Par naudas tērēšanu pārtikai.

Par naudas tērēšanu pārtikai.

26. Nov 2015, 13:31 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šeit ir interesants stāsts par 3 bērnu ģimenes ikdienas tēriņiem. Mēs neesam 3 bērnu ģimene, bet topošā 2bērnu, tapēc aizdomājos par tēriņiem. Šoreiz konkrēti par naudas atstāšanu pārtikas veikalā.

Mums ir tā, kā saka-naudas nekad nebūs gana daudz. Strādājam ar vīru 2 darbos abi. Mani divi ir ļoti mazatmaksāti, tapēc nākotnē kaut kad skatīšos ko pelnošāku. Bet kas mani visvairāk kaitina...mums teju vai katru dienu jāiet uz veikalu. Un katrā reizē gandrīz vai 20 eur paliek...mēnesī bail domāt cik noēdam. Iepērkos tuvākajā lielveikalā,skatos atlaides, mēģinu plānot ko gatavot ēst. Bet tāpat ja šodien iepirkos, rīt var neiet nekur, parīt vakarā jau būs tukšs ledusskapis, un atkal jāiet. Es vispār nesaprotu kā var ēdienu sapirkt nedēļai. Man šķiet, ka ļoti daudzi produkti ir tikai ar pāris dienu termiņu, nevar tā vairumā sapirkt vai ilgak laikam turēt pāris dienu piena produktu.

Mēs pērkam gaļu, augļus, dārzeņus, piena poduktus arī kādu našķi sanāk. Mans novērojums-ja grib ēst veselīgi, tas maksā dārgi. Gribi kvalitatīvu gaļu, tērē naudiņu, jo lētākā piena desa būs no kaut ka pagatavota. Grib ēst augļus-dārgi. Tie garšo visiem un pazūd jau tajā pašā vakarā. Lētāki ir kartupeļi ar kaut kādām kotletēm, kuras var sasaldēt, vai makaroni+kaut kas vai miltu produkti,piemēram, pankūkas.

No laukiem mums ir kartupeli, nedaudz burkāni, kāds ievārījums. Viss pārējais jāpērk ir veikalā. Tirdziņi atrodas patālu no dzīvesvietas, arī nav tāds laiks, lai speciāli brauktu. Nezinu pat kā lai racionālāk iztērē naudu tiešipārtikai.

 

1. Kādi ir Jūsu iepirkšanās paradumi?

 

Parunāsim.

lauvinja lauvinja 27. Nov 2015, 08:47 IlvijaB

Par saldumiem runājot, jā mēs arī tos cenšamies ierobežot, tāpēc piedomāju pie veselīgākām alternatīvām - žāvētiem augļiem, augļiem, pašu ceptiem auzu pārslu cepumiem.

Auzu pārslu cepumi vispār ir pateicīga padarīšana- vispirms pašiem cepjot zini no kā gatavoti, sanāk salīdzinoši lēti, jo lielākā masa ir auzu pārslas un tās var ņemt pašas lētākās kā arī padarīt cepumus dazādus var vienkārši, iemaisot žāvētus augļus, pievienojot kakao, iemaisot sakapātu marmelādi vai šokolādes gabaliņus.

lauvinja lauvinja 27. Nov 2015, 08:44 Salamandraa

Cus-cus ēd kopā ar visu kas garšo - apcepti/tvaicētu dārzeņu gabaliņi, apcepta maltā gaļa vai gaļas gabaliņi, konservēts tuncis un sīpols/puravs, kapātas krabju nūjiņas. Mūsmājās bērni mēdz to ēst arī vienkārši ar krējumu vai tomātu mērci.

26. Nov 2015, 19:52 Salamandraa

Mūsmājās kuskusu ēd ar rīvētiem āboliem (gluži kā saldais!) un salātos.

26. Nov 2015, 18:13 lauvinja

laba ideja par cus-cus, ar ko kopā ēd viņu. zinu, bet pati nekad neesmu gatavojusi.

pandulaacis pandulaacis 26. Nov 2015, 18:05 lauvinja

Tieši tā - normāli cīsiņi maksā ap 3 EUR par paku un tikpat - labas maltās gaļas kilograms tirgū.

26. Nov 2015, 16:58

Un taisnība ir, jo biežāk veikalā iet, jo vairāk naudas tur jāatstāj, es arī esmu novērojusi, ja ir gadījumi, kad jāieskrien, tad paķeras vēl kas utt. un bez 10 eur no veikala neiznākt, nemaz nerunājot, ja esmu Rimi.

26. Nov 2015, 16:56

Tā tērēšanās tiešām ir atkarīga no katras ģimenes rocības. Lai gan mūsu ģimenē vienīgais pelnītājs ir vīrs, cenšos gatavot veselīgi, cik iespējams. Labi, ka ir lauki, kuros audzējam dārzeņus, tad tas vismaz puslīdz atkrīt.
Lielākie tēriņi aiziet gaļai, dažreiz zivīm.
Parasti uzrakstu uz lapiņas katru dienu', kādu ēdienu taisīsim un tad sapērkam attiecīgajam ēdienam nepieciešamos produktus. Un tad, protams, brokastīm. Cenšos mainīt un dažādot ēdienkarti, lai nav visu laiku maizes brokastīs, vai arī vakariņās- kartupeļi. Mums šis strādā jau 7 gadus.
Pa nedēļu nopērkam kādus sīkumiņus, kas vajadzīgi, tur aiziet ap 10-15 eur.

lauvinja lauvinja 26. Nov 2015, 16:47

Par veselīgi un dārgi var pastrīdēties, ja vien veselīgi nenozīmē eko-šmeko, tad neko daudz dārgāk jau nesanāk.

Augļus kaudzēm veselīgs dzīvesveids nemaz neparedz, bez tam var jau spiet uz tiem, kam sezona piem. āboliem šobrīd.

Svaiga gaļa kopumā ir lētāka par cīsiņiem, desām, pusfabrikātiem. Bez tam gatavojot uzgriežamo gaļu mājās sanāk gan lētāk, gan zini ko ēd. Starp citu pat vārīto desu var mierīgi mājās pagatavot!

"Bāzes" dārzeņus var sapirkt nedēļai un tie nudien nemaksā miljonu - veselīgais ķirbis, kartupelis, burkāns, kāposts, kālis, rutks, selerijas sakne. Ieteiktu nebaidīties no mazāk pazīstamiem dārzeņiem, tas dažādo ēdienkarti.

Graudaugi - cieto šķirņu miltu makaronus, rudzu/kukurūzas/griķu makaronus var sapirkt uz akcijām, tie glabājas bez problēmām, dažādu veidu milti arī nemaksā miljonus, miežu putraimi, grūbas, griķi ēdienkartes dažādošanai labi noder. Savukārt cus-cus ir labs brīžos, kad pie ēdiena vajag tikt ātri.

Tā kā man riebjas sajūta - "atkal beidzies piens" , tad vienmēr pērku pāris lielās pakas pienu un dažas paciņas skapja pienu, ko var glabāt plauktā katram gadījumam. Krējums, jogurts, svaigie sieri, siers - nav produkti ar ļoti īsu derīguma termiņu un mierīgi var iepirkt visai nedēļai. Saldie jogurti un dzeramie jogurti īsti neiederas kategorijā - veselīgs, bet mēdzu periodiem pirkt bērniem brokastīs.

lauvinja lauvinja 26. Nov 2015, 16:15

Visai nedēļai sapirkt produktus gluži nevar, bet pa lielam var, tad atliek pa nedēļu nopirkt kādu piena paku un maizi. Par maizi gan arī jāsaka, ka kopš ģimenē nepērkam baltmaizi, maizes patēriņš ir sarucis.

Izdevumu plānošanas labākais palīgs - veikt pierakstus par tēriņiem vismaz dažus mēnešus, ieguvumā divas lietas - sapratne par to kam cik tērē, un pārskats par to ko tērē.

Retāka iepirkšanās, samazina nevajadzīgu našķu iegādi, tomēr našķiem mājās jābūt. Te tika minēts, ka tiek daudz patērēti augļi, mans personīgais pētījums savā ģimenē - kopš augļi ir pieejami vienmēr, ik dienu, tie tērējas ievērojami mazāk, nekā tad, ja pirku pa laikam. Kaut kas psiholoģiski varbūt nostrādā. Otra lieta bērniem ik dienu dodu žāvētos augļus/riekstus apmēram 30 g (izlasīju, ka tā ir ieteicamā dienas deva bērniem) uz skolu ko našķēties vai mājās. Žāvētajos augļos ir gana daudz salduma, lai tiktu ierobežota saldumu kāre.

26. Nov 2015, 14:46

Mums sanāk kādi 50€ nedēļā (darba dienās pa dienu mājās neviens need). Pēc pārtikas ejam katru dienu,jo nevar zināt ko gribēsies nākamajā dienā. Tāpēc ledusskapis mums īsti savu funkciju nepilda 😃
Agrāk uz pārtiku taupījām,bet tad kad sākām pelnīt vairāk tad arī izlaidāmies ēšanas ziņā un tā ir lieta ko es nemainīšu vienalga cik tas būs dārgi..
Lai varētu labi justies man ir svarīgi dabūt ēst to ko man kārojas un kas garšo.

26. Nov 2015, 13:52

Mums sanāk ap 40-50 eur nedēļā. Taisam sarakstiņu nedēļai.

26. Nov 2015, 13:00

Mēs nesen pārvācāmies tuvu lielajam rimi un tad novēroju kā nauda aiziet daudz vairāk. Kad dzīvoju blakus mazai Abei un nedaudz lielākam veikalam,tad nebija tik traki. Jo rimītī ir visādi labumi, "klēts"stends vispār mani... neizteikšos, ļoti patik, bet dārgi. Jo man mazais bērns (9mēn.)ir sācis ēst kārtīgi lielo pārtiku, tāpēc gribas to labāko, vecākais bērns (2,8g.) ļooooti maz ēd, tāpēc ja nu ieēd piem.tos cīsiņus, gribas to labākos (klētī tādi ir, no īstas gaļas). Pati arī gribu sevi savest kārtībā ēšanas ziņā, tāpēc es uzsāku tiešo pirkšanu.

mamma27 mamma27 26. Nov 2015, 12:38

Pilnīgi piekrītu! Mums vēl tā problēma,ka man nesanāk laiks pagatavot -nu daudz stāvēt pie plīts,tad nu cenšos tādus ēdienus likt galdā ,ko viegli un ātri dabūt gatavus. Makaroni + kkāda vista, kkas no gaļas, tie paši nelabie cīsiņi, pelmeņi(ja galīgi nav bijis laika) zupas,kad mazais guļ ilgāk😀 .Bet arī man ir tā problēma,ka nevaru nekādi noirkt ilgākam laikam. viss ātri apēdas. Priecājos ka vismaz iens bērns iet dārziņā, jo tur viņi tiešām tiek labi pabaroti. Skolnieks ēd tikai vienreiz skolā un tad ne vienmēr ir paēdis. Tad nu jāgādā mājas pusdienas un vakariņas .
Mums vajadzētu padalīties ar kādām labam ,vienkāršām un ne visai dārgām receptēm(ēdieniem) ,ko var pagatavot. Tad jāstāda saraksts nedēļai un varbūt tad vieglāk būtu izplānot pirkumus.Protams arī ir lietas ,kam termiņš beidzas un ātri apēdas- augļi apēdas un piens izdzeras😃 Toes jāpērk ik pārdienas ,nevar uz nedēļu iepirkt.