Pabalsti, pabalstiņi –Man pienākas!

Pabalsti, pabalstiņi –Man pienākas!

16. Feb 2016, 18:03 lauvinja lauvinja

Dažādos mēdijos izskanējušās vaimanas par to, ka redz paceļot bērnu pabalstus, nabaga daudzbērnu ģimenei vairs nepienākas citi pabalsti, ir raisījušas diskusijas sabiedrībā.

Attieksme “man pienākas” un vēl sūdzēšanās, man šķiet pieauguša, vesela cilvēka rīcības necienīga. Laikam jau jāpiekrīt bērna teiktajam, ka šajā konkrētajā gadījumā vecākiem (mātei) patīk būt trūcīgai, jo citādi diez vai dzīvotu mājās, rokas klēpī salikusi.

Man ir mazliet žēl bērnu, kas ir šīs situācijas ķīlnieki un nedomāju, ka mātes gaušanās bērnu draugu vidū būs plusiņš attieksmē pret bērniem.

Es nesaprotu, kāpēc ir tūkstošiem ģimeņu, kur abi vecāki strādā algotu darbu un spēj to savienot ar bēru audzināšanu un mājsaimniecibas uzturēšanu. Šie cilvēki maksā nodokļus un nekaļ plānus par to, kā tikt pie kārtējā pabalstiņa.

Bet atrodas tādi, kā sižeta varone, kas vesela, pieaugusi sieviete, neko nedara, lai uzturētu sevi un savus bērnus, un vēl mēģina izstiepties uz citu cilvēku samaksātajiem nodokļiem.

Uzskatu, ka veseliem, pieaugušiem cilvēkiem darbspējīgā vecumā, kuri dzīvo nost no pabalstiem, nedomājot iet strādāt, būtu jādod pabalsti ilgtermiņā tikai tāpēc, ka viņi ir. Kāpēc nevar sociālais dienests šādus ļautiņus likt pie darba pagasta uzkopšanā teiksim 6 stundas darba dienā un tas maksāt pabalstu kā algu? Būs labums sabiedrībai un ģimenei ar savi ienākumi!

Un šis nav stāsts par demogrāfiju, nedz par daudzbērnu ģimenēm, bet gan par dažu pieaugušu cilvēku nekaunību!

Fulci Fulci 16. Feb 2016, 22:40 zakitis:)

Tu nedaudz pārprati. Šeit runa ir par trūcīgo statusu un trūcīgas ģimenes pabalstiem, nevis bērnu naudiņām.
Jebkurā gadījumā, arī es esmu no tiem, kas uzskata, ka pabalsti ir īslaicīga palīdzība, nevis ilgtermiņa risinājums. Vajag paskatīties tālāk par savu degungalu, mēs jaunās mammas un mūsu mazuļi, no brīža, kad aizejam dekrētā līdz atgriežamies darbā saņemam ļoti, ļoti daudz. Reti kura Eiropas valsts dod 1,5g BKA un vēl pabalstus. Eamu jau rakstījusi iepriekš - patīk vai nē, bet bērns ir "dārgs" prieks. Vecākiem ir jādomā, kā bērnu uzturēt nevis par to, cik valsts bērnam dos.

Par sižetu runājot, ir n-tās daudzbērnu ģimenes, kas dzīvo krietni trūcīgākos apstākļos kā šī.... Ja salīdzina ar šo, tad sanāk, ka es vispār vājprāta nabadzībā esmu augusi. Tiešam, par kādu Maķedoniju var būt runa(protams, skumji, ka meitene citiem netiek līdzi)... Vienkārši žurnāliste uz ķep-ļep fiksi gribēja uztaisīt sižetu un paķēra pirmo ģimeni, kas sagadās... Tas nekas, ka gluži neatbilst tēmai par trūcīgumu.

Ilvija82 Ilvija82 16. Feb 2016, 22:10 sonora_2012

👍

Ilvija82 Ilvija82 16. Feb 2016, 20:51

Es vispār esmu šokā kāda Grieķija, kāda Maķedonija.....par katru 10ku bērnam maksā naudu.....dzīvoklis kredītā....kaut kāds sviests! Un tādi zaudējumi - medicīna, elektrības atlaide, nekustamā īpašuma nodokļa atlaide un vēl vis kas....kāpēc pati māte nestrādā, izskatās jauna sieviete! Kino, ekskursijas....virtuvē elektriskā virsma un diezgan laba cepeškrāsns......

cecii cecii 16. Feb 2016, 19:43

Man dēļ tādiem visādiem pabalstu prasītājiem dažkārt ir pat kaut kā neērti būt statusā "daudzbērnu māte". Pilnīgi piekrītu autorei.
Reklāmās, kur izsniedz aizdevumus un kredītus parasti brīdina - izturieties atbildīgi, izvērtējiet savu spēju atmaksāt kredītu. Man to dažkārt gribas izteikt par ģimenēm - parēķiniet kārtīgi, vai varēsiet vēl to nākamo bērniņu atļauties, vai nebūs jācīnās ar nabadzību. Demogrāfi droši vien oponēs - izmirstam un tā... bet tomēr, lai vairāk atbildīgu ģimeņu.

martinja223 martinja223 16. Feb 2016, 19:26

Man vispar liekas, ka musdienas daudzi bernus dzemde del pabalstiem. Ja cilveks ir stradajis, tad pabaksti ir pat ljoti labi. Butiba sakuma ari tiem, kas nekad nav stradajusi pabalsti ir normali. Galu gala ne par velti lielie oabalsti ir lidz bridim, kad berns sak iet darzina un vecaks var atgriezties darba. Pareizi ir, ir jastrada, nevis jadzivo uz pabalatiem.

Ja mes skatamies uz to pasu asv, tur neviens nesudzas, kad darba jaatgriezas jau pec 3 menesiem un pasam jaapmaksa darzins vai auklite, kas menesi sanak paris tukstosi dolaru.

Latvietis vnk grib dzivot uz pabalstiem neko nedarot. Tapec ari daudzi brauca uz Iriju un Uk, lai vnk dzivotu uz pabalstiem neko nedaridami,

lauvinja lauvinja 16. Feb 2016, 19:25 ceriņzieds

Skaidrs ir viens - visi trīs bērni ir skolnieki.

Apstākļi var "sakrist" īstermiņā, ne jau ilgtermiņā. Ilgtermiņā ir jāmeklē risinājumi, bet te "man pienākas" spraucās pa vīlēm laukā. Bez tam arguments, nevaru iedot bērnam kabatas naudu 20 eiro nedēļā ir smieklīgs. Vismaz pie esošās situācijas latvijā kopumā. Nedomāju, ka ir daudz ģimeņu, kuri tādu summu praktizē un var atļauties maksāt.

Bez tam šādi te publiski "man pienākas" ne tikai nāk par sliktu pašu bērniem un to attiecībām ar vienaudžiem, bet arī tiem, kam tiešām pabalsts būtu nepieciešams.

lauvinja lauvinja 16. Feb 2016, 19:14 peciņa123

Bez tam, jo vairāk darbspējīgu ļaužu uz citu pleciem, jo mazāk paliek bezmaksas pakalpojumiem - izglītībai, bērnudārziem, medicīnai.

Lai valsts pildītu savu pamatfunkciju - strādāt cilvēku labā, tai ir vajadzīga nauda. Daļu no valsts ienākumiem sastāda iedzīvotāju ienākuma nodoklis un sociālais nodoklis. Iedzīvotāju ienākuma nodoklis nonāk pašvaldībās un caur to tiek finansēta arī sociālā palīdzība. Savukārt sociālais nodoklis nonāk pabalstiem, pensijām.

Valsts pamatideja - tie kas var/spēj nodrošina ienākumus arī tiem sabiedrības locekļiem, kuri to paši nevar - mazi bērni, invalīdi, pensionāri.

Ja rodas papildus liekēži - kuri varētu par sevi rūpēties un iemaksāt kaut ko kopējā katlā, bet to nedara, tiem, kuriem tiešām vajag, paliek mazāk. Vispār dabā tādus sauc par parazītiem, kas dzīvo uz citu rēķina.

Nauda valsts budžetā netiek ieburta no nekurienes un neierobežoti, tā rodas vistiešakajā veidā no darbspējīgo ļaužu nomaksātajiem nodokļiem.

lauvinja lauvinja 16. Feb 2016, 19:08 zakitis:)

Pat ja cilvēks dzīvo laukos, kāpēc pabalsts būtu jādāvina gadiem cilvēkam, kurš ir pilngadīgs un pats par sevi var parūpēties?
Iesākumā, prasmju/iemaņu gūšanai - sabiedriskais darbs, pēc tam nodarbinātības dienesta dotētās darba vietas. Ir jau darbi, kur dižas prasmes nevajag, vairāk vēlmi darīt!

lauvinja lauvinja 16. Feb 2016, 19:06 peciņa123

Pabalstam būtu jābūt kā spilvenam, ko palikt brīdī, kad cilvēks paklūp (paliek bez darba/ienākumiem), nevis kā dzīves pamatam ilgstošā laika periodā,.

peciņa123 peciņa123 16. Feb 2016, 18:54

Nu te jau sāk izskatīties pēc varianta, ka mums nekas nepienākas kā vien nodokļus maksāt. Tomēr uzskatu, ka pienākas gan! Gan pabalsti attiecīgā dzīves situācijā, gan bezmaksas medicīna un izglītība. Savādāk neredzu jēgu no sevis maksātajiem nodokļiem, kas nebūt nav mazi. Tā tomēr ir valsts pamatfunkcija- strādāt pilsoņu labā.

mamma27 mamma27 16. Feb 2016, 18:19

pilnībā piekrītu!

Ilvija82 Ilvija82 16. Feb 2016, 18:18

👍