājumi par bērnudārzu;

1. Kā es zināšu, ka ir pienācis laiks meitiņu vest uz dārziņu? Kad viņu reģistrēju, man teica, ka nāksies laist kādu brītiņu pirms plānotā pusotra gada sasniegšanas. Mazliet parēķinot, tas sanāk februāris vai marta sākums. Visticamāk, ka februāris. Vai ir kāds konkrēts datums, kad bērnudārzi uzņem bērniņus? Vai man iepriekš zvanīs? Ja zvanīs – vai laicīgi? Varbūt man pašai jādodas jau tagad? Vai jāzvana? Varbūt nav jādara nekas?

2. Vai plānotā rinda būs pienākusi? Vakar apskatījos bērnudārza rindas reģistru, starp savā gadā dzimušajiem bērniņiem Ieva ir 20. rindā. Ko tas nozīmē? Šis skaitlis man neko neizsaka, jo nezinu, kurā brīdī tas “pabīdās”. Vēl jau bija arī kādi 10 bērniņi no iepriekšējā gada, kuri vēl uzrādījās reģistrā. Vai viņi skaitās mums priekšā? Dažiem bija norādīts šis, dažiem iepriekšējais gads, kurā plānots uzsākt bērnudārza gaitas.

3. Kā ar iepriekšēju bērnudārza apskati? Tādas vispār notiek? Bērniņu piereģistrēju uzreiz pēc dzimšanas, tobrīd tas bija gan mazliet nereāli, gan neaktuāli. Izvēlējos pēc radu bērnu un viņu vecāku pozitīvajām atsauksmēm. Vai pirms stāšanās dārziņā tiek piedāvāta tāda kā ekskursija, pat, ja bērniņš neuzsāk bērnudārza gaitas ar 1. septembri?

4. Kas ir jāiegādājas? Baidos, ka pēdējā brīdī man iedos lielu sarakstu, dienā, kad tikko kā nomaksāti visi rēķini, un maciņš tāds plānāks, tādēļ gribu gatavoties jau laikus. Varbūt kaut kur ir pieejami kādi saraksti?

5. Cik ilgi meitiņa dārziņā paliks tikai līdz pusdienas laikam? Vai tas ir atkarīgs no viņas, vai no bērnudārza noteikumiem?

6. Cik bieži bērnam drīkst dot “brīvdienas”, īpaši sākumā? Pirmos mēnešus vēl būšu mājās, domāju par to, ko iesākšu, ja Ievai dārziņā galīgi nepatiks. Cik zinu, tad mazpilsētu bērnudārzos šādas atkāpes pieļauj biežāk.

Jautājumi par atgriešanos darbā;

1. Kādēļ mans bērnu kopšanas atvaļinājums ir gadu un astoņus mēnešus ilgs? Kad nedēļu pēc dzemdībām kārtoju dokumentus, man tika piedāvāts ierastais pusotru gadu ilgais atvaļinājums un šis. Protams, pieteicos otrajam, jo zināju, ka ar mazo bumbulīti vēlēšos būt kopā maksimāli ilgāku laika posmu. Un tikai vēlāk, kad citi sāka brīnīties par tik neparastu laika periodu, arī pati sāku aizdomāties. Kāda mamma teica, ka divus liekos mēnešus veidos slimības lapa, par kuru man neko nemaksās? Vai tas ir tiesa? Ja tā ir, tad – vai man ir jādodas to noslēgt atsevišķi, kad beigsies mans pusotra gada atvaļinājums, vai arī tas notiek automātiski? Turklāt – vai šāds atvaļinājums (tie 2 mēneši) ir spēkā arī tad, ja bērns jau apmeklē bērnudārzu?

2. Cik bieži drīkstēšu ņemt slimības lapu? Ir zināms, ka bērni, uzsākot bērnudārza gaitas, slimo bieži un daudz. Vai ir kāds limits, cik bieži es drīkstu sēdēt mājās, aprūpējot mazo slimnieciņu? Vai arī noteicošais ir darba devēja pacietības mērs? :)

3. Kā varu bērniņu ņemt aizgādībā? Nesen noskaidroju, ka bērniņš var būt aizgādībā tikai vienam no vecākiem (kas man liekas dīvaini). Mums abiem ir skaidrs, ka tā būšu es. Vai šajā ziņā ir kurp jādodas un jānokārto kādi dokumenti? Varbūt ar to ir jāaprunājas ar darba devēju?

4. Kā atgriezties darbā? Vai ir kaut kas iepriekš jānokārto, jāparaksta, jānoslēdz? Vai es vienkārši noteiktajā datumā pēkšņi ierodos darbā – hei, esmu klāt!? Varbūt nepieciešams sazvanīt priekšnieku? Ja tā, tad – cik ilgu laiku pirms noteiktā atvaļinājuma termiņa beigām?

Liekas, tas būs viss, kas mani pēdējās dienās vajā pat miegā. Lūgšu nevienu man neko nepārmest, jo birokrātija man uzdzen aukstus sviedrus, zosādu un reiboņus vienlaikus. Nezinu, kurp īsti zvanīt vai doties, kā risināt šādus jautājumus pareizi. Īpaši tāpēc, ka man tikpat kā nav pieredzes ar dažādiem līgumiem, neesmu pat ņēmusi slimības lapu – nemaz nezinātu, kā to izdarīt.

Kad kārtoju visus dokumentus pēc dzemdībām, es vēl jutu sāpes muskuļos un vēdera lejasdaļā, apmulsumu, nogurumu, hormoni trakoja, krūtis smeldza un visu laiku gribējās raudāt. Nedzirdēju tikpat kā neko no tā, ko man stāstīja, tikai parakstījos, kur norādīts. Tieši tāpēc tagad ir tik daudz jautājumu.

Zinu, ka šeit ir daudz zinošu mammu, piemēram “lauvinja”, kura nāk talkā šādos brīžos. Ceru, ka kāda izlīdzēs arī man, vismaz norādot pareizo virzienu. :)

Ievas_mamma Ievas_mamma 04. Jan 2018, 19:03 lauvinja

Paldies, lauvinja! Tieši šo informāciju vēlējos dzirdēt visvairāk!👍

mamma88 mamma88 03. Jan 2018, 20:27

Nu jā, par slimošanām. Man daudz slimoja, tapēc tādu pilnas slodzes darbu nemaz nestrādāju.

mamma88 mamma88 03. Jan 2018, 20:26

Es varu pateikt kā es sapratu, ka mans bērns nav gatavs dārziņam. Tas ir jāskatās pēc saskarsmes ar citiem cilvēkiem. Ja ir nedroš un neiesaistās(pat pēc ilgāka laika), tad kā tu viņu atstāsi tur, kur tik daudz svešu bērnu? Un kā es sapratu, ka otrs ir gatavs. Izklausīsies muļķīgi, bet bija periods, kad gribēja draudzēties ar katru satikto bērnu, spēlēties. Tas gan bija ap 3-4 g vecumu. Tad arī bez raudāšanas aizgāja.
Man ar sanāk 1.8 mājās, un naudiņu maksā visu šo laiku. Kad un ja atgriezīšos, tad iepriekš uzzvanīšu.

lauvinja lauvinja 03. Jan 2018, 20:15 Maardzhory

Psiholoģiski ar sevi ir jāstrādā. Jau tagad praktizē mazā uzticēšanu vīram, omītei, draudzenei, lai rodi pārliecību. Mazie dikti labi jūt, ja mammas nav gatavas tos palaist lielajā dzīvē un to izmanto. Bieži vien ja šīs pārliecības mammai nav, mazie no rītiem kašķējas un reizēm mēdz nepamatoti slimot.
Ja nu nekādi, tad der apdomāt "viltību" uz b/d ved tētis.

lauvinja lauvinja 03. Jan 2018, 20:12 Ievas_mamma

Par b/d gaitu uzsākšanas laiku -zvani uz pašvaldību, grupinas parasti komplektē maijā uz rudeni, bet ja pa gadu kāds pārtrauc apmeklēt b/d, tad piedāvā kādam gribētājam.

Šo neatliec, jo kas zin, varbūt tev vajadzēs meklēt plānu B, jo parasti nevienam pašvaldībā neinteresē, kad tev jāuzsāk b/d gaitas.

Bez tam, nezinu kā Dobelē, bet daudzviet b/d ir brīvs vismaz jūlijs, mēdz būt b/d ciet arī 6 nedēļas un 2 mēnešus.

Viens no variantiem ir paņemt atvalīnājumu, ja vien visu jau neizņēmi pirms devies pirmsdzemdību atvaļinājumā. Atvaļinājums pienākas arī par pirms un pēcdzemdību laiku, kamēr tev bija B slimības lapa, par bērna kopšanas atvaļinājuma laiku gan atvaļinājums nepienākas.

Ievas_mamma Ievas_mamma 03. Jan 2018, 17:49 zacc

Paldies jums! Un visām pārējām! 😀
Mazliet samulsinājāt ar 1. septembri, kad visdrīzāk pienāktos vieta dārziņā, jo man jau maijā jābūt darbā... Nedzīvoju Rīgā, Esmu Dobelē, tāpēc ceru, ka mūsu rinda pienāks krietni vien ātrāk - tuvākajā laikā...

zacc zacc 03. Jan 2018, 17:09

1. pašvaldības bērnudārzi, vismaz Rīgā, paziņo par vietas piešķiršanu maijā, bērnudārzā sāk iet no septembra. Skatās bērnus, kam uz to 1. septembri jau ir pilns pusotrs gads. Citos laikos uzņemt sanāk tikai tad, ja atbrīvojas vieta (kāds izlemj nenākt BD)
2. Ja runa ir par Rīgas rindām, to ir grūti prognozēt. Izklausās gan cerīgi, bet varbūt ir aiz jums rindā daudz tādu bērnu, kuriem ir, piemēram, brāļa/māsas priekšrocība.
3. Pēc paziņojuma par vietu saņemšanu jāiet slēgt līgums, tad arī var aprunāties ar vadītāju.
4. par to pāragri domāt; vajadzēs iekštelpām sandales, bet to visu izstāsta bērnudārzs, kad esat līgumu noslēguši (parasti tiek rīkota sapulce)
5. Atkarīgs no bērna, no jūsu vēlmēm.
6. šito jau piemirsu, bet var diezgan daudz, rakstot pašu zīmes par "mājas apstākļu dēļ". Tikai ja ilgāku laiku nenāk nevienu dienu, tad tas ar ārsta zīmi jāorganizē. Šito arī BD pastāstīs; katrā ziņā, iespējas ir.

1. Vecāku pabalstu maksā līdz bērna 1 vai pusotra gada vecumam (pēc pabalsta saņēmēja izvēles), bet bērna kopšanas atvaļinājums pienākas 18 mēnešus līdz pat bērna 8 gadiem. Es personīgi atgriezos darbā, tiklīdz beidzās normālā lieluma pabalsts - sanāk, ka visu BKA neizmantoju. Slimības lapa par tiem mēnešiem, kas atliek BKA pēc algas lielumam tuvā pabalsta beigām (pēc bērna pusotra gada vecuma) gan nekāda nav. Ir vienkārši bērna kopšanas atvaļinājums. Nekas nav atsevišķi vairs jānokārto, BKA ir līdz datumam, kuru norādīji iesniegumā darba devējam.

2. Likumā nav limiti paredzēti.

3. Apgādībā. EDS sistēmā vai VIDā klātienē. Darba devējam tas nav nekā īpaši jāpaziņo, viņiem vajadzētu to visu sistēmā redzēt.

4. Nu man jau šķiet tikai normāli sazināties iepriekš, atgādināt par sevi.

lauvinja lauvinja 03. Jan 2018, 16:16

Atgriešanās datums ir darbā tāds, par kādu uzrakstīji iesniegumu darba vietā.

Bērnu kā apgādājamo var nokārtot caur EDS (VID sistēmu), ja bērns līdz šim nav bijis nevienam apgādībā (ne tev, ne vīram), tad iespējams par iepriekšējo gadu saņemt nodokļu atvieglojumus iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

Par slimošanu - komentāros pareizi teikts par 52 nedēļām3 gadu periodā. BET es ieteiktu vispirms nekoncentrēties uz domu "ies b/d un slimos" -domas matrealizējas, bez tam nudien ne visi bērni to vien dara, ka slomo aizejot uz b/d. Nezinu ko tu dari darbā un vai ir iespējams strādāt attālināti, bet reizēm ir izdevīgi vienoties ar darba devēju, ka bērna slimošanas laikā strādāsi attālināti. Ja tāda iespēja nav un bērns izrādās slimīgs - silti iesaku apdomāt rezerves variantus - iespēja bērna tēvam savu reizi paņemt slimības lapu vai sameklēt auklīti. Jāskatās no situācijas, bet jāsaproti, ka kolēģi nav ieinteresēti regulāri piesegt kādu, kurš to vien dara kā sēž uz slimības lapām. Protams, protams, var apelēt pie likuma un tiesībām, bet jāatceras, ka jebkuras attiecības, t.sk. ar darba devēju veido divas puses.

Par nepieciešamo b/d - vienīgais par ko piedomātu -apģērba un apaviem - max ērti tādiem ar ko bērns pats var tikt galā vai arī tiem, kas palīdz ģērbies sagādātu maz raizes, piem, izvairītos no šķorējamām lietāmun taml. jo nav jau vienīgais bērns grupiņā.

mincenee mincenee 03. Jan 2018, 15:43 mincenee

Ā un par to atgriešanās datumu. Ejot BKA , man iesniegumā ir ierakstīts datums, kad jāatgriežas. Tad nu rēķinos ar to, ka man nekas nav iepriekš jāpaziņo. Bet nu, protams, var sazināties ar personāldālu vai vadītāju, ja ir vēlme.

īgLa īgLa 03. Jan 2018, 15:38

Par bērnu dārzu- zvanīja no Izglītības pārvaldes mēnesi iepriekš. Ekskursija pa b/d nebija,bet grupu parādīja. Sarakstu iedeva pēc 1.mēneša,un nav Dobelē tie saraksti tik briesmīgi 😉 brīvdienas dārziņā var dot,un mums pat audzinātājas ieteica,un noteikti audzinātājas arī novērtēs,kad atstāt uz pilnu dienu.
Viss būs labi 👍

mincenee mincenee 03. Jan 2018, 15:30

Jā, tā sanāk, ka aptuveni divi mēneši ir bez pabalsta, ko aprēķināja strādājošajiem vecākiem atbilstoši iemaksām no algas. Un skaidrojums ir pavisam vienkāršs - VSAA maksā lidz BĒRNA PUSOTRA GADA SASNIEGŠANAI. Savukārt darbavietā var ņemt pusotru gadu līdz bērna 8 gadu vecuma sasniegšanai. Un pareizi arī saka, ja sākumā bija slimības lapas, tad veidojas šī nobīde. Ja ar aizgādību ir domāts apgādība, lai saņemtu nodokļu atvieglojunus, tad to var izdarīt ViD EDS sistēmā online un no mājas pat nav jāiziet. Un ja nemaldos, tad vismaz agrāk lokumā bija noteikts ne vairāk kā 56 nedēļas trīs gadu laikā. Bet nu to vari iegūglēt un atrdīsi atbildi.