Pašu gatavotas ķirbju sukādes

Pašu gatavotas ķirbju sukādes

11. Jan 2018, 00:00 Banija Banija

Man garšo ķirbji, tāpēc aizvadītajā rudenī tik ļoti aizrāvos ar to sarūpēšanu ziemai, ka beigās virtuvē jau stāvēja divas lielas kastes ar oranžiem, dzelteniem un zaļiem sārtvaidžiem. Zupas, sautējumi, kūkas, sacepumi, cepumi un daudz kas cits, līdz visbeidzot nolēmu izmēģināt pagatavot ķirbju sukādes.

Patiesībā, tas ir tik vienkārši, ka izdosies noteikti ikvienam.

Lūk, kā es gatavoju ķirbju sukādes.

No daudzajiem ķirbjiem izvēlējos banāna ķirbi, kas esot izcili piemērots sukādēm, to nomizoju un sagriezu nelielos gabaliņos. Der gan atcerēties, ka nevajag pārcensties ar smalku griešanu, jo savādāk tie izjuks un no garduma čiks vien sanāks.

Sēklas, protams, paglabāju, lai pavasarī varētu parūpēties par jauniem ķirbju krājumiem nākamajai sezonai.

20180110111834-28632.jpg

Sagriezto ķirbi sabēru maisiņā un novietoju to uz diennakti saldētavā.

Pēc 24 stundām sasalušos ķirbjus sabēru bļodiņā, apberot tos ar cukuru. Uz aptuveni 1kg ķirbja liku nepilnu kilogramu cukura. Ja ir vēlme, klāt vari pievienot arī citronskābi un ingveru, taču es šoreiz to nedarīju.

20180110111914-14623.jpg

Atstāju ķirbi bļodiņā ar cukuru diennakti istabas temperatūrā, ik pa laikam ķirbja gabaliņus apmaisot, lai tos vienmērīgi apņemtu cukura sīrups, kas veidojas, ķirbim atlaižoties.

Pēc diennakts ķirbja gabaliņus pārbēru sietiņā, lai notecinātu lieko sīrupu (sīrupu pēc tam var izmantot, lai pagatavotu kādu gardu dzērienu).

20180110111955-20026.jpg

Tālāk jau ķirbja gabaliņus kārtoju uz cepampannā ieklātā papīra un ļāvu tiem aptuveni 50 – 60 grādu temperatūrā sildīties. Atceries, ka krāsns durtiņām jābūt nedaudz pavērtām, lai ķirbis neizceptos. Tā ik pa brīdim ieslēdzu un izslēdzu krāsni, lai atjaunotu tajā temperatūru, un aptuveni pēc divām dienām manas pirmās sukādes bija gatavas (nakts laikā gan krāsni negāju sildīt).

20180110112048-14981.jpg

Jā, izrādās, sukāžu pagatavošana ir ļoti vienkārša!

20180110112133-26891.jpg

Iveta - tereeze Iveta - tereeze 11. Jan 2018, 08:35

Gribētu pamēģināt, bet tas process tomēr ir tik ilgs.