Pavasara skaistums un bieds - ziedputekšņu alerģijas

Pavasara skaistums un bieds - ziedputekšņu alerģijas

20. Apr 2018, 12:37 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kas liecina par pavasari? Piemājas dobēs zied sniegpulksteņi un plaukst tulpes. Pavisam drīz, gaisā būs redzami un jūtami arī miljoniem ziedputekšņu, kuri, diemžēl, bieži vien ir iemesls alerģiskām reakcijām, kas izraisa nepatīkamas sajūtas. 

Alerģiju izraisa galvenokārt tie ziedputekšņi, kurus pārnēsā vējš. Augi tos "saražo" lielā daudzumā, piemēram, viena rudzu vārpa var izdalīt vairāk nekā četrus miljonus ziedputekšņu, bet vējš tos var aiznest simtiem kilometru tālu. Īpaši bieži alerģiju izraisa bērzu, alkšņu un lazdu ziedputekšņi.

Ziedputekšņu alerģijas biežākās izpausmes ir iesnas (alerģiskais rinīts), aizlikts deguns, šķaudīšana, acu graušana, asarošana, var būt arī klepus un apgrūtināta elpošana. Jo lielāka ziedputekšņu koncentrācija gaisā, jo stiprākas būs alerģijas izpausmes. Alerģijas simptomi pastiprinās arī sausā, karstā un vējainā laikā, turklāt pilsētā tie izteiktāki nekā laukos, jo savienojumā ar dūmiem un izplūdes gāzēm putekšņi kļūst īpaši agresīvi.

Alerģiskam rinītam raksturīga arī gļotādas hiperreaktivitāte – pastiprināta jutība pret pavisam parastām lietām, piemēram, ieelpojot smaržas vai pasmaržojot ziedu, sāk pilēt deguns. Nereti, uzturoties svaigā gaisā, kad zied pienenes vai kādi citi augi, parādās arī alerģiska konjunktivīta simptomi – acis sāk niezēt, asarot.

Ziedputekšņu izraisītās iesnas nedrīkst atstāt bez ievērības, jo statistika liecina, ka 40% pacientu ar alerģisko rinītu pakāpeniski attīstās bronhiālā astma.

Ja alerģija ir tikai pret viena auga ziedputekšņiem, kad tie noziedējuši, cilvēks var atviegloti uzelpot, tomēr, nepievēršot slimībai uzmanību un to neārstējot, alergēnu loks var pakāpeniski paplašināties un iesnas ilgt no agra pavasara līdz pat vēlam rudenim.

Laikā, kad gaisā lido alerģiju izraisošie ziedputekšņi, pastaigām ieteicams izvēlēties lietainas dienas un lietot alergologa vai ģimenes ārsta ieteiktos medikamentus – deguna pilienus, ziedes vai tabletes, kas neļauj slimībai progresēt.

Ja Tu vai Tavi bērni cieš no alerģijas, iespējas Latvijas Universitātē radītā unikālā lietotne var palīdzēt!

Putekšņu alerģijas  simptomu prognozes aplikācija veido, balstoties uz individuāli ievadītiem datiem par katru cilvēku, viņa atrašanās vietu, gaisa kvalitātes, meteoroloģiskajiem un putekšņu (bērzu, graudzāļu, alkšņu, un vībotņu) datiem.

Lai saņemtu personalizēto simptomu prognozi, lietotājam būs jāreģistrējas lietotnes sadaļā “Putekšņu dienasgrāmata” un katru dienu jāievada informācija par savu pašsajūtu. Sākot ar trešo dienu, lietotājs sāks saņemt prognozes par sava organisma iespējamo reakciju. Sistēma rezultātus pārrēķina vienreiz diennaktī, prognozi piedāvājot pat nākamajām trim dienām.

Avots: astmaalergija.lv un zied.lv