Pabalsta apmērs palielināsies atkarībā no bērnu skaita ģimenē

Pabalsta apmērs palielināsies atkarībā no bērnu skaita ģimenē

27. Oct 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Saeima šodien pirmajā lasījumā atbalstījusi grozījumus Valsts sociālo pabalstu likumā, paredzot, ka no nākamā gada 1.janvāra ģimenes pabalsta apmērs būs atkarīgs no audzināmo bērnu skaita.

Esošie pabalsti netiks grozīti, proti, arī nākamgad pabalsta apmērs par pirmo bērnu joprojām būs 11,38 eiro, par otro - 22,76 eiro, par trešo - 34,14 eiro, bet par ceturto un nākamajiem bērniem - 50,07 eiro. Tomēr paredzēts noteikt piemaksas, kas būs atkarīgas no bērnu skaita. Piemaksas varētu tikt ieviestas, sākot ar nākamā gada 1.februāri vai 1.martu. Piemaksu apmēru gan paredzēts noteikt valdības noteikumos, nevis šajā likumā.

Priekšlikums, ko koalīcijas politiķi uzskata par kompromisa variantu, paredz ģimenēm ar diviem nepilngadīgajiem piešķirt piemaksu desmit eiro katru mēnesī. Piemaksa ģimenēm ar trīs bērniem būs 66 eiro mēnesī. Ģimenēm ar četriem nepilngadīgajiem, plānots piemaksāt 116 eiro, kas summā ar pašreizējiem pabalstiem veidotu 100 eiro par trešo un 100 eiro par ceturto bērnu. Arī ģimenēm, kurās aug vēl lielāks nepilngadīgo bērnu skaits, summā par trešo un katru nākamo nepilngadīgo ģimene saņemtu 100 eiro.

Šī likuma izmaiņas saistītas ar nākamā gada valsts budžetu. Galīgajā lasījumā Saeima par likumprojektu plāno lemt novembra beigās.

Būtisks finansējuma palielinājums paredzēts arī demogrāfijas pasākumiem. Plānota piemaksa vecākiem pie ģimenes valsts pabalsta, ja ģimenē aug divi un vairāk nepilngadīgi bērni, un lielāka atlīdzība par adoptētā bērna aprūpi un audžuģimenes pienākumu pildīšanu. 

Finansējumu plānots piešķirt specializēto audžuģimeņu atbalstam un reģionālo atbalsta centru izveidošanai, kā arī Audžuģimeņu reģistra ieviešanai, kas ļautu paātrināt ārpus ģimenes aprūpē esoša bērna nonākšanu audžuģimenē, nevis bērnu aprūpes iestādē.