TOP ģimenes psihoterapeites padomi, lai nesabojātu sev svētkus!

30. Dec 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs visi kā viens gaidām svētkus, taču tad, kad tie patiesi tuvojas, reizēm mēdz būt tā, ka mūsos pazūd īpašā dzirksts un svētku sajūta kaut kur pagaist. It kā esam tik ļoti ilgojušies pēc kaut kā un kad tas ir atnācis, vairs nesaprotam, kas bija mūsu ilgu un sapņu avots.

Konsultē ģimenes psihoterapeite Aina Poiša.

Cilvēki tik bieži daudz enerģijas tērē ikdienai, tādējādi svētkiem nekas nepaliek pāri. Grūti atrast recepti, lai nenodotu prieka zudumu, it kā gaidas ir spēcīgākas, bet nepietiek spēka piepildīt gaidas. "Ja cilvēki plāno – noliekam laicīgi nost ikdienu, lēnā garā un atraisīti tuvojamies svētkiem, kur dvēsele vaļā, jo svētku sajūta saistās ar dvēseles noskaņojumu nevis, ko tu liksi galdā, vilksi mugurā. Noliec ikdienu tur, ej pretī svētkiem apzinātā veidā," atklāj psihoterapeite Aina Poiša.

Bērni gaida brīnumu!

Ja mēs dzīvojam ģimenē, kurā nav bērniņu, mēs varam svētus svinēt kā vien vēlamies, taču, kad esam kļuvuši par vecākiem, viss mainās – mūsu mazais lūkojas mūsos un gaida brīnumu.

"Bērni gaida brīnumu, reizēm vecāku laimīgas sejas ir bērniem brīnums. Tas ir ekskluzīvi, vecāki norūpējušies un nevaļīgi, tādējādi vecāku prieks un vieglums ir kā svētku brīnums, ko bērni gaida," uzsakata Aina Poiša. "Gribētu novēlēt vecākiem tiešām nesabojāt to. Ko atceramies, kad izaugam lieli? Ne jau ko ēdām, ne dāvanas, atceramies to, ka bija labi – mamma smaidīja, tētis neburkšķēja, bija skaisti, tie bija mūsu spēki, tas dod dzīvei spēku, kā sauli."

Ne tikai ēšana un dzeršana

Katros svētkos svarīgs norises moments, ko ģimene piedāvā kā savas vērtības saturiskā ziņā, lai visi saņem arī kaut ko sirdij un vēderam, bet lai nerodas sajūta, ka bija tikai ēšana un dzeršana, bez dziesmām, dzejoļiem un pozitīvām emocijām. 

Novēršot neizdošanos..

Protams, lai cik mēs ieguldītu darbu un laiku svētku tapšanas brīnumā, nav garantijas, ka mums viss izdosies, kā esam iecerējuši, tomēr, ja mēs neko nedarīsim, atbilde ir skaidra – izdoties vienkārši nebūs kam.

"Pasarg Dievs, lai nenotiek kā nereti notiek ģimēnēs, kad ir sakrājies stress un svarīgākajā brīdī uzsprāgst bumba, saplīst mantiņa un reakcijas atsit atpakaļ," pārdomās nosaka psihoterapeite. "Īpašas receptes nav. Tas ir gribas jautājums, kad zinām savus vājos punktus, jo katrā ģimenē tas ir izaicinājums- nesastrīdēties svētkos!" 

Ja tomēr ir noticis tā, ka kādam ir pateikts kāds skaļāks vārds svētku priekšvakarā, svarīgi to tā neatstāt, lai svētki nepaietu saspringtā gaisotnē.

Sagaidot svētkus ar gaišām domām.. 

Vecgada vakars un Jaunā gada sagaidīšana ir patiesi maģisks mirklis – mēs atvadāmies no tā, kas pagājis un esam nezināmā priekšā, taču šis nezināmais ir vilinošs, jo mēs vēlamies ticēt, ka ar mums notiks brīnumi.

Ģimenes psihoterapeite Aina Poiša novēlētu apstāšanās brīdi, klusu klātbūtni, novērsties no lietām, kas atņem uzmanību, lai redzam acu skatienu, lai varam sajust fiziski viens otru, mazāk kara, vairāk mīlestības.

Lai mums visiem skaists un labiem notikumiem bagāts Jaunais gads, lai bērni veseli un priecīgi, lai mēs iemācāmies apstāties un vienkārši būt kopā ar saviem mīļajiem.

Māmiņu Klubs

Eksperts