Pasaki, cik tev gadu, mēs pateiksim, kāda veselības pārbaude tev nepieciešama

Pasaki, cik tev gadu, mēs pateiksim, kāda veselības pārbaude tev nepieciešama

01. Dec 2014, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja esi uzsākusi dzimumdzīvi, tad reizi gadā jādodas uz profilaktisko apskati pie ginekologa – tas ir sievišķīgās veselības likums numur viens! Bet vai zini, no cik gadiem ieteicamas mammogrāfijas un ultrasonogrāfiskas krūšu pārbaudes? Jautājam pieredzes bagātajai ginekoloģei Baibai Paijei. 

Kopā ar ginekoloģi izveidojām sievišķīgās veselības kalendāru, iekļaujot visas pārbaudes, kuras ieteicamas, pārkāpjot konkrēto vecuma slieksni. 

SĀKOT NO DZIMUMDZĪVES UZSĀKŠANAS, pie ginekologa ir jādodas reizi gadā, veicot ikgadējās citoloģiskās pārbaudes. Un katru mēnesi pēc mēnešreizēm ieteicams izčamdīt krūtis un paduses. Tā ir profilaktiskā apskate, kas palīdz laikus konstatēt aizdomīgus veidojumus. Ja mājas apskatēs ievēro, ka krūtīs vai padusēs ir kāds bumbulis vai saaugums, fiksi dodies pie ginekologa!

LAIKS LĪDZ PIRMAJAI DZIMUMDZĪVEI (MEITENĒM LĪDZ 12 GADU VECUMAM) IR OPTIMĀLĀKAIS, LAI VAKCINĒTOS PRET DZEMDES KAKLA VĒZI. Šī vakcīna ļauj profilaktiski pasargāt savu veselību. Bet vakcinēties pret dzemdes kakla vēzi var jebkurā vecumā. Sievietei tikai iepriekš ir jāpieņem lēmums, vai viņa to vēlas.

LĪDZ 40 GADU VECUMAM, JA KRŪTĪ IR SATAUSTĪTS KĀDS AIZDOMĪGS VEIDOJUMS, visieteicamākā ir ultrasonogrāfijas procedūra. Tas ir tādēļ, ka jaunām sievietēm ir blīvi dziedzeraudi un ultrasonogrāfija labāk uzrādīs veidojuma formas.

SĀKOT NO 40 GADU VECUMA, ir īstais laiks regulārām mammogrāfijas pārbaudēm. Ja tev nav sūdzību un ginekologs vai ģimenes ārsts krūts dziedzeros nesatausta aizdomīgus veidojumus, šī pārbaude nav jāveic biežāk kā reizi divos gados. Mamogrāfija ir efektīvākā metode, lai laikus diagnosticētu krūts dziedzeru slimības, jo ap 40 gadu vecumu samazinās dziedzeru audu blīvums, bet palielinās taukaudu daudzums. Šiem audiem ļoti labi plūst cauri rentgena stari, tādēļ ir viegli konstatēt pat 3 milimetru mazu pataloģisku veidojumu. Tādu, kuru ar roku pat vēl nevar sataustīt.

Tāpat atgādinām, ka kopš 2009. gada valstī darbojas vēža savlaicīga atklāšanas programma. Tā ir aizsākta, lai pasargātu sevi no saslimšanas un laicīgi diagnosticētu slimību.

Katru gadu izlases kārtībā pēc iedzīvotāju reģistra datiem Veselības norēķinu centrs atlasa dzemdes kakla izmeklējumiem sievietes, kurām attiecīgajā gadā paliek 25, 28, 31, 34, 37, 40, 43, 46, 49, 52, 55, 58, 61, 64, 67 gadi un mammogrāfijas izmeklējumiem sievietes, kurām paliek 50, 52, 54, 56, 58, 60, 62; 64, 66, 68 gadi, un nosūta uzaicinājuma vēstules izmeklējumu veikšanai par valsts budžeta līdzekļiem.

Atceries, vajadzības gadījumā ārsts var ieteikt veikt vairākas pārbaudes un analīzes, savā starpā tās kombinējot, lai precīzi noteiktu diagnozi.

Kādus ārstus tu šogad esi jau apmeklējusi? Kā rūpējies par savu sievišķīgo veselību? Varbūt tev ir kāds jautājums, uz kuru vēlētos noskaidrot atbildi?

nosiguldas nosiguldas 01. Dec 2014, 09:39

Es šoreiz vēlos pasveicināt savu mīļo dakterīti Paiji, kurai varu pateikties par iespēju audzināt mazo Katrīni Keitu. Ir dakteri, kas ir dakteri, bet ir dakteri, kam ir dieva dots talants un tāds ir mūsu dakterītei.
Mīļo dakterīt no sirds novēlu Jums skaitus gaidāmos svētkus. Andra un Katrīne Keita Bērziņas

01. Dec 2014, 00:12

man ir 25, nese palika. tad jāgaida uzaicinājums.

01. Dec 2014, 00:11

ir jautājumi, bet tos noteikti nevēlos uzdot šeit. varbūt būs kāds speciālists kam tos uzdot?