OTRAIS SOLIS: Liec kartupeļus katliņā un mīlestību lietā!

OTRAIS SOLIS: Liec kartupeļus katliņā un mīlestību lietā!

08. Jan 2016, 08:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šajā reizē ar www.centralmarket.lv atbalstu esam nolēmuši jūs apdāvināt ar dzīvei un enerģijai svarīgu produktu grozu visai ģimenei. Tas taču ir aktuāli ikvienam, vai ne? 

Kādiem produktiem jūs dodat priekšroku? Vai atbalstāt vietējos ražotājus, vai pērkat to, kas cenas ziņā ir izdevīgāks? Kādu maizi pērkat un kur? Atbildes uz šiem un citiem jautājumiem meklēsim rakstos: PIRMAIS SOLIS - 7.janvārī, OTRAIS SOLIS - 8.janvārī, TREŠAIS SOLIS - 9.janvārī, CETURTAIS SOLIS - 10.janvārī, PIEKTAIS SOLIS - 11.janvārī.

Visu svarīgāko gribam izrunāt mūsu jaunajā konkursā!

PIECI SOĻI:

uztura produkti

20160107133942-41627.jpg

Katru dienu publicēsim vienu diskusiju, sākot no šodienas, 7.janvāra, līdz pat svētdienai 11.janvārim. Katru dienu gaidām no jums atbildes, un tās vēlamies apkopot, padaloties rezultātos arī ar jums!

OTRAIS SOLIS

Kāda kuram gaume:

vienam garšo melones, citam - arbūzs.

 

20160107151100-49151.jpg

Dārzeņi, augļi un ogas apgādā organismu ar vitamīniem, kā arī veicina gremošanas sistēmas darbību. Bez dārzeņiem un augļiem nav iespējams iedomāties pat sabalansētu uzturu. Neskaitot to, dārzeņi un augļi ir arī ļoti gardi un daudzveidīgi: balti, zaļi, violeti, saldi, skābi, stiprāki pēc garšas, lieli un arī maziņi, mežā atrasti un dārzā izauguši. Katram sava gaumes izjūta, un katrs noteikti te atradīs ko savu.

Konkursa ietvaros atbildi uz jautājumiem:

  • Kādi dārzeņi, augļi un ogas tev vienmēr ir mājās?
  • Kur tos iegādājies un vai svarīga ir cena?
  • Vai tev ir svarīgi, lai augļi un dārzeņi būtu vietējie? Vai arī tam nepievērs uzmanību?
  • Pievieno to augļu un dārzeņu foto, kas tev patlaban ir mājās
  • Uzraksti sakāmvārdu, kas saistīts ar dārzeņiem un augļiem. Tam jābūt tādam, kas atbilst jūsu situācijai ģimenē un personīgajai attieksmei pret augļiem un dārzeņiem!

Starp visām dalībniecēm, kuru atbildes būs kvalitatīvas, ar nosacījumu, ka dalībnieces piedalās visās diskusijās, izlozēsim kādu, kas tiks pie brīnišķīgas balvas!

BALVU FONDS

PĀRTIKAS PRODUKTU GROZS

30 EIRO VĒRTĪBĀ  no 

CENTRALMARKET.LV

20160107171415-48910.jpg

Gaidām komentārus no 7.janvāra līdz pat 11.janvārim ieskaitot!

Atbildes uz šiem un citiem jautājumiem meklēsim rakstos: PIRMAIS SOLIS - 7.janvārī, OTRAIS SOLIS - 8.janvārī, TREŠAIS SOLIS - 9.janvārī, CETURTAIS SOLIS - 10.janvārī, PIEKTAIS SOLIS - 11.janvārī.

Māmiņu Klubs

 

Konkursu atbalsta:

20160107133445-55250.jpg

"Mēs piegādājam pārtiku

no Centrāltirgus

līdz  jūsu mājas namdurvīm!"

mamma27 mamma27 11. Jan 2016, 17:20

Esmu lauku bērns. Savu dzīvi līdz 18 gadiem pavadīju mazpilsētā,kur lielākā daļa dārzeņu un augļu tika izaudzēti pašu dārzā,tāpēc pie pilsētas dzīves nedaudz bija jāpierod.
Tad nu man vēl ar vien ir iespēja pamatdārzeņus un augļus iegūt no sava –mammas-dārza. Tas ko gandrīz nekad nepērkam ,jo vedam no mammas ir- kartupeļi, burkāni bietes. Upenes, erkšķogas, jāņogas, ķirši.
Visu pārējo pērkam veikalā vai tirgū. Ja ir iespēja censos pirkt tirgū mūsu zemnieku audzēto,bet dažreiz tomēr izšķirošais ir cena. Diemžēl ievesta produkcija ir lētāka.Bet ja varu atļauties tad pērku vietējo.
Mums mājās vienmēr ir kartupeļi un burkāni ,kā ari saldētavā mellenes un avenes(vismaz kādu laiku)tas pašu sarūpēts.
Bet tā kā mēs visi uzskatam,ka daŗzeņi un augļi ir ļoti svarīga lieta ikdienas uzturā, tāpēc mēs arī pērkam dažādus augļus. Pārsvarā cenšos ēst un pirkt tieši tos,kas ir sezonas auglis. Bet ir tādi ,kas garšo visu gadu

“Tas, kurš bauda labu veselību ir bagāts, lai gan pats to nezina.”
ITĀĻU SAKāMVĀRDS
brīžiem mēs apzinamies, bet ir reizes ,kad neiedomājamies,ka ēdot dārzeņus un augļus , esam veseli.

09. Jan 2016, 23:58

Mūsmājās vienmēr ir kartupeļi(neatkarīgi no gada laika). Vasarā parasti cenšamies iegādāties vietējā tirgū zemenes, ķiršus. Cena nav mazsvarīga un ar specializēto eko-bio veikaliņu apmeklēšanu neaizraujamies dārgākas cenas dēļ. Labāk iepērkam sezonas produktus no zemniekiem, tirgū(cenšamies skatīties, lai būtu vietējā produkcija, jo mums tas ir svarīgi). Kad esam laukos, vecmamma pacienā un iedod uz mājām līdz dažādus, piemēram, dažādus lauku labumus-ābolus, zemenes, ķiršus, vasaras beigās kabačus, cukini. Ziemā lielākoties iepērkamies lielveikalā. Tad gan pērkam banānus, mandarīnus un citus eksotiskākus augļus, kuri Latvijas klimatiskajai joslai nav raksturīgi.

-Kartupeļi ir latviešu otrā maize.

LaimīgāPriede LaimīgāPriede 09. Jan 2016, 16:02

• Kādi dārzeņi, augļi un ogas tev vienmēr ir mājās?
• Kur tos iegādājies un vai svarīga ir cena?
• Vai tev ir svarīgi, lai augļi un dārzeņi būtu vietējie? Vai arī tam nepievērs uzmanību?
• Pievieno to augļu un dārzeņu foto, kas tev patlaban ir mājās
• Uzraksti sakāmvārdu, kas saistīts ar dārzeņiem un augļiem. Tam jābūt tādam, kas atbilst jūsu situācijai ģimenē un personīgajai attieksmei pret augļiem un dārzeņiem!

1. Mūsmājās vienmēr ir ogas gan lielas,gan mazas. Augļi un dārzeņi arī.

o Zemenes,avenes,upenes,jāņogas, ērkškogas, mellenes, meža zemenes, dzērvenes, brūklenes, kazenes, un pati ogu oga – ķirbis
o Kartupeli,burkāni, puķāposti,kāļi , sīpoli, kolrābji,ķiploki kabači, patisoni,tomāti,gurķi kāposti,briseles kāposti,zirņi, dažādu viedu pupiņas u.t.t
o Āboli, bumbieri, cidonijas, banāni, apelsini, citron, mandarīni. Granātāboli
2. Dārzeņus maksimāli paši izaudzējam, tā pat arī pašiem ir savi ogu krūmi, cik var tik ēdam svaigā veidā ,kā arī sasaldēju. Tā pat ir arī ar ogām un arī augļiem, ja redzu,ka nespēsim apēst,visu,kas ir atvest no pagraba vai veikala/ tirgus,tad vai nu sasaldēju , vai nu savāru [augļus ,ogas] ievārījumā vai ķīselī . Cenai ,protams, ir nozīme, bet ne vienmēr tā ir noteicošais faktors tam,lai to iegādātos.
3. Cik var,protams audzējam paši, ko nevaram,tos iegādājamies, no dārzeņiem,protams, vēlos,lai ir vietējā produkcija, bet ar augļiem taču tā nesanak. Bet tik un tā tos iegādājamies!

5. Es meitiņa kā puķīte, kā sarkana zemenīte! Ja sīpolu ar medu kopā jauksi vesels būsi tā kā rutks!

Ilvija82 Ilvija82 08. Jan 2016, 17:45

Labvakar!
Dārzeņi un augļi mums vienmēr ir mājās, ogas ir tad, kad ir to sezona, kaut gan ķirbis arī ir oga un tas ir sagrieztā veidā saldētavā. Dēliņam garšo banāni, tie mājās ir vienmēr. Uz svētkiem mājās bija arī mandarīni, kurus Rainers sākumā neēda, bet redzot, ka tētis tos gardi ēd - arī sāka ēst! Burkāni, kāposti, kartupeļi un sīpoli ir neatņemama maltīšu sastāvdaļa, tāpēc arī tie vienmēr ir mājās!
Dārzeņus un augļus pārsvarā iegādājos Maksimā, bet pēc rudens ražas novākšanas, kādu laiku ēdam pašaudzētus dārzeņus!
Ir labi, ja ir vietējie augļi un dārzeņi - it sevišķi tomātiem, āboliem un kartupeļiem ir cita garša, ja tie izaudzēti pašu dārzā!
Kartupeļi - latvieša otrā maize!
Sīpoliem nav garša,tiem ir tikai smarža. 😀

cecii cecii 08. Jan 2016, 15:01

Ar dārzeņiem, ogām, augļiem un vispār visiem augiem mūsu mājās ir īpašas attiecības. Uzskatām, ka tie ir uztura pamatu pamats. Vēl pieplusojam klāt riekstus un dažādas sēklas (čia, linsēklas, kaņepju sēklas) ko diezgan patērējam ikdienā.
Ogas un dārzeņus uzglabājam saldētavās, kas mums ir vairākas, safasētus maisiņos. No ogām ir viss vietējais sortiments - smiltsērkšķi, dzērvenes, upenes, jāņogas, zemenes, avenes, cidonijas, ķirši, plūmes, ābolu biezenis sablenderēts un sapildīts trauciņos. Ogas lieto pārsvarā bērni katru rītu dažādos kokteiļos. Retu reizi nopērku ko eksotisku - žāvētas godži vai zīdkoka ogas.
Dārzeņi saldētavā: puķkāposti, brokoļi, sviesta pupiņas, zaļie zirnīši, tomāti, gurķi, kabači, visādi zaļumi. Skapjaugšā glabājas ķirbji. Vienīgie, ko praktiski neēdam, ir kartupeļi. Neko no dārzeņiem un ogām nepērkam, lielāko daļu rudeņos sadod lauku radi, atliek tikai sagriezt, salikt maisiņos un saldētavā iekšā. Ogas salasām paši un tas mums arī neizmaksā neko. Vienīgais ko septembrī pašā lētākajā dārzeņu laikā pērku tirgū ir brokoļi, jo tos neviens no radiem neaudzē, bet mums ļoti garšo.
Ziemas periodā visu ko diedzējam, man gan pēc dabas slinkam cilvēkam nepatīk sarežģītas lietas. Tāpēc kā vienkāršāko un garšīgāko esam atklājuši kviešu dīgstus. Tos iesējam kastītē uz palodzes. izaudzējam ~10cm, griežam nost, blenderējam, un dzeram vai pievienojam jebkam. Un pavasaros esam tie trakie, kas gatavo zaļos kokteiļus no nātrēm, gārsām pienenēm (pilnīgi bezmaksas 😀 ).
Vēl mums ir maiss ar pupām un pelēkajiem zirņiem, muciņa ar pašu skābētiem kāpostiem, ledusskapī topinambūri. Laikam visu uzskaitīju.
Lai arī ne īsti sakāmvārds, tomēr ar attieksmi. Turiet godā kāpostu! Tas ir brīnišķīgs dārzenis, pagatavojams neskaitāmos veidos, unikāls ar to, ka skābētos kāpostos ir pat vairāk vitamīnu kā svaigos.
Lai jums maciņā vienmēr kāposts!
Un kāpostu lauks, kurā atrast bēbīšus!
Attēli no laimesformula.wordpress.com un www.sveiksunvesels.lv

inleila inleila 08. Jan 2016, 13:35

No dārzeņiem vienmēr mājās ir: kartupeļi, burkāni, sīpoli, ķiploki, bietes, ķirbji.
No augļiem pašlaik iecienīti ir: mandarīni, kivi, banāni. Āboli no sava dārza jau apēsti, tāpēc dažreiz nopērkam kādu ābolu, bumbieru. Saldētavā vēl krājumi no vasarā savāktā: upenes, smiltsērkšķi, ķirši, rabarberi, zaļumi (dilles, pētersīļi, baziliks) un kāršu pupiņas, ziedkāposti. Arī skābēti kāposti, marinēti gurķi, tomāti ir vasaras darba rezultāts.
Pārsvarā iegādājamies veikalā: Mego, Rimi, Maximā. Vietējā tirgū retāk iepērkamies, jo nav tik liela izvēle un cenas (Rīgas Centrāltirgus diemžēl ir pārāk tālu, lai iepirktos), bieži vien augstākas nekā lielveikalos. Cena arī ir svarīga, jo dažreiz augļu, dārzeņu izskats neatbilst cenai. Kā piemēram aizvakar Rimi pirkts baklažāns, šodien jau sāka pūt, kaut gan pērkot bija labs. Vai citreiz melni banāni veikalā "ar atlaidi" pa 1,20
Pievēršu uzmanību vai augļi, dārzeņi ir vietējie, bet nav tā, ka tad izvēlos tikai vietējo..
Pirmais, kas nāk prātā un arī, laikam, popolārākais un atbilstošs sakāmvārds par augļiem ir: Ābols tālu no ābeles nekrīt.